דלג לתוכן

טיפול בפסיכודרמה (Psychodrama)

3 דקות קריאה

טיפול באמנות / טיפול באמצעות אמנויות (Creative Arts Therapies) מתייחס למגוון מקצועות טיפוליים במסגרתם מיושמים תהליכי יצירה והבעה אמנותיים בפסיכותרפיה (טיפול מסוג זה מכונה גם "טיפול ביצירה והבעה"). הטיפול באמצעות אמנויות הוא רב-תחומי. יש בו התמחויות באמנות פלסטית/חזותית, תנועה ומחול, מוסיקה, ביבליותרפיה (ספרות ושירה), דרמה תרפיה ופסיכודרמה. המטופלים באמצעות אמנויות אינם צריכים להיות בעלי מיומנות, הכשרה או ידע אמנותיים.

שימוש באמנויות השונות בטיפול הוא למעשה עבודה בשפה אוניברסאלית, שפה של סמלים, דימויים, מטאפורות, ארכיטיפים, דמיון ויצירתיות. הטיפול באמצעות אמנויות שם דגש על תהליכי יצירה והבעה אמנותיים, ומתמקד פחות באיכויות האסתטיות של התוצרים. למרות הנאמר לעיל, תוצרים אמנותיים מהווים כלי להערכה מבוססת אמנויות (arts-based assessment).

מטפלים באמצעות אמנויות מטפלים באוכלוסיות מגוונות ובמסגרות שונות כמו בתי חולים, מרפאות בריאות, בתי כלא, בתי אבות, מרכזי יום לקשיש, מרכזים לשיקום נפשי ופיזי, מרכזים לטיפול בטראומה ופוסט-טראומה, מרכזים לטיפול בהפרעות אכילה, בתי ספר, גני ילדים, מועדוניות, קליניקות פרטיות וכו'.

טיפול באמצעות אמנות פלסטית/חזותית

במסגרת טיפול באמצעות אמנות פלסטית/חזותית (Art Therapy) מתקיים תהליך יצירה של אמנות פלסטית דוגמת ציור, רישום, פיסול, קולאז', אסמבלאז' ואחרים. נעשה שימוש בחומרים, בתהליכים ובתוצרים על מנת לבטא ולעבד חוויות חיים ולהרחיב את טווח האפשרויות לשינוי פסיכולוגי בהיבטים החברתי - בין אישי, הקוגניטיבי והרגשי.

טיפול באמצעות תנועה ומחול

התרפיה בתנועה ומחול (Dance Movement Therapy) הוא תת-תחום של פסיכותרפיה המציג שפה נוספת, בלתי מילולית וסמלית לביטוי עצמי. שיטת טיפול זו כוללת תנועה, מילים ומודעות גופנית על מנת להשיג אינטגרציה גופנית-נפשית ולקיים דיאלוג עם הנפש. בתרפיה בתנועה הגוף מהווה כלי אבחוני וטיפולי. התהליך היצירתי והחוויתי בתנועה מציף אל מעל לפני השטח זיכרונות מודחקים, ופותח פתח לשחזורם וחיבורם להווה. בטיפול מעין זה משתמשים באסוציאציות, דימויים, זיכרונות ורגשות. השינוי וההתפתחות מתבססים על ההנחה שבתוך הגוף מסתתרים הסיפורים המרתקים של חיינו, אליהם ניתן להגיע באמצעות תנועה, להעלותם מעלה, לתקנם ובכך לאפשר חוויה של צמיחה ושינוי.

דרמה תרפיה

דרמה תרפיה (Drama Therapy) היא שיטת טיפול במסגרתה משתמשים בתהליכי יצירה והבעה דרמטיים על ידי כלים מתחום התיאטרון, המשחק והמופע. בבסיסו הטיפול נועד לקבוצה אך הוא לעיתים מיושם גם באופן פרטני. דרמה תרפיה מאפשרת מביאה לחקירה פעילה של קשיים ואפשרויות לשינוי פסיכולוגי בהיבטים הבין אישי, הקוגניטיבי והרגשי, ביטוי עצמי, הגברת המודעות לתפקידי חיים והגדלת מכלול התפקידים, פיתוח ספונטאניות, יצירתיות ודמיון, האדרת הדימוי העצמי והביטחון העצמי, שיפור כישורים חברתיים ועוד. עיקרון מנחה בדרמה תרפיה הוא הרחקה מן המציאותי לדמיוני באמצעות כלים מגוונים כגון: דימויים ומטפורות, אימפרוביזציה, המחזת סיפורים, אגדות וטקסטים דרמטיים, שימוש במסכות, תיאטרון בובות, ארגז חול, קלפים טיפוליים וכדומה.


פסיכודרמה

מורנו, אבי שיטת הפסיכודרמה, התייחס אליה כשיטה של טיפול אישי במסגרת קבוצתית. בין עקרונותיה ניתן למנות את האמונה שבכל אדם יש כוח בורא ויוצר. כדי להגיע למפגש עם היצירתיות האדם צריך לגלות את מקורות הספונטניות. הספונטניות היא כוח הפועל בהווה ומביא את הפרט לתגובה הולמת במצב חדש ולתגובה חדשה על מצב ישן.

במסגרת זו נחקרים יחסים בין-אישיים, קונפליקטים ובעיות אמוציונאליות, ועניינים אלה מטופלים על ידי כלים שנלקחו מעולם התיאטרון והדרמה. המלה "דרמה" איננה נמצאת כאן במשמעות של "משחק" או "הצגה". במקרה זה היא משמשת בהוראתה הראשונית (במקורה היווני) - דרמה = פעולה. דהיינו, במקום לפתור בעיות המתעוררות בין אדם לבין עצמו, בין אדם לאדם אחר, או בתוך קבוצת אנשים באמצעות דיבור, הבעיות עולות ומעובדות דרך הצגתן בפועל.

פסיכודרמה נשענת על חילוף תפקידים המאפשר לכל אחד להיות, בתהליך הדינמי, בתוך תפקידו ובתוך "עורו" של חברו לקבוצה. האפשרות לראות את המציאות בעיני האחר ולראות את "עצמי" בעיני האחר, מביאה איתה הזדמנות לשיתוף פעולה המבוסס על ידידותיות ואמפתיה (ולא בהכרח תועלתי), תוך חיזוק הפתיחות לנקודת מבט שונה. פתיחות זו, לטענת הדוגלים בגישת הפסיכודרמה, היא הבסיס להכרות מעמיקה יותר עם ה"עצמי" .
הפסיכודרמה מאפשרת מציאת מקום עבור הספונטניות במקביל להעלאה של חוויות מהעבר הקרוב והרחוק, בחינת אלטרנטיבות באמצעות חוויות מתקנות והתנסויות במצבים עתידיים אפשריים, ובדרך זו מביאה לשיפור מורגש בביטחון העצמי ובדימוי העצמי. הפסיכודרמה מסייעת בהגדרת הזהות האישית והמקצועית, ובנוסף מחזקת את יכולת ההתמודדות עם בעיות בזוגיות, בעיות ביחסי הורים-ילדים (בכל גיל), משברים הקשורים בגיל ובגידת הגוף, שכול ואובדן, פרידות וויתורים הכרחיים.
הערה: בתיאוריה ובפרקטיקה דרמה תרפיה ופסיכודרמה הן שתי שיטות טיפול שונות. ההבדל העיקרי ביניהן הוא שבפסיכודרמה מטופלים מגלמים, באופן ישיר וללא תיווך או הרחקה, בעיקר דמויות מעולמם המציאותי (בהווה, בעבר ובעתיד) ומהמציאות שנמצאת עמוק בנפשם. אולם טכניקות פסיכודרמטיות משולבות לא אחת בעבודתו של הדרמה תרפיסט בהתאם לדרישות הטיפול.
רופאים בתחום
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום כירורגיה פלסטית
מנהלת המחלקה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת בבית החולים בני ציון, חיפה
ד"ר צבי חי ברנע
ד"ר צבי חי ברנע נפרולוגיה
מומחה בנפרולוגיה, רופא בכיר מחלקה נפרולוגית בית חולים וולפסון
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו