כמה עובדות על מזונות שמעודדים/מונעים צרבת
כמה עובדות על מזונות שמעודדים/מונעים צרבת
צרבת היא בעיה שמטרידה אנשים רבים. לא תמיד אפשר למנוע אותה על ידי שינויים תזונתיים, למרות שהפחתה של מזון שמן, חריף, מתובל ומשקאות תוססים יכולים בהחלט להקל על הבעיה.
יעל דרור סרוסי, תזונאית קלינית וספורט, מסבירה את הקשר בין מאכלים לתחושת צרבת ומנפצת כמה מיתוסים.
1. משקאות תוססים
הסבר- כאשר שותים משקאות תוססים בולעים את בועות הגז יחד עם המשקה. בשעות שלאחר השתייה הגזים עלולים להתחיל לצאת החוצה (גרפסים) ואז גם כמות מסוימת של חומצה עלולה לעבור לושט ולגרום תחושת צרבת.
2. אכילה של פיצה לא ממש איכותית...
הסבר- בחלק מהפיצריות הזולות מערבבים את הגבינה הצהובה/מוצרלה האיכותית עם גבינות ברמה נמוכה עשירות בשומן וזולות יותר. אכילה של גבינות אלו עלולה להחמיר מאד תחושה של צרבת לאחר הארוחה בשל אחוזי השומן הגבוהים ואיכות החלבון הנמוכה.
3. אכילה של ספגטי ברוטב שמנת
הסבר- כמות גבוהה של שומן עלולה לגרום לסגירה חזקה של הפתח המוביל מזון מהקיבה למעי ולעודד כיווצים חזקים של הקיבה מטרה לפרק את הכמות גבוהה של השומן. אנשים שלא רגילים לאכול כמויות גבוהות של שומן עלולים לחוש צרבות וכאבי בטן חדים לאחר ארוחה יחסית פשוטה המכילה הרבה שמנת כרוטב למנה.
4. מסטיקים (משהו שפחות ידוע לאנשים כגורם לצרבת)
הסבר- כאשר לועסים מסטיקים בולעים אויר. לאחר הלעיסה האוויר שבולעים עלול להתחיל לצאת החוצה מהקיבה ואל הושט ואז גם כמות מסוימת של חומצה עלולה לעבור לושט ולגרום תחושת צרבת.
5. והנה מיתוס שאפשר לשבור תיכף ומיד - חלב עוזר ב"כיבוי" תחושת צרבת- לא נכון!
אנשים רבים סבורים ששתית חלב בעת צרבת הינו הפיתרון האידיאלי להרגעת הצרבת. עם זאת, למרות התחושה הראשונית של הרגיעה, שתית החלב עלולה להחמיר את הצרבת. בהתחלה, החלב סותר את החומצה הנמצאת בקיבה וגם את זו ה"גולשת" לאזור הוושט וגורמת לתחושת הצרבת. למרות הסתירה הראשונית שמקלה על הצרבת, הקיבה חייבת לשמור על רמות חומציות של PH 2-3 (ערך חומצי מאד). לכן כתגובה לשתית החלב עלולה להיות הפרשה מוגברת של חומצה בקיבה שרק תחריף את הצרבת. ולכן, במקרים אלו, טיפול תרופתי מיידי הוא הפתרון העדיף.