צרבת (Heartburn) היא תופעה נפוצה בעולם המערבי, שכמעט כל אחד חווה צרבת לפחות פעם בחייו. הצרבת מתבטאת בכאבים צורבים ותחושת בעירה לאורך קנה האכילה (הוושט) במרכז החזה.
הצרבת נגרמת כשתוכן הקיבה "חוזר" לתוך הוושט. מכיוון שרירית הוושט לא מותאמת לרמת חומציות שיש בקיבה, נוצרת דלקת באזור ומופיעה תחושת בעירה, שהיא הצרבת. בדרך כלל, השריר הטבעתי שנמצא בין הוושט לקיבה מונע חזרה של האוכל או מיצי קיבה אל הוושט. אך במקרים ששריר זה נחלש, למשל בגלל אכילה מוגזמת של שוקולד, קפאין, אלכוהול או מאכלים שומניים, יש הופעה מוגברת של צרבות.
תחושת צרבת יומיומית עלולה לרמוז על בעיה רפואית רצינית
אם תחושת הצרבת חולפת מהר ומופיעה רק מדי פעם, היא לא צריכה להדאיג באופן מיוחד. אך אם הצרבת חוזרת על בסיס יומיומי, היא עלולה להצביע על בעיה חמורה, שמצריכה טיפול רפואי. אך צרבת כרונית, המופיעה לעיתים קרובות או אפילו על בסיס יומיומי עלולה להוות סימן למחלת ריפלוקס (החזר קיבתי-ושטי) (gastroesophageal reflux disease GERD), בה מיצי קיבה ולעיתים אף מיצי מרה, חודרים בחזרה לתוך הוושט.
מרבית האנשים יכולים להתמודד עם הרגשת הצרבת בעזרת שינויים באורח החיים ובתזונה ובאמצעות תרופות. אולם במידה והצרבת היא חריפה מאוד, תרופות אלה יכולות לספק הקלה זמנית או חלקית של התסמינים המלווים צרבת.
סימפטומים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
סיבוכים אפשריים
טיפולים ותרופות
טיפולים אלטרנטיביים
המומחים שלנו לגסטרואנטרולוגיה ומשפחה
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בשבוע ה-33 של הריון עם תאומים. זה שבועיים שאני סובלת מתחושת שריפה וכאב בלשון. אני בקושי רב מצליחה לאכול וגם קשה לי לישון. כאשר אני שוכבת מאוד קשה לי לבלוע, ואני ישנה עם פה פתוח, ובבוקר אני מתעוררת עם המון ליחה בחזה. על גבי הלשון יש לי שלפוחיות קט
שאלה: אני בן 55. אני מעוניין לדעת אם לקיחת אומפרדקס על בסיס יומי במשך זמן רב פעמיים ביום יכולה להביא להתפתחות של הפטרייה קנדידה בקיבה, או לגרום לסיבוכים אחרים בקיבה או בגוף.
שאלה: אני בו 55, לוקח אומפרדקס כמעט שנה. צפיתי בטלוויזיה בתוכנית רפואית והרופא שם אמר ששימוש ממושך באומפרדקס יכול לגרום לסיבוך או להתפתחות של הקנדידה. האם זה נכון?
שאלה: 1) האם אפקסור (ונלאפאקסין) גורמת לצרבת? 2) האם ליפיטור (אטורבאסטאטין) גורמת לכאבי שרירים, חולשת שרירים וכן למצב של ראבדומיוליזיס? 3) במה שונה ליפיטור (אטורבאסטאטין) משאר התרופות להורדת רמות שומנים מאותה משפחה (כגון: סימוביל, ליפידל) 4) האם קיימת
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
סימטידין (טגמט)
-
לנסופרזול (לנטון)
-
גביסקון
-
מגנזיום הידרוקסיד
-
מטוקלופראמיד (פרמין)
-
אומפראזול (אומפרדקס, לוסק)
-
דומפרידון
-
אלומיניום הידרוקסיד + מגנזיום הידרוקסיד
-
ביסמות סובסאליצילאט (קלבטן)
-
פאנטופראזול
-
ציסאפריד
-
קלציום קרבונט (טאמס)
-
אזומפראזול (נקסיום, Nexium)
בדיקות קשורות
-
צילום רנטגן
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
פוליו
-
אי ספיקת לבלב
-
רגישות ללקטוז
-
יתר לחץ דם שערי במבוגרים
-
טרשת עור
מאמרים בנושא צרבת


כמה עובדות על מזונות שמעודדים/מונעים צרבת לכתבה המלאה


המזונות מהם צריך להימנע כשסובלים מצרבת, ריפלוקס או תסמונת הוושט של בארט לכתבה המלאה