סטיית לסתות (היפרפלזיה קונדילרית): האם ניתן לתקן את מראה הפנים הא-סימטרי?

מהי סטיית לסתות ( היפרפלזיה קונדילרית) ומהן השלכותיה על מראה הפנים, אילו בדיקות יסייעו באבחון הבעיה וכיצד ניתן לטפל? התשובות בכתבה שלפניכם
כתבה פרסומית כתבת חסות



אחד המאפיינים המרכזיים במראה בפנים נורמלי הוא סימטריה. למרות שבכולנו קיימת א-סימטריה מסוימת של הלסתות – כאשר הסטייה בולטת מאוד היא גורמת לפגם אסתטי ניכר. הסטייה אינה פוגעת רק במראה החיצוני: היא נתפסת פעמים רבות כדבר לא בריא ועלולה לפגום בתחושת הדימוי העצמי ולהוביל לביטחון עצמי נמוך. ד"ר וסים עבוד מסביר על הסיבות לסטייה בלסתות, מפרט על הדרכים לאבחון הבעיה והניתוח שעשוי לסייע בפתרונה.


   


מה גורם לסטיית לסתות?
אחת הגורמים שמובילים לסטיית לסתות היא היפרפלזיה קונדילרית, או גדילה לא תקינה של עצמות הלסת. מפרקי הלסת הם מרכזי הגדילה של הלסתות ובתקופת ההתבגרות המפרק הימני והשמאלי צריכים לגדול באותו הקצב. במצבים שבהם אחד מהמפרקים גדל בקצב מואץ מתפתחת סטיית לסתות. הסטייה אינה פוגמת רק בעצמות הלסת והיא מובילה גם לשינויים בשיניים ובשפתיים המדגישים את המראה הא-סימטרי. 

קראו עוד: נעילת מפרק הלסת והגבלה בפתיחת הפה: מהם הגורמים ואיך מטפלים?

איך מאבחנים?
היפרפלזיה קונדילרית מתבטאת בתהליך איטי והדרגתי ועל כן ברוב המקרים, מטופלים אשר מגיעים אל כירורג פה, פנים ולסתות מתלוננים על סטייה של הלסת התחתונה שהחלו להבחין בה לפני מספר שנים. אם סטיית הלסתות מתרחשת בגילאי הילדות לרוב ההורים יהיו אלה שיבחינו בשינוי.

כדי לאבחן את הסטייה הרופא יבצע בדיקה קלינית וכן יבקש לעיין בתמונות פוטוגרפיות ישנות, זאת כדי להשוות אותן למצב הקיים. כדי להעריך את קצב הגדילה של המפרק המעורב יתבצעו גם צילומי רנטגן ובדיקת מיפוי עצמות.




כירורג פה ולסת מתכנן את מהלך ניתוח הקונדילקטומי


כיצד ניתן לטפל?
הטיפול בהיפרפלזיה קונדילרית מתבצע באמצעות ניתוח בלבד. ניתוח הקונדילקטומי, כולל הסרה של מילימטרים ספורים מראש המפרק הפגוע. פעולה זו גורמת לעצירת גדילת המפרק ותורמת לתיקון חלקי או מלא של הא-סימטריה. הגישה הניתוחית היא דרך חתך קטן בכפל האנטומי של האוזן ועל כן הצלקת הניתוחית אינה בולטת. 

מדובר בניתוח קצר. לרוב המטופל משתחרר הביתה באותו יום של הניתוח או יום למחרת. יש צורך בכלכלה רכה למספר ימים. מנשך השיניים משתנה לאחר הניתוח ומתאזן באופן הדרגתי תוך מספר חודשים. 

מהם סיכויי הצלחת הפעולה?
ניתוח הקונדילקטומי הוא בעל ותק מכובד ברפואה, ואם מתבצע על-ידי כירורג פה, פנים ולסתות מיומן, מדובר בניתוח פשוט שעוצר את הגדילה ההיפרפלסטית ופותר ביעילות את הסטייה בלסתות. 



הכתבה בשיתוף עם ד"ר וסים עבוד, אחראי מרפאת מפרק הלסת TMJ במחלקה לכירורגיה פה ולסתות, מרכז רפואי שיבא תל השומר. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

עדיין מתלבטים? להתייעצות עם ד"ר וסים עבוד השאירו פרטים

שם מלא: טלפון:
קראתי והסכמתי לתקנון שלחו עכשיו >




פורומים כירורגיה פה ולסת

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
כאב בבשר בלסת לחוצה סובלת 01/08/2020 06:48
  • אני ארבעה ימים אחרי השחזה ןכתר זמני למעלה. במהלך הטיפול נחתכתי בחניכיים ויש כאב קל. במקביל התחיל לי כאב בלסת תחתונה בצד השני ושאני נוגעת בבשר של הטוחנת יש כאב חד בשר שמזכיר לי כאב שהיה לי ביציאת שן בינה בעבר. 1.האם יכול להיות שזה התחיל מהטיפול ומכך שכאב לי בפתיחת הלסת? אני לוקחת משככים ומגרגרת מים עם מלח.מספיק? כואב לי בגרון בראש ובפה אין חום. 2.האם זה הגיוני שזה שן בינה? עשו לי שני צילומים פנורמיים בחודש האחרון ולא הזהירו שיש בעיה באיזור 3.האם יש סיכוי שזה יעלם כמו שהופיע הטיפול נאחאון היה ממד טראומה בשבילי

  • + הוסף תגובה
שלום ד"ר נבות גבעול 04/08/2020 19:30
  • הייתי מבקש מהרופא לבדוק את הלסת התחתונה נשמע כמו דלקת בחניכיים

  • + הוסף תגובה
עקירת שן בינה תהילה 23/07/2020 07:01
  • שלום ד"ר, ביום ראשון עברתי עקירת שן בינה למעלה ללא תפרים. אני כבר ביום החמישי אחרי העקירה ועדיין כואב לי מאוד ונפוח,הייתי אתמול אצל הרופא שביצע את העקירה ואמר דאין צורך באנטיביוטיקה,הוא לא רואה משהו חריג. מה עליי לעשות? האם זה הגיוני שכבר 5 ימים כואב ונפוח? גם הסתכלתי וראיתי שיש לי על החניכיים ליד העקירה צהוב. אשמח לתשובתך בהקדם כדי שאדע לאן אמשיך מכאן. תודה.

  • + הוסף תגובה
שלום תהילה ד"ר נבות גבעול 28/07/2020 11:36
  • הגיוני, קרוב לוודאי כי החומר הצהוב הוא פיברין חומר המופרש במהלך ריפוי פצע. לפעמים מהלך הריפוי איטי

  • + הוסף תגובה
נקודה לבנה קטנה מאחורי השקד א 26/07/2020 09:07
  • שלום פצע קטן מאוד נקודה לבנה שלא נראית כמו אפטה בתוך הפה אחרי השקד שלא עובר כבר חודשים ויכול להיות שהיה שם שנים ולא שמתי לב, עברתי בדיקת סיב אופטי שנימצאה תקינה , והרופא אף אוזן גרון צוואר וראש, אמר לי שלפי דעתו הפצע לא מחשיד אבל אם אני דואג אז אצטרך לעבור בדיקת ביופסיה בהרדמה מלאה קצרה,מצד אחד הוא אומר שלא מחשיד אז למה לי לדאוג? וגם ככה אני פוחד מהרדמה מלאה ונאלצתי לוותר, גם כי הוא אמר שלפי דעתו הפצע לא נראה מחשיד, השאלה האם כדאי להתייעץ עם עוד רופא אף אוזן גרון לחוות דעת? והאם לא ניתן לבקש לעבור ביופסיה בהרדמה מקומית רק? גם רופא המשפחה אמר לי שאין לי מה לדאוג שזה כלום ואני פשוט לחוץ סתם, אני בריא בדרך כלל לא מעשן בחיים ובחור צעיר ואין לי בחילות או דימום כל זה שמתי לב שהתחלתי עם טיפולי שיניים תודה אשמח לעצה

  • + הוסף תגובה
שלום ד"ר נבות גבעול 28/07/2020 11:35

הצטרפו לאינדקס הרופאים!