תזונה ים תיכונית עוזרת למניעת אלצהיימר
מחקר חדש קובע כי מבוגרים שתזונתם מבוססת על תפריט זה לוקים פחות במחלות הגורמות לבעיות בחשיבה ובזיכרון, דוגמת אלצהיימר. מה ההסבר לתופעה וכיצד אפשר לנצל קשר זה למניעה או עיכוב סימפטומים של דמנציה ואלצהיימר?
2 דקות קריאה
מחקר חדש קובע כי מבוגרים שתזונתם מבוססת על תפריט זה לוקים פחות במחלות הגורמות לבעיות בחשיבה ובזיכרון, דוגמת אלצהיימר. מה ההסבר לתופעה וכיצד אפשר לנצל קשר זה למניעה או עיכוב סימפטומים של דמנציה ואלצהיימר?
תפריט ים תיכוני הוא עשיר באומגה 3 ומבוסס על צריכה גבוהה של ירקות, פירות, דגים, עוף, שמן זית ואגוזים שונים, תוך צמצום צריכה של בשר אדום ומוצרי חלב.
מחקר שנערך באוניברסיטת אלבמה, ארה"ב, בשיתוף אוניברסיטת אתונה ביוון ופורסם בכתב העת המדעי Neurology, קובע כי מבוגרים אשר תזונתם מבוססת על תפריט זה לוקים פחות במחלות הגורמות לבעיות בחשיבה ובזיכרון, דוגמת אלצהיימר.
לצורך המחקר, ניתחו החוקרים נתונים של כ- 17,000 גברים ונשים בגיל ממוצע של 64 שנים. המשתתפים עברו אחת לשנה מבדקים פיזיולוגיים וקוגניטיביים אשר בחנו את מיומנויות הזיכרון והחשיבה שלהם וכן מילאו שאלונים אודות הרגלי התזונה שלהם. לאורך 4 השנים בהן נערכו המבדקים התגלה כי בקרב 7% מהמשתתפים חלה הידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי.
לדברי החוקרים, ככל שהמשתתפים הקפידו באדיקות רבה יותר על תפריט ים תיכוני, כך שיעור הליקוי בתפקוד הקוגניטיבי נמצא נמוך יותר. כמו כן, השפעתה המיטיבה של התזונה הים תיכונית נמצאה זהה בקרב כל הרקעים האתניים שנבדקו ובכל המצבים הבריאותיים השונים מהם סבלו המשתתפים. עם זאת, התזונה הים תיכונית לא מנעה הידרדרות קוגניטיבית של חולי סוכרת.
החוקרים מציינים כי מכיוון שעד היום אין תרופה המרפאה דמנציה (שיטיון), הדגש המושם בימינו הוא על דחייה בכל דרך אפשרית של התסמינים הקוגניטיביים ולתזונה מסתמן תפקיד חשוב.
לדברי מומחים בתחום, הדרך היעילה ביותר הידועה כיום לצמצם את נזקי האלצהיימר היא שלושה אימונים שבועיים בני 30 דקות של הליכה מאומצת או לחילופין אימוני כוח בשילוב תרגולים קוגניטיביים ותזונה המבוססת על תפריט ים תיכוני.
מחקר שנערך בשנה שעברה קבע כי מזונות עתירים באומגה 3 עשויים להגן מפני מחלת האלצהיימר על ידי וויסות של חומרים מסויימים במוח. המחקר הנוכחי מהווה תומך נוסף וחשוב להבנה כי לתזונה ים תיכונית השפעה מכרעת על התפקוד הקוגניטיבי בגיל המאוחר.
המחקר הנוכחי מצא כי משתתפים שהקפידו על תזונה ים תיכונית צמצמו את הסיכון שלהם לפתח ליקויים בזיכרון ובחשיבה בשיעור של 19% בהשוואה לאלו שתזונתם אינה מבוססת תפריט ים תיכוני.
לדברי החוקרים, דרוש מחקר נוסף שיקבע מהם המנגנונים הביולוגיים בגינם התפריט הים תיכוני מסייע במניעת אלצהיימר וכיצד תפריט זה מפעיל מערך הגנה עצבי השומר על התפקוד הקוגניטיבי.מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
תפריט ים תיכוני הוא עשיר באומגה 3 ומבוסס על צריכה גבוהה של ירקות, פירות, דגים, עוף, שמן זית ואגוזים שונים, תוך צמצום צריכה של בשר אדום ומוצרי חלב.
מחקר שנערך באוניברסיטת אלבמה, ארה"ב, בשיתוף אוניברסיטת אתונה ביוון ופורסם בכתב העת המדעי Neurology, קובע כי מבוגרים אשר תזונתם מבוססת על תפריט זה לוקים פחות במחלות הגורמות לבעיות בחשיבה ובזיכרון, דוגמת אלצהיימר.
לצורך המחקר, ניתחו החוקרים נתונים של כ- 17,000 גברים ונשים בגיל ממוצע של 64 שנים. המשתתפים עברו אחת לשנה מבדקים פיזיולוגיים וקוגניטיביים אשר בחנו את מיומנויות הזיכרון והחשיבה שלהם וכן מילאו שאלונים אודות הרגלי התזונה שלהם. לאורך 4 השנים בהן נערכו המבדקים התגלה כי בקרב 7% מהמשתתפים חלה הידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי.
לדברי החוקרים, ככל שהמשתתפים הקפידו באדיקות רבה יותר על תפריט ים תיכוני, כך שיעור הליקוי בתפקוד הקוגניטיבי נמצא נמוך יותר. כמו כן, השפעתה המיטיבה של התזונה הים תיכונית נמצאה זהה בקרב כל הרקעים האתניים שנבדקו ובכל המצבים הבריאותיים השונים מהם סבלו המשתתפים. עם זאת, התזונה הים תיכונית לא מנעה הידרדרות קוגניטיבית של חולי סוכרת.
החוקרים מציינים כי מכיוון שעד היום אין תרופה המרפאה דמנציה (שיטיון), הדגש המושם בימינו הוא על דחייה בכל דרך אפשרית של התסמינים הקוגניטיביים ולתזונה מסתמן תפקיד חשוב.
לדברי מומחים בתחום, הדרך היעילה ביותר הידועה כיום לצמצם את נזקי האלצהיימר היא שלושה אימונים שבועיים בני 30 דקות של הליכה מאומצת או לחילופין אימוני כוח בשילוב תרגולים קוגניטיביים ותזונה המבוססת על תפריט ים תיכוני.
מחקר שנערך בשנה שעברה קבע כי מזונות עתירים באומגה 3 עשויים להגן מפני מחלת האלצהיימר על ידי וויסות של חומרים מסויימים במוח. המחקר הנוכחי מהווה תומך נוסף וחשוב להבנה כי לתזונה ים תיכונית השפעה מכרעת על התפקוד הקוגניטיבי בגיל המאוחר.
המחקר הנוכחי מצא כי משתתפים שהקפידו על תזונה ים תיכונית צמצמו את הסיכון שלהם לפתח ליקויים בזיכרון ובחשיבה בשיעור של 19% בהשוואה לאלו שתזונתם אינה מבוססת תפריט ים תיכוני.
לדברי החוקרים, דרוש מחקר נוסף שיקבע מהם המנגנונים הביולוגיים בגינם התפריט הים תיכוני מסייע במניעת אלצהיימר וכיצד תפריט זה מפעיל מערך הגנה עצבי השומר על התפקוד הקוגניטיבי.
האם המאמר עניין אותך?
כשהזקנה קופצת עלינו: מתי הגוף מזדקן הכי מהר?
מאת: מערכת אינפומד
25/08/2024
מחקר חדש מראה כי בשתי תקופות בחיים תהליך ההזדקנות הביולוגי של הגוף הוא המהיר ביותר. מתי זה קורה ואיזה בחירות באורח ...
לכתבה המלאה
PRP לטיפול בקרעים ובגידי כתף
מאת: ד"ר עירא בכר אבניאלי
16/04/2023
קרעים בגידי השרוול המסובב נפוצים ביותר – מעל 30% מהאוכלוסיה בעשור השישי לחיים יסבלו מקרעים בגידי הכתף, וכן צעירים י...
לכתבה המלאה
איך להתכונן לגיל השלישי? 6 טיפים שיעזרו
מאת: ד"ר עדי שוורץ
05/09/2022
הגיל השלישי מאפשר לנו ליהנות סוף סוף מהפירות שעליהם עמלנו בכל שנות הבגרות, אולם הוא טומן בחובו לא מעט שינויים – פיז...
לכתבה המלאה
למה חשוב לראות ולשמוע טוב בכל גיל?
מאת: מערכת אינפומד
14/03/2022
האם ראייה טובה יותר משפרת גם את היכולות הקוגניטיביות? כיצד בעיות בשמיעה עלולות להשפיע על מחלות בגיל מבוגר? התשובות בכתבה
לכתבה המלאה
ריבוי תרופות: איך אפשר לעשות שימוש מושכל בתרופות בגיל המבוגר?
מאת: ד"ר עופר בר
10/02/2022
עם העלייה בגיל, כמות התרופות הניטלות בשגרה עולה, ואיתה מתרחשת גם עלייה בשכיחות תופעת ריבוי התרופות. מה המשמעות של ר...
לכתבה המלאה
דיכאון בקשישים: איך מתבצע אבחון והאם קיים טיפול תרופתי בטוח?
מאת: ד"ר עופר בר
26/01/2022
האוכלוסייה המבוגרת היא ללא ספק אחת מקבוצות האוכלוסייה המרכזיות לה ניתנת התייחסות בכל הנוגע לניהול משבר הקורונה. אול...
לכתבה המלאה
האם ניתן לחשב את הסיכוי שלנו לדמנציה?
מאת: מערכת אינפומד
22/09/2021
החשש מדמנציה בגיל מבוגר מרחף מעל רבים. מחקר חדש בדק האם בעזרת מחשבון ניתן לזהות אנשים בעלי סיכון גבוה יותר לדמנציה ...
לכתבה המלאה
האם הבהובי אור וקול הם הטיפול הבא באלצהיימר?
מאת: מערכת אינפומד
19/09/2021
ניסוי חדש שעשה שימוש בהבהובים של אור וקול בתדרים מסוימים, הוביל לפעילות התקינה של נוירונים המסייעים בסילוק החלבון ה...
לכתבה המלאה
על קצה המזלג: מהו דליריום?
מאת: מערכת אינפומד
25/08/2021
דליריום היא תסמונת גריאטרית שכיחה ממנה יסבלו כשליש מהקשישים במהלך אשפוז. חשוב לזהות את ההפרעה מוקדם ככל הניתן ולטפל...
לכתבה המלאה
מחלת פרקינסון : רקע , אבחנה וטיפול על קצה המזלג
מאת: ד"ר יאיר זלוטניק
01/07/2021
כ-2% מהאוכלוסייה בישראל מעל לגיל 60 (כ-30 אלף מבוגרים) סובלת מפרקינסון, מחלת המוח הניוונית השכיחה ביותר בעולם אחרי ...
לכתבה המלאה