ד״ר שלום רב, בת 34 בריאה בדרך כלל. לאבי בן 71 אובחן לאחרונה כחולה בסרטן המעי הגס. הרופאים שטיפלו בו אמרו כי על ילדיו לעשות בדיקות לגילוי מוקדם החל מגיל 40 (ולא 50 כמקובל). סיפרתי לרופא המשפחה שלי והוא הפנה איתי לבדיקת דם סמוי בצואה. הבדיקה יצאה חיובית לדם סמוי אך אני חוששת שאני הכשלתי את הבדיקה בטעות. יום לפני הבדיקת צואה הייתי אצל שיננית לניקוי אבנית ודיממתי רבות מהחניכיים וגם בערב בצחצוח השיניים. הסברתי לרופא משפחה אך הוא רוצה שאבצע קולונוסקופיה בכל זאת. האם ייתכן שהבדיקה יצאה חיובית בשל טיפול השינייים? האם לא כדאי לבצע שוב דם סמוי בצואה לפני שרצים לקולונוסקופיה? אודה לעצתך.
שלום מיטל,
הכוונה הייתה, שלמרות שיתכן שתוצאת תבחין הFIT הייתה מוטעית, את בכל מקרה אמורה לבצע קולונוסקופיה עד גיל 40.
במקומך הייתי מבצע שוב בדיקת FIT, ואם שלילית ממתין לגיל 40.
אייל הירש
הוסף תגובה
קולונוסקופיה אחרי בדיקת דם סמוי
מיטל25/02/2021 | 09:54
תודה רבה על תגובתך המפורטת.
אני מעט מבובלבלת כעט, האם מומלץ לבצע כיום (גיל 34) את הקולונוסקופיה לנוכח בדיקת דם סמוי חיובי (ייתכן שמקורו מהחניכיים) או שמה להמתין לגיל 40?
תודה
שלום מיטל,
בדיקת דם סמוי בצואה מסוג FIT = fecal immunochemical test מזהה את חלבון הגלובין שמהווה חלק מההמוגלובין האנושי ולכן פחות רגישה לתזונה או לדם בעלי חיים.
מצד שני, דימום ממקור של החניכיים, אף וכל חלק אחר במערכת העיכול ודרכי נשימה עליונות עלול לגרום, בטעות, לתוצאה חיובית.
מאחר וממאירות של המעי הגס בקרוב משפחה מדרגה ראשונה מעלה את הסיכון לממאירות של המעי הגס, מומלץ לבצע קולונוסקופיה ראשונה בגיל 40 ובהמשך כל 10 שנים, או מבחן FIT כל שנה.
חשוב להבין שהמטרה של תבחין FIT הוא למצוא גידולים או פוליפים מתקדמים ואילו קולונוסקופיה מוצאת, בנוסף לפוליפים מתקדמים וגידולים, גם פוליפים בשלבים התחלתיים יותר ויכולה למנוע ממאירות מעי גס בדרך זו.
לכן, למרות הסיכון בקולונוסקופיה לדימום או נקב במעי (סיכויים קטנים מאוד פחות מ1:1000), ההמלצה היא לעשות קולונוסקופיה ולא תבחין FIT.
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
בדיקות מעבדה (לת)
GALIT TALIAS25/02/2021 | 08:34
שלום דר אייל רציתי לשאול בגלל העליה באלקליין כל כמה זמן מומלץ לעשות בדיקות דם לראות שלא ממשיך לעלות האם שבועיים.
שלום דניאלה,
MRI היא בדיקה פחות מוצלחת לקיבה בדר"כ, ואלא אם כן היא בוצעה למטרה אחרת, היא אינה בדיקת הבחירה לקיבה.
לקיבה מומלץ לבצע גסטרוסקופיה ו\או CT.
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
כבד שומני
רומן21/02/2021 | 21:45
שלום דוקטור יצא לי בבדיקות דם ALT 90 רופא שלי שלח אותי לאולטראסאון קיבלתי תשובות הכל תקין חוץ
מ ,רשום כבר שומני בדרגה קשה אני צריך לדאוג ?
תודה מראש
שלום רומן,
כבד שומני (NAFLD) הוא מחלת הכבד השכיחה ביותר בעולם המערבי (עד 45%) עקב העליה בשכיחות של גורמי הסיכון: יל"ד, היפרליפידמיה (כולסטרול גבוה), סכרת מסוג 2, וסינדרום מטבולי.
כבד שומני עלול להוביל לדלקת בכבד (NASH) וכתוצאה להצטלקות הכבד.
רוב המטופלים עם כבד שומני ללא תסמינים. לרוב מדובר בממצא מקרי בעת בירור הפרעה בתפקודי הכבד או בזמן בדיקת הדמיה שבוצעה מסיבות אחרות. מיעוט המטופלים עם תסמינים כוללים חולשה, תשישות ותחושת אי נוחות בבטן ימנית עליונה.
ממצא בהדמיה של כבד מוגדל ניתן לראות ב5% מתוך המטופלים עם כבד שומני.
בירור יכלול
- שלילה של סיבות אחרות של כבד שומני
- שלילה של מחלת כבד כרונית אחרת
לצורך כך יש לבצע בדיקות דם מקיפות לתפקודי כבד, סקר מחלות כבד והדמיה לשלילת הצטלקות הכבד.
הטיפול העיקרי בכבד שומני כולל איזון גורמי סיכון:
- ירידה במשקל של כ5-10% ממשקל הגוף
- איזון היפרליפידמיה אם ישנה
- איזון מיטבי של סכרת עם דיאטה וטיפול תרופתי. לעיתים נדרש שינוי טיפול תרופתי והוספת טיפול כמו סקסנדה.
במידה ואין גורמי סיכון לאזן מומלץ מעקב בלבד לאחר סקר מחלות כבד והדמיה.
כבד שומני בהחלט יכול להתקדם למצב של צלקת כבדתית מתקדמת ועד שחמת והשתלת כבד ולכן מצריך מעקב וטיפול בגורמי הסיכון.
יש היום תרופות חדשות בפיתוח שמיועדות לטפל בכבד שומני וחלקן נמצאות בשלבי ניסוי במכוני כבד בבתי חולים שם גם ניתן לקחת בהם חלק.
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
Asacol טיפול בקרוהן
נדב19/02/2021 | 12:57
שלום ד"ר יקר,
אובחנתי עם קרוהן קוליטיס ממש לא מזמן והתחלתי טיפול של 40 מ"ג פרדינזון שהורדתי בהדרגה(5 מ"ג כל שבוע) אחרי 8 ימים. עכשיו אני על 10 מ"ג וקיבלתי מהרופא תרופה בשם Asacol 2 כדורים פעמיים ביום. עכשיו הבעיה שלי היא שראיתי שאסקול מכיל כמות מאוד גדולה של לקטוז... ומבדיקת נשיפה שעשיתי לפני מספר שנים מצאו שאני מאוד רגיש ללקטוז(כמו גם פרוקטוז). האם בכל זאת להתחיל טיפול או לבקש מהרופא המטפל תרופא אחרת? התוכנית טיפול של הרופא הייתה (לפני שידעתי שמכיל לקטוז) לנסות לקחת במשך שבוע ולראות אם יש הטבה או לא, אם אין, לחשוב לכיוון הביולוגי. בכל מקרה, לא אוכל ליצור איתו קשר עד יום ראשון לכל המוקדם. איני יודע בדיוק מה לעשות כי יודע שאני רגיש לתרופות שמכילות לקטוז גם בכמויות הרבה יותר קטנות.
תודה רבה! אתה עושה עבודה מדהימה.
שלום נדב,
התרופה אמנם משתחררת במעי הגס, אך המעטפת מתפרקת כבד במעי הדק ויכולה לגרום לתסמינים. להערכתי התסמינים נגרמים יותר מעצם המחלה ופחות מתופעות לוואי של התרופה.
לצערי המרפאה באיכילוב מלאה, אבל יש אצלנו רופאים אחרים שתוכל לראות. אני מקבל באופן פרטי בגסטרומד 03-6970-700
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
Asacol טיפול בקרוהן
נדב22/02/2021 | 15:47
תודה על התשובה המפורטת והמהירה. דיברתי עם הרופא והוא אמר שמכיוון שהתרופה מתפרקת במעי הגס אין לה השפעה על אי סבילות ללקטוז כי הבעיה שם היא הפירוק במעי הדק. בכל מקרה, לקחתי את התרופה וחווה הרבה כאבי בטן ועייפות. אתה מציע לנסות לקחת אותה למשך כמה זמן ולראות איך משפיע? בנוסף, ניסיתי לקבוע אלייך תור דרך איכילוב ואמרו לי שאינך מקבל מטופלים חדשים... שזה מאוד מצער אותי לשמוע. האם אתה מקבל בפרטי? ניסיתי לחפש אך לא מצאתי. תודה ויום נפלא!
שלום נדב,
אבחנה חדשה של מחלת קרוהן היא בדר"כ לא מצב קל להתמודד איתו ואני מאחל לך בהצלחה.
אסקול שייך למשפחת תרופות שמכילות חומר פעיל שנקרא מסאלמין mesalamin או 5-aminosalicylic acid או בקיצור 5ASA. זו משפחת תרופות ותיקה עם מעט מאוד תופעות לוואי.
פרט לאסקול, משפחה זו כוללת תרופות כמו פנטסה, ראפסאל וסלזופירין (מעט שונה בהרכב) ועוד . הן ניתנות ככדורים, גרנולות, נרות או חוקנים (ולעיתים גם וגם).
זמן הפעולה לקבלת תגובה הוא בין 15 ל30 ימים, כך ששבוע נראה מוקדם מדי. אנחנו יודעים שאלו תרופות יעילות לטיפול בקוליטיס כיבית, לא טובות למחלת קרוהן של המעי הדק, וקיים ספק לגבי יעילות בקרוהן של המעי הגס.
כדור אסקול של 800 מ"ג מכיל כ150 מ"ג לקטוז, ולכן למטופלים עם אי סבילות ללקטוז הוא עלול לגרום לשלשול (לרוב לא, אך זו אפשרות). אין לקטוז במקבילות שלו כמו רפאסאל או פנטסה, ולהערכתי אתה יכול להמתין יומיים ולבקש מרופא המשפחה להחליף מרשם.
בריאות שלמה, אייל הירש