דלג לתוכן

תוויות המזון – הדרך לתזונה נכונה

אנו נתקלים בתוויות המזון כל הזמן, אבל לעתים רחוקות באמת מתעמקים בהן ובתוכנן. הגיע הזמן שנבין מה הן מספרות לנו ומדוע הבנה שלהן היא הדרך לתזונה נכונה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/11/2011 תאריך עדכון: 23/11/2020
3 דקות קריאה
אנו נתקלים בתוויות המזון כל הזמן, אבל לעתים רחוקות באמת מתעמקים בהן ובתוכנן. הגיע הזמן שנבין מה הן מספרות לנו ומדוע הבנה שלהן היא הדרך לתזונה נכונה.


קנית מזון בסופרמרקט יכולה להיות מהנה ויעילה, אך אם אנחנו לא יודעים מה בדיוק יש במזון שאנחנו אוכלים, היא יכולה להיות מבלבלת או מטעה.

ישנם מושגים רבים על אריזות המזון השונות: "ללא שומן", "דיאט", "דל נתרן" ועוד. אך מה כל אלו אומרים ומדוע
חשוב כל כך לדעת?

אם החלטתם לחיות אורח חיים בריא ולהקפיד על תזונה נכונה ובריאה, חשוב מאוד להבין מה מתחבא מאחורי המושגים על תוויות המזון, מה בריא יותר ומה לכאורה נראה בריא, אבל בעצם מזיק לנו, והורס את התזונה שלנו.

מספר כללים לקריאת תוויות מזון:

• בתוויות מזון , הרכיבים מצוינים על פי הכמות היחסית שלהם במוצר בסדר יורד. לכן המרכיב העיקרי ממוקם ראשון וכן הלאה. במידה ואתם קונים לחם מחיטה מלאה למשל, יש לשים לב שחיטה מלאה היא המרכיב המצוין ראשון על גבי התווית.

• כמות הקלוריות המצוינות על תוויות מזון לרוב מתייחסת ל-100 גרם מוצר. לכן כדי לקבל את סך כל הקלוריות יש להכפיל במשקל המוצר. במקרים של מזון משומר, המכיל גם מים, יש להתייחס למשקל המוצר לאחר סינון, ולא למשקלו הכולל.

• שימו לב לכמות השומן הרווי. מקורו של שומן רווי בעיקר ממזונות מהחי, אך גם בשמנים מהצומח כמו שמן דקלים ושמן קוקוס. צריכה של שומן רווי בכמות גבוהה גורמת להגברת הסיכון לחלות במחלות לב להשמנה. לפי ארגוני הבריאות בעולם מומלץ שיהווה פחות מ10% . לכן חשוב מאוד לבדוק כמה שומן רווי מכיל כל מוצר ולקחת אותו בחשבון בצריכה היומית הכללית.

• שומן טרנס (הנקרא גם שומן צמחי, שומן צמחי מוקשה או שומן צמחי מוקשה חלקית) נוצר בתעשיית המזון כתחליף לשומן רווי. מקורו בשמנים צמחיים אשר עוברים הקשיה והופכים למוצקים בטמפרטורת החדר. שומן זה נמצא מזיק באותה מידה כמו שומן רווי, ואף יותר, בשל היותו סינטטי, והוא מגביר סיכון למחלות לב וכלי דם, לעליית רמות הכולסטרול הרע (LDL) וירידת רמות הכולסטרול הטוב (HDL), להגברת הסיכון לסוכרת ועוד. ניתן למצוא אותו בכמויות גדולות במרגרינה, בחטיפים שונים, בעוגיות ובעוגות, במזונות קפואים, בפופקורן ועוד. לכן הימנעו ממזונות המכילים שומן טראנס, צמחי, צמחי מוקשה או צמחי מוקשה חלקית.

• מלח/נתרן. המלח אותו אנו אוכלים מכיל מינרל בשם נתרן. הנתרן נחוץ לגוף אך בעודף הוא גורם לנזקים כמו עלייה של לחץ הדם. משרד הבריאות ממליץ לצרוך עד 6 גרם מלח ביום ועד 2.5 גרם נתרן ביום (כפית מלח). על מנת לדעת כמה נתרן מכיל מזון מסוים, נחפש בטבלת הסימון התזונתי את כמות הנתרן שבמזון. מזון המכיל מעל 400 מ"ג נתרן ל 100 גרם נחשב עתיר נתרן ואילו מזון המכיל פחות מ 100 מ"ג נתרן נחשב דל נתרן.

• כולסטרול. ההמלצה היא על צריכה של עד 300 מ"ג כולסטרול ביום ולכן מומלץ לשים לב לכמות הכולסטרול המצוינת על גבי התווית. מזון דל כולסטרול הוא מזון המכיל עד 30 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם מוצר. רק מזונות מן החי מכילים כולסטרול.

• כשאתם קונים מעדן חלב דל שומן עם תוספות, שימו לב לכמות השומן הכוללת שבמוצר, שכן פעמים רבות המעדן עצמו אכן דל בשומן אך התוספות שבצדו לא.

מושגים בתוויות מזון:


מזון מופחת/לייט/קל - מכיל ב-1/3 קלוריות פחות מהמוצר המקביל.

משקה דל קלוריות - מכיל לא יותר מ-20 קלוריות ל-100 מ"ל משקה.

מזון דל קלוריות - מכיל לא יותר מ-40 קלוריות ל-100 גרם מזון.

מזון מופחת נתרן - מכיל כמות נתרן מופחתת ב- 25% ממזון מקביל.

מזון דל נתרן (דל מלח) - מכיל לא יותר מ-100 מ"ג נתרן ל-100 גרם מזון.

מזון דל שומן - מכיל לא יותר מ-2 גרם שומן ל-100 גרם מזון.

מזון דל כולסטרול - מכיל לא יותר מ- 30 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם מזון.

מזון ללא כולסטרול - מכיל עד 2.5 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם מזון.

מזון ללא נתרן - מכיל עד 5 מ"ג נתרן ל-100 גרם מזון.
מאת: מערכת B-Well בריאות בארגונים

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל תזונה ודיאטה
B.sc שרית צ'יפרוט
B.sc שרית צ'יפרוט תזונה ודיאטה
B.sc אביבה דייגי מנצור
B.sc אביבה דייגי מנצור תזונה ודיאטה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו