אבנים בכליות (kidney stone)
אבנים בכליות מורכבות ממלחים ומינרלים, שמקורם בשתן, אשר מתגבשים ויוצרים אבנים קטנות. האבנים יכולות להיות קטנות כגודלו של גרגר חול או להיות גדולות כמידותיו של כדור גולף. האבנים יכולות להישאר בתוך הכליות, או שהן יכולות לנוע אל מחוץ לגופך באמצעות מערכת השתן שלך.
מערכת השתן שלך היא המערכת אשר אחראית על ייצור השתן בגופך ומובילה את השתן אל מחוצה לו. מערכת השתן שלך מורכבת מן הכליות, הצינוריות אשר מחברות את הכליות אל השופכן, שלפוחית השתן, והצינור אשר מוביל משלפוחית השתן אל מחוץ לגופך (השופכה).
סביר להניח כי כאשר אבן עוברת דרך השופכן לא תחוש בכל כאב. אולם ייתכן והתהליך יהיה מלווה בכאב רב ויגרום להופעתם של תסמינים נוספים.
סימפטומים
במרבית המקרים, כל עוד האבנים נמצאות בכליות, הן אינן גורמות להופעתו של כאב כלשהו. אולם, הן יכולות לגרום להופעתו של כאב פתאומי וחמור, כאשר הן נעות החוצה מן הכליות אל עבר שלפוחית השתן.
יש לגשת לטיפול רפואי מיידי במידה ואתה חושד כי יש לך אבנים בכליות. יש לשים לב להופעתו של כאב פתאומי וחמור באחד מצידי הגוף, בחלל הבטן, במפשעה, או במידה וצבע השתן שלך אדום או ורוד. יתר על כן ייתכן ותחוש בחילה ותסבול מהקאות.
סיבות וגורמי סיכון
אבנים בכליות נוצרות כתוצאה משינויים ברמות התקינות של הנוזלים, המלחים, המינרלים ודברים נוספים אשר מרכיבים את נוזל השתן.
הגורם המרכזי להיווצרותן של אבנים בכליות היא צריכה לא מספקת של נוזלים. יש להקפיד על שתייה מספקת של מים על מנת לשמור על צלילות נוזל השתן (בערך בין 8 ל- 10 כוסות מים ליום). ישנם בני אדם אשר להם נטייה לפתח אבנים בכליות וזאת בעקבות מצבים רפואיים או נטייה משפחתית.
אבנים בכליות יכולות להיות על בסיס תורשתי. במידה ובני אדם אחרים במשפחה הקרובה שלך נוטים לסבול מאבנים בכליות, סביר להניח כי תסבול מהן גם אתה.
אבחון ובדיקות
ייתכן ותבחין לראשונה כי אתה סובל מאבנים בכליות כאשר תבקר אצל הרופא המטפל בך או כאשר תיגש לחדר המיון בעקבות הופעתם של כאבים באחד מן הצדדים או בחלל הבטן שלך. הרופא המטפל בך ישאל אותך שאלות לגבי אופיו של הכאב ולגבי אורח החיים שלך. הרופא יבצע בדיקה גופנית מקיפה וייתכן שתתבקש לבצע בדיקות הדמיה שונות, כגון בדיקת רנטגן, על מנת לבחון את הכליות ואת מערכת דרכי השתן שלך.
ייתכן ותזדקק לעבור בדיקות נוספות במידה ומתגלה יותר מאשר אבן אחת אצלך או שבמשפחה שלך יש עבר רפואי של אבנים בכליות. על מנת לאתר את הגורם להיווצרותן של האבנים בכליות שלך, ייתכן והרופא המטפל יבקש לבצע בדיקת דם, כמו כן הוא יבקש ממך לבצע איסוף שתן של 24 שעות. בדיקות אלה יסייעו לרופא המטפל בך לקבוע האם יש לך נטייה לפתח אבנים הכליות גם בעתיד.
אבנים בכליות אינן גורמות להופעתו של כאב בדרך כלל. במידה וזהו המצב אצלך, ייתכן ותגלה שאתה סובל מאבנים בכליות במהלך בדיקות שאתה מבצע על מנת לטפל בבעיה רפואית אחרת ממנה אתה סובל.
טיפולים ותרופות
במרבית המקרים של אבנים בכליות, ייתכן והרופא המטפל בך יבקש ממך לטפל בך בסביבה הביתית שלך. תוכל ליטול תרופות לשיכוך כאבים. יהיה עליך להקפיד לשתות כמויות מספיקות של מים ונוזלים אחרים על מנת שלא תלקה בהתייבשות. ייתכן והרופא המטפל בך ירשום לך תרופות אשר יסייעו לאבנים שלך לצאת החוצה.
במידה והאבן גדולה מדי על מנת לצאת בעצמה, או במידה והיא נתקעת בדרכי השתן, ייתכן ותזדקק לטיפול נוסף. כאחד עד שני מקרים מתוך עשרה של אבנים בכליות אינם ניתנים לטיפול באמצעים ביתיים פשוטים.
הטיפול הרפואי הנפוץ ביותר הוא על בסיס גלי קול(extracorporeal shock wave lithotripsy ESWL). טיפול זה גורם לריסוקן של אבנים בכליות לפירורים קטנים באמצעות גלים על קוליים או גלי הלם. הפירורים הם קטנים דיים על מנת לעבור במערכת השתן ולצאת את גופך באמצעות נוזל השתן.
במקרים אחרים, רופא אורולוג יצטרך להוציא את האבן על ידי ביצוע הליך ניתוחי, או על ידי החדרת תומכן (סטנט) את תוך השופכן על מנת לשמור על המעבר פתוח בכדי לאפשר לאבנים לעבור דרך השופכן.
מניעה
במידה ואתה סובל מיותר מאשר אבן אחת בכליות שלך, ובמיוחד אם ידוע כי יש לך נטייה משפחתית לפתח אבנים בכליות, סביר להניח כי תסבול מן התופעה שוב ושוב.
אולם תוכל לנקוט אמצעים על מנת למנוע את הישנותן של אבנים בכליות שלך, וזאת על ידי:
הקפדה על שתייה מספקת של נוזלים. השתדל לשתות כמויות מספיקות של מים, כ- 8 עד 10 כוסות של מים ליום, על מנת לשמור על צלילות נוזל השתן שלך. השתדל להעלות אט אט את כמויות השתייה שלך, אולי על ידי הוספת כוס מים אחת בכל יום עד אשר תגיע ליעד של 8 עד 10 כוסות מים על בסיס יום יומי.
שנה את משטר התזונה שלך. דבר זה יכול לסייע, אולם הדבר תלוי בגורם להופעתן של אבנים בכליות.
טיפולים אלטרנטיביים
במידה ואתה סובל מכאבים חזקים מאוד, הדבר מצביע על כך שאחת האבנים חוסמת את דרכי השתן שלך, ייתכן גם שאתה סובל מזיהום שהתפתח בדרכי השתן.
בכל אחד משני המקרים הללו הרופא המטפל בך יציע לך לקבל טיפול רפואי. האפשרויות לטיפול אשר עומדות בפניך הן:
טיפול על בסיס גלי קול (extracorporeal shock wave lithotripsy ESWL)
אורטרוסקופיה (Ureteroscopy)
שאלות ותשובות
- אני בן 56. נפלטה לי אבן מהכליה. אני מבקש הסבר של תוצאות בדירת Urine dipslide cult: ממצא תהליך 100,000 בתרבית צמחו מעל Urine culture הערה לרגישות תשובה רגישות אנטיביוטיקה חיידק 4 S Amoxicillin/Clavul A Kl. ornithinolytica 4 S Ampicillin/sulbact
- מה מגדיל את רמת הסיכון שלך ללקות באבני כליה?
- האם אחזור ואלקה שוב באבני כליה?
- מה קורה כאשר נוצרות אבנים בכליה?
- אני בן 17. התחיל לי היום כאב בבטן התחתונה, המלווה ברצון חזק להשתין. אבל כשאני מנסה, אני לא מצליח, כל פעם שאני מתקרב נהיה לי כאב ממש חזק שעוצר את זה. כשניסיתי ממש, היו כאבים עזים במשך 10 שניות, וגם אז יצא ממש קצת שתן. בנוסף, שמתי לב שכל פעם שאני משתעל
- אני בת 32. האם יש בדיקה לאוקסלאטים בדרכי השתן? מה משמעות בדיקה זו? יש לי בעיה כרונית שאין לה אבחנה מדויקת, ואחת הסברות היא שמדובר בווסטיבוליטיס.
- מידע על תרופה להמסת אבן בכליה אודה על מידע על תרופה להמסת אבן בכליה בגודל של כ- 1 סמ (אבן סידן)
- יש לי כליות פוליציסטיות (מחלה משפחתית). אני חמישה חודשים אחרי לידה חמישית. בבדיקות מעבדה התקבלו התוצאות: קראטינין 1.2, נתרן 134, חלבון בשתן 70, לויקוציטים בשתן 100. האם זה מעיד על התחלת אי ספיקת כליות? מאז הלידה אני חשה תשושה כל הזמן - אולי בגלל חמשת
- מה המשמעות של "הסתיידות קליפתית של הכליה" בבדיקת אולטרסאונד של הכליה, וכן מה פירוש "מבנה ציסטי עם דופן מסויידת"? הבדיקה נערכה בגלל כאבים וחשש לאבן בכליות.
- מידע אודות מחלת השיגדון היכן אפשר למצוא מידע רפואי מורחב אודות המחלה והטיפול בה? האם קיים טיפול אלטרנטיבי יעיל למחלה, ללא תלות בקולכיצין?
מאמרים בנושא אבנים בכליות


הרחבת אגן הכליה בעובר היא ממצא שכיח מאוד במהלך ההיריון ומתגלה באמצעות בדיקת אולטרה סאונד. מהו אגן כליה מורחב ואיך מ... לכתבה המלאה


לא רק מדע בדיוני: הדפסה תלת מימדית של איברים עשויה למציאות כבר בעשורים הבאים. חוקרים מ-MIT הצליחו להפדיס נפרונים מל... לכתבה המלאה


נוגדי דלקת לא סטרואידיים לטיפול בכאבים הנובעים מאבנים בכליות לכתבה המלאה


הם יכולים להחליף ניתוח "רגיל", מותירים פחות צלקות וההחלמה מהם מהירה מאוד - אך לא מתאימים לכולם. כיצד מתבצעים הניתוח... לכתבה המלאה


צריכה מוגזמת של מלח גורמת לשלל מחלות, ביניהן אפילו סרטן. לכמה מלח אנחנו זקוקים מדי יום, ואילו מזונות הם עתירי נתרן? לכתבה המלאה


רבים מאיתנו סובלים מחסרים תזונתיים כאלה או אחרים, ושומעים שבריא ליטול תוספי תזונה. ברזל, מגנזיום, מולטי ויטמין – כו... לכתבה המלאה


3-10% מהאוכלוסייה סובלת מאבנים בדרכי השתן, שמקורן בהתגבשות מלחים אשר נמצאים בשתן בריכוז גבוה. טיפול חדשני באמצעות ג... לכתבה המלאה


אחד מכל עשרה אנשים צפוי לסבול מאבנים בכליות, מצב בו חומרים שונים שלרוב מופרשים בשתן מצטברים בכליות ויוצרים מעין גבי... לכתבה המלאה


לפני חג הפסח נודע כי משרד הבריאות מתכנן רפורמה אשר תשטח את שלל מוצרי הביטוח, כך שקופות החולים וחברות הביטוח הפרטיות... לכתבה המלאה


רוצים להשתלב בעולם הרפואה, אבל לא כרופאים? אולי תשקלו לימודי סיעוד. למתעניינים בלימודי סיעוד – הכתבה הזאת תפרט על ה... לכתבה המלאה