רגישות ללקטוז, איך תתמודדו ומה תאכלו בשבועות?
אחוז ניכר מאוכלוסיית הארץ לוקה ברגישות כלשהי לסוכר החלב (לקטוז). מרבית האנשים הרגישים ללקטוז, יכולים לצרוך עד כוס חלב ביום או כמות לקטוז השווה לה, בלי לסבול כלל.
2 דקות קריאה
אחוז ניכר מאוכלוסיית הארץ לוקה ברגישות כלשהי לסוכר החלב (לקטוז). מרבית האנשים הרגישים ללקטוז, יכולים לצרוך עד כוס חלב ביום או כמות לקטוז השווה לה, בלי לסבול כלל.
הלקטוז הינו הסוכר המצוי בחלב והוא נחשב למקור אנרגיה טוב לגוף המסייע בספיגתם של מינרלים שונים כגון, סידן, מגנזיום וברזל ועל כן יש חשיבות רבה לצרוך אותו בתזונה היומיומית.
על מנת שהגוף יוכל לעשות שימוש בלקטוז, עליו ראשית להתפרק במעי הדק לגלוקוז וגלקטוז (סוכרים פשוטים יותר בהרכבם) ורק אחר כך להיספג בדם. אצל הסובלים מרגישות ללקטוזה, פירוק זה אינו מתבצע באופן תקין וזוהי בעצם אי הסבילות של הגוף.
כיצד מתפרק הלקטוז בגוף?
האחראי על פירוק הלקטוז בגוף האדם הינו אנזים בשם לקטאז. אנזים הלקטאז נוצר אצל העובד במעי הדק בשלב מתקדם של ההריון ורמתו נשארת גבוהה במשך השנים הראשונות לחייו של הילד, כל עוד הוא צורך חלב באופן סדיר ומוגבר.
במהלך השנים, עם הירידה בצריכת החלב, פוחתת גם רמתו של אנזים הלקטאז בגוף.
במצב שבו לגוף יש אי סבילות ללקטוז, הוא עובר דרך הקיבה, לא מתפרק במעי הדק ומגיע לא מפורק למעי הגס. במעי הגס קיימים חיידקים המתסיסים את החקטוז ויוצרים חומצות שומן וגזים שונים הגורמים לסימפטומים מהם סובלים הרגישים ללקטוז, כאבי בטן, גזים, בטן נפוחה ורגישות במערכת העיכול. עוד סימפטומים נפוצים הם שלשולים או יציאות רכות, בחילות, כאבי בטן עוויתיים.
ישנם שני סוגי מחסור באנזים הלקטאז
1. מחסור ראשוני – מתפתח לרוב סביב גיל 5, גיל בו צריכת החלב הינה בירידה ועל כן ייצור האנזים בגוף מתמעט, אולם עדיין קיים ייצור חלקי.
2. מחסור שניוני – מתרחש בעקבות מחלה במעי, פציעה כלשהי, תרופות או ניתוח במעי. לעיתים מדובר בפגיעה זמנית בייצור האנזים המתחדשת לאחר המחלה ולעיתים הפגיעה בייצור האנזים הינה קבועה ובלתי הפיכה.
המחלות העלולות לגרום לפגיעה בייצור אנזים הלקטאז הן: גסטרואנטריטיס, קרוהן, צליאק, קוליטיס. גם מתן ממושך של אנטיביוטיקה וחשיפה לחומרים כימותרפיים עלולה לפגוע בייצור הלקטאז בגוף.
הטיפול השכיח באי סבילות ללקטוז, מלבד הימנעות מאכילת חלב ומוצריו (יוגורט ובעיקר פרוביוטי וגבינות קשות ומעובדות כגון קוטג' מכילים מעט מאוד לקטוז), הינו טיפול בנטילת כמוסות המכילות את האנזים לקטאז, בטרם אכילת מוצרי חלב.
על מנת שהגוף יוכל לעשות שימוש בלקטוז, עליו ראשית להתפרק במעי הדק לגלוקוז וגלקטוז (סוכרים פשוטים יותר בהרכבם) ורק אחר כך להיספג בדם. אצל הסובלים מרגישות ללקטוזה, פירוק זה אינו מתבצע באופן תקין וזוהי בעצם אי הסבילות של הגוף.
כיצד מתפרק הלקטוז בגוף?
האחראי על פירוק הלקטוז בגוף האדם הינו אנזים בשם לקטאז. אנזים הלקטאז נוצר אצל העובד במעי הדק בשלב מתקדם של ההריון ורמתו נשארת גבוהה במשך השנים הראשונות לחייו של הילד, כל עוד הוא צורך חלב באופן סדיר ומוגבר.
במהלך השנים, עם הירידה בצריכת החלב, פוחתת גם רמתו של אנזים הלקטאז בגוף.
במצב שבו לגוף יש אי סבילות ללקטוז, הוא עובר דרך הקיבה, לא מתפרק במעי הדק ומגיע לא מפורק למעי הגס. במעי הגס קיימים חיידקים המתסיסים את החקטוז ויוצרים חומצות שומן וגזים שונים הגורמים לסימפטומים מהם סובלים הרגישים ללקטוז, כאבי בטן, גזים, בטן נפוחה ורגישות במערכת העיכול. עוד סימפטומים נפוצים הם שלשולים או יציאות רכות, בחילות, כאבי בטן עוויתיים.
ישנם שני סוגי מחסור באנזים הלקטאז
1. מחסור ראשוני – מתפתח לרוב סביב גיל 5, גיל בו צריכת החלב הינה בירידה ועל כן ייצור האנזים בגוף מתמעט, אולם עדיין קיים ייצור חלקי.
2. מחסור שניוני – מתרחש בעקבות מחלה במעי, פציעה כלשהי, תרופות או ניתוח במעי. לעיתים מדובר בפגיעה זמנית בייצור האנזים המתחדשת לאחר המחלה ולעיתים הפגיעה בייצור האנזים הינה קבועה ובלתי הפיכה.
המחלות העלולות לגרום לפגיעה בייצור אנזים הלקטאז הן: גסטרואנטריטיס, קרוהן, צליאק, קוליטיס. גם מתן ממושך של אנטיביוטיקה וחשיפה לחומרים כימותרפיים עלולה לפגוע בייצור הלקטאז בגוף.
הטיפול השכיח באי סבילות ללקטוז, מלבד הימנעות מאכילת חלב ומוצריו (יוגורט ובעיקר פרוביוטי וגבינות קשות ומעובדות כגון קוטג' מכילים מעט מאוד לקטוז), הינו טיפול בנטילת כמוסות המכילות את האנזים לקטאז, בטרם אכילת מוצרי חלב.
האם המאמר עניין אותך?
מה הקשר בין דלקת מפרקים ניוונית לאוזמפיק?
מאת: מערכת אינפומד
23/07/2024
מחקר חדש מצטרף לשורה של מחקרים שנעשו על התרופה סמגלוטייד, המוכרת בשמה המסחרי אוזמפיק, ומצא קשר מפתיע בין נטילת התרו...
לכתבה המלאה
איך מתכוננים לבדיקת גסטרו (גסטרוסקופיה)? 5 צעדים שכדאי להכיר
מאת: מערכת אינפומד
14/02/2022
בדיקת גסטרוסקופיה היא אחת מהבדיקות השכיחות ביותר המשמשת כדי לאבחן מגוון מצבים במערכת העיכול העליונה. למרות שמדובר ב...
לכתבה המלאה
הרופא הפנה אותך לבדיקת EUS? הנה מה שחשוב לדעת
מאת: ד"ר משה נדלר
03/02/2022
בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי, או EUS, משמשת להערכת ממצאים במערכת העיכול העליונה (ושט, קיבה, תרסריון ) , בלבלב ובאיברי...
לכתבה המלאה
עומדים בפני בדיקת קולונוסקופיה? הנה מה שחשוב לדעת
מאת: ד"ר משה נדלר
19/01/2022
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם, אך למרבה הפלא הוא גם ניתן למניעה. בדיקת קולונוסקופיה, המשמשת לאבחון ...
לכתבה המלאה
טיפול חדש עשוי לעזור לחולים במחלות מעי דלקתיות IBDs
מאת: מערכת אינפומד
16/11/2021
מחלות מעי דלקתיות הן מחלות קשות, המלוות את הסובלים מהם לאורך כל החיים. כעת, טיפול חדש שהוכח כיעיל, עשוי לעזור לחולי...
לכתבה המלאה
6 דברים שלא ידעתם על צליאק
מאת: מערכת אינפומד
02/05/2021
כמה אנשים סובלים מצליאק? האם תזונה ללא גלוטן מעלימה תסמינים? האם זה תורשתי? לרגל חודש המודעות לצליאק, הנה כמה דברים...
לכתבה המלאה
האם ניתן למנוע צרבת ללא תרופות?
מאת: מערכת אינפומד
18/01/2021
סובלים מצרבות? ייתכן שאפשר גם ללא תרופות. מחקר חדש טוען כי ישנם חמישה גורמים באורח החיים, שהקפדה עליהם עשויה למנוע ...
לכתבה המלאה
האם תזונה יכולה לשפר את השינה שלנו?
מאת: מערכת אינפומד
13/01/2021
מחקר חדש מצא כי כמות קטנה מדי ומגוון דל של חיידקים במערכת העיכול, יכולים להפחית את כמות החומרים החיוניים לשינה ולפג...
לכתבה המלאה
קרוהן וקוליטיס: האם ניתן לבצע התאמה אישית של הטיפול במחלות מעי דלקתיות?
מאת: ד"ר עופר בן בסט
27/12/2020
קרוהן וקוליטיס הינן מחלות הגורמות לדלקת במערכת העיכול, אך למעשה מדובר במצבים רב מערכתיים היכולים לערב גם איברים נוס...
לכתבה המלאה
לראשונה: הנחיות תזונה לחולים בקרוהן וקוליטיס כיבית
מאת: מערכת אינפומד
24/05/2018
כ-40,000 ישראלים סובלים מקרוהן וקוליטיס כיבית – מחלות מעי דלקתיות חשוכות מרפא, להן השלכות רבות על בריאותם ואיכות חי...
לכתבה המלאה