איך לעלות במשקל?
קראתם נכון. בעוד רבים מאיתנו נאבקים כדי לרדת במשקל, ישנם כאלו שצריכים דווקא לעלות במשקלם מסיבות שונות. תאמינו או לא, גם זו מטרה שלעתים קשה להשיג, אך ניתן לעשות זאת ויש גם דרך בריאה, שלא תוביל לבעיות בריאותיות כגון סוכרת, מחלות לב וכולסטרול.
3 דקות קריאה
קראתם נכון. בעוד רבים מאיתנו נאבקים כדי לרדת במשקל, ישנם כאלו שצריכים דווקא לעלות במשקלם מסיבות שונות. תאמינו או לא, גם זו מטרה שלעתים קשה להשיג, אך ניתן לעשות זאת ויש גם דרך בריאה, שלא תוביל לבעיות בריאותיות כגון סוכרת, מחלות לב וכולסטרול.
לעיתים רבות מטופלים צריכים לעלות במשקל לאחר שאבדו ממשקל בעקבות ניתוחי שיניים, בעיות במערכת העיכול, מתח או מחלה כרונית או אקוטית. בנוסף לעיתים ספורטאים צריכים לעלות במשקל לאחר עונת אימונים מפרכת או לעלות לתחרויות ולהיכנס לקטגוריית משקל מסויימת. בכל המקרים הללו המטרה היא עלייה במשקל תוך שימת דגש על בריאות. הביטוי הישן "הינך מה שאתה אוכל" נכון גם למקרה זה ולא כל קלוריה משפיעה בצורה זהה על הגוף.
חומרי מזון מזינים הינם פשוטו כמשמעו מזינים את חומרי הגלם של הגוף לבניית תאים חדשים ולתהליכים בגוף. דיאטה לא מזינה ולא מאוזנת לא תאפשר עלייה במשקל בצורה נכונה, כאשר האנלוגיה הכי טובה הינה בניית בניין עם קרטון ודבק או בניית בניין עם לבנים ומלט, במילים אחרות לא הכל מתחיל ומסתיים בקלוריות.
להלן חמישה כללים לעלייה נכונה ובריאה במשקל -
1. הרבה ארוחות קטנות - אכלו ארוחות קטנות מפוזרות על פני כל היום, כלומר כל 3-4 שעות. הגוף זקוק לאספקה מתמדת של אנרגיה, מכיוון שהוא מנוע הפועל ללא הפסקה (הלב, המוח והשרירים עובדים באופן מתמיד). כאשר מדלגים על ארוחות, מונעים מהגוף את הדלק שגורם לו לתפקד כראוי. התוצאה לעיתים היא פגיעה ברקמות חיוניות. הדרך הטובה ביותר למנוע מהגוף לאבד רקמה חשובה היא לאכול ארוחות מסודרות, במרווחים כשלוש עד ארבע שעות. במידה והמטרה היא לבנות רקמת שריר, תזמון הארוחות הינו קריטי. לעיתים מטופלים טוענים שהם "אוכלים כל הזמן", אבל מנגד כאשר כותבים יומן אכילה, אפשר לגלות שדפוסי האכילה לא עיקביים ויציבים. לכן עקביות היא המפתח.
2. גיוון במזון - לאכול ארוחות מגוונות מכל קבוצות המזון. תמיד לשאוף לפחות שלוש קבוצות מזון. במקום רק בננה או חופן אגוזים, יש לאכול פרוסת לחם מקמח מלא עם כפית של ממרח בוטנים עם בננה וליד כוס חלב סויה או חלב שקדים. ארוחות מגוונות מספקות לגוף ספקטרום חומרים רחב וחיוני לעלייה במשקל.
3. צפיפות קלורית גבוהה - הדרך הטובה ביותר לצבור תזונה נוספת מבלי לאכול כמויות עצומות של מזון או "ג'אנק פוד", היא לבחור מזונות עשירים בחומרים מזינים, ובעלי צפיפות קלורית גבוהה - כלומר ריכוז גבוה של שומן או פחמימה בנפח מזון קטן. פירות יבשים, אגוזים ושקדים הם דוגמאות מצוינות. מהפירות היבשים הוציאו את המים, כלומר 75% מהנפח ירד, כך שכוס של ענבים הופכת לרבע כוס צימוקים. מומלץ לחפש פירות יבשים ללא סוכר או חומרים משמרים. לחטיף מזין, ניתן לטחון שיבולת שועל עם צימוקים, תמרים, שקדים, אגוזי מלך ושוקולד מריר, לגלגל לכדורים קטנים לצפות בקוקוס או באבקת קקאו ולאכול בארוחות ביניים, קינוח בריא ומזין.
4. מזון נוזלי - נוזלים מתרוקנים מהר יותר מהקיבה ממזון מוצק, ולכן כאשר מנסים לעלות במשקל, הם יכולים להוסיף קלוריות בלי לגרום לתחושת נפיחות. בחירות טובות כוללות מיץ סחוט טרי, חלב רזה או חלופות חלב (כגון סויה, שקדים או אורז), ושייקים. למעשה, שייקים הם אידיאליים, כי הם מאפשרים תוספת קלוריות וגיוון, כגון שיבולת שועל, חמאת אגוזים או שקדים, מיץ גזר, ואבקת חלבון או אבקה ייעודית עם תוספת קלוריות שמתמוססת באוכל. כאשר התאבון ירוד וזקוקים לעלייה חדה במשקל, ניתן להוסיף תזונה בפורמולה כתמיכה לתזונה היומית. יש להיוועץ בדיאטנית.
5. אכילה לפני השינה – יש לאכול ארוחה מזינה לפני השינה. מרבית ההתחדשות ותיקון התאים בגוף מתרחשים בזמן שאנו ישנים, ולכן אכילת חטיף בריא לפני השינה מבטיחה אספקה טרייה של חומרים מזינים הזמינים לרקמות הגוף. אופציה נהדרת יכולה להיות קערה קטנה של סלט פסטה עם פסטה מחיטה מלאה (קמח כוסמין או חלופה נטולת גלוטן), עם שמן זית או גבינת ריקוטה עיזים וירקות חיים או יוגורט עיזים עם כף טחינה או שקדיה וכשתי כפות גרנולה עם אגוזים ושקדים.מאת: דניאלה קאופמן דיאטנית קלינית MAN B.Sc RD
לעיתים רבות מטופלים צריכים לעלות במשקל לאחר שאבדו ממשקל בעקבות ניתוחי שיניים, בעיות במערכת העיכול, מתח או מחלה כרונית או אקוטית. בנוסף לעיתים ספורטאים צריכים לעלות במשקל לאחר עונת אימונים מפרכת או לעלות לתחרויות ולהיכנס לקטגוריית משקל מסויימת. בכל המקרים הללו המטרה היא עלייה במשקל תוך שימת דגש על בריאות. הביטוי הישן "הינך מה שאתה אוכל" נכון גם למקרה זה ולא כל קלוריה משפיעה בצורה זהה על הגוף.
חומרי מזון מזינים הינם פשוטו כמשמעו מזינים את חומרי הגלם של הגוף לבניית תאים חדשים ולתהליכים בגוף. דיאטה לא מזינה ולא מאוזנת לא תאפשר עלייה במשקל בצורה נכונה, כאשר האנלוגיה הכי טובה הינה בניית בניין עם קרטון ודבק או בניית בניין עם לבנים ומלט, במילים אחרות לא הכל מתחיל ומסתיים בקלוריות.
להלן חמישה כללים לעלייה נכונה ובריאה במשקל -
1. הרבה ארוחות קטנות - אכלו ארוחות קטנות מפוזרות על פני כל היום, כלומר כל 3-4 שעות. הגוף זקוק לאספקה מתמדת של אנרגיה, מכיוון שהוא מנוע הפועל ללא הפסקה (הלב, המוח והשרירים עובדים באופן מתמיד). כאשר מדלגים על ארוחות, מונעים מהגוף את הדלק שגורם לו לתפקד כראוי. התוצאה לעיתים היא פגיעה ברקמות חיוניות. הדרך הטובה ביותר למנוע מהגוף לאבד רקמה חשובה היא לאכול ארוחות מסודרות, במרווחים כשלוש עד ארבע שעות. במידה והמטרה היא לבנות רקמת שריר, תזמון הארוחות הינו קריטי. לעיתים מטופלים טוענים שהם "אוכלים כל הזמן", אבל מנגד כאשר כותבים יומן אכילה, אפשר לגלות שדפוסי האכילה לא עיקביים ויציבים. לכן עקביות היא המפתח.
2. גיוון במזון - לאכול ארוחות מגוונות מכל קבוצות המזון. תמיד לשאוף לפחות שלוש קבוצות מזון. במקום רק בננה או חופן אגוזים, יש לאכול פרוסת לחם מקמח מלא עם כפית של ממרח בוטנים עם בננה וליד כוס חלב סויה או חלב שקדים. ארוחות מגוונות מספקות לגוף ספקטרום חומרים רחב וחיוני לעלייה במשקל.
3. צפיפות קלורית גבוהה - הדרך הטובה ביותר לצבור תזונה נוספת מבלי לאכול כמויות עצומות של מזון או "ג'אנק פוד", היא לבחור מזונות עשירים בחומרים מזינים, ובעלי צפיפות קלורית גבוהה - כלומר ריכוז גבוה של שומן או פחמימה בנפח מזון קטן. פירות יבשים, אגוזים ושקדים הם דוגמאות מצוינות. מהפירות היבשים הוציאו את המים, כלומר 75% מהנפח ירד, כך שכוס של ענבים הופכת לרבע כוס צימוקים. מומלץ לחפש פירות יבשים ללא סוכר או חומרים משמרים. לחטיף מזין, ניתן לטחון שיבולת שועל עם צימוקים, תמרים, שקדים, אגוזי מלך ושוקולד מריר, לגלגל לכדורים קטנים לצפות בקוקוס או באבקת קקאו ולאכול בארוחות ביניים, קינוח בריא ומזין.
4. מזון נוזלי - נוזלים מתרוקנים מהר יותר מהקיבה ממזון מוצק, ולכן כאשר מנסים לעלות במשקל, הם יכולים להוסיף קלוריות בלי לגרום לתחושת נפיחות. בחירות טובות כוללות מיץ סחוט טרי, חלב רזה או חלופות חלב (כגון סויה, שקדים או אורז), ושייקים. למעשה, שייקים הם אידיאליים, כי הם מאפשרים תוספת קלוריות וגיוון, כגון שיבולת שועל, חמאת אגוזים או שקדים, מיץ גזר, ואבקת חלבון או אבקה ייעודית עם תוספת קלוריות שמתמוססת באוכל. כאשר התאבון ירוד וזקוקים לעלייה חדה במשקל, ניתן להוסיף תזונה בפורמולה כתמיכה לתזונה היומית. יש להיוועץ בדיאטנית.
5. אכילה לפני השינה – יש לאכול ארוחה מזינה לפני השינה. מרבית ההתחדשות ותיקון התאים בגוף מתרחשים בזמן שאנו ישנים, ולכן אכילת חטיף בריא לפני השינה מבטיחה אספקה טרייה של חומרים מזינים הזמינים לרקמות הגוף. אופציה נהדרת יכולה להיות קערה קטנה של סלט פסטה עם פסטה מחיטה מלאה (קמח כוסמין או חלופה נטולת גלוטן), עם שמן זית או גבינת ריקוטה עיזים וירקות חיים או יוגורט עיזים עם כף טחינה או שקדיה וכשתי כפות גרנולה עם אגוזים ושקדים.
האם המאמר עניין אותך?

אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה

דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה

זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה

לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה

האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה

5 דרכים להימנע מטחורים
מאת: מערכת אינפומד
18/04/2022
המצות עושות לכם עצירות? מפחדים שיצאו לכם טחורים? יש כמה דרכים פשוטות ויעילות שיכולות להקטין את הסיכון להופעה חוזרת ...
לכתבה המלאה

אם אין לחם תאכלו מצות
מאת: מערכת אינפומד
14/04/2022
למצה יצא שם רע במהלך השנים. נאמר עליה שהיא עושה כאבי בטן, לא משביעה, משמינה יותר מלחם ולעיתים אף גורמת לעצירות. האם...
לכתבה המלאה

מעדיפים תחליפי סוכר? כדאי שתקראו את זה
מאת: מערכת אינפומד
14/04/2022
עברתם.ן לדיאט קולה ולארטיק דל קלוריות ואתם.ן עדיין עולים במשקל? ממתיקים מלאכותיים, המשמשים כתחליפי סוכר, עלולים לעו...
לכתבה המלאה

5 מאכלים שמתחפשים לבריאים אבל מכילים כמות אדירה של מלח
מאת: מערכת אינפומד
15/03/2022
פופקורן בקולנוע, תפוצ'יפס, רוטב סויה – אלה מאכלים שרובינו כבר יודעים שכמות המלח בהם גבוהה מאוד. אבל מה עם מאכלים פח...
לכתבה המלאה

שמנופוביה: הנזק שנגרם כשמפלים על רקע משקל
מאת: מערכת אינפומד
03/03/2022
אפליה של אנשים בעלי עודף משקל עלולה לפגוע ברווחתם הנפשית והגופנית. מדוע אפליה על רקע משקל היא מזיקה במיוחד ומה ההשל...
לכתבה המלאה