חלב – כן או לא?

מצד אחד הוא מכיל חלבון, סידן ויטמינים ומינרלים. מצד שני, מחקרים קושרים אותו לשלל בעיות, ביניהן אקנה, השמנה ואוסטאופורוזיס, והפקתו בצורה התעשייתית גורמת סבל רב לבעלי החיים. אז חלב טוב לנו או רע לנו?
כתבה פרסומית כתבת חסות


מצד אחד הוא מכיל חלבון, סידן ויטמינים ומינרלים. מצד שני, מחקרים קושרים אותו לשלל בעיות, ביניהן אקנה, השמנה ואוסטאופורוזיס, והפקתו בצורה התעשייתית גורמת סבל רב לבעלי החיים. אז חלב טוב לנו או רע לנו?


כמו בכל דבר כמעט, יש שני צדדים ואמיתות - גם לטוב וגם לרע. 

במשך שנים, רוב המומחים והצרכנים היללו את החלב וסגולותיו, אם כי העוסקים ברפואה משלימה לא הסכימו עם גישה זו. לאחרונה עולים הקולות נגד החלב מכל קצוות הקשת הבריאותית. אז מה בסיס ההתנגדות לחלב?


נתחיל דווקא בתכונות החיוביות של חלב, אלו שתורמות לבריאותנו -

• אנרגיה 


ויטמין A - הכרחי לראיית לילה תקינה, לביטוי של גנים, למערכת הרבייה ולמערכת החיסון, ומעורב גם בתהליך הגדילה. 


ויטמין B2 - חיוני להפקת אנרגיה מהמזון. 


ויטמין B12 - חיוני לרקמות ולאיברים שבהם מתרחש יצור רב של תאים (כמו מח העצם ומערכת העיכול). כמו כן, הוא מהותי לתפקוד תקין של מערכת העצבים, לייצור של שומנים וחלבונים ולמניעת אנמיה.


ויטמין D - חיוני לצמיחה ולבנייה של מסת העצם, מבנה השיניים ופעילות השרירים.


אשלגן - חשוב לשמירת מאזן הנוזלים, האלקטרוליטים והחומציות בגוף. כך הוא שומר על תפקוד נורמלי של תאי הגוף. האשלגן עוזר במניעת עלייה בלחץ הדם כתוצאה מצריכה עודפת של מלח, ומקטין את שחלוף העצם.


מגנזיום - משתתף בבניית העצם, מסייע בהפקת אנרגיה מהמזון. כמו כן, המגנזיום חשוב לתהליכי התכווצות והרפיית השרירים ולהעברת גירויים עצביים.


מחקרים שונים מוכיחים שלחלב סגולות רבות מלבד אספקת כמות וזמינות גבוהות לסידן ולשמירה על משק סידן תקין, כמו:


1. שמירה על משקל הגוף - מחקרים מהשנים האחרונות מראים שצריכת מוצרי חלב דלי שומן עשויה להיות יעילה יותר לירידה במשקל, להפחתת אחוזי השומן, לשיפור חילוף החומרים ולשמירה על המשקל החדש לאורך זמן.‏


2. צמצום הסיכון לתסמונת מטבולית ולסרטן - מחקרים חדשים מגלים שצריכת מוצרי חלב קשורה בסיכון נמוך לפתח תסמונת מטבולית (אוסף גורמי סיכון המופיעים יחד) וכן סרטן מסוגים שונים, ובפרט סרטן המעי הגס.


3. הפחתת הסיכון לסוכרת - לפי סקירת ספרות, צריכת כמות מספקת של סידן, ויטמין D ומוצרי חלב עשויה לסייע במניעת סוכרת מסוג 2.‏ 


4. מניעת מחלות לב - מוצרי חלב דל שומן מסייעים לאיזון לחץ הדם. הם גם עשויים להגן מפני מחלות לב, בזכות ההשפעה על גורמי הסיכון להן (כמו יתר לחץ דם, השמנה וכולסטרול גבוה). ארגון הלב האמריקני המליץ באחרונה על צריכת שלוש מנות מוצרי חלב דל שומן ביום.‏‏


5. השלמת תזונה – מתוך שבעה רכיבים שנמצאים בכמות בלתי מספקת בתזונה, חלב, גבינה ויוגורט מכילים ארבעה (סידן, אשלגן, מגנזיום ו-ויטמין A הנחוצים למבוגרים) ושלושה (סידן, אשלגן, מגנזיום) הנחוצים לילדים.‏‏ 

6. תזונה מספקת ואיכותית - מוצרי חלב מכילים רכיבי מזון רבים: חלבון איכותי, סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, ויטמינים מקבוצת B, A ו- D. החלב מספק ריכוז גבוה של רכיבי מזון חיוניים ביחס לכמות הקלוריות שבו.‏‏ 


7. בריאות הפה - רופאי שיניים ממליצים על חלב כמשקה בטוח לשתייה בין הארוחות. צריכת חלב קשורה גם בשכיחות נמוכה יותר לעששת ודלקות חניכיים. כמו כן, הקזאין, הסידן והזרחן שבגבינה מגנים על אמייל השן.‏‏


8. משקה ספורט מיטבי - מחקרים עדכניים מראים שחלב הוא משקה מתאים לעוסקים ספורט. שתיית חלב לאחר אימון כושר או כוח מגבירה את חילוף החומרים וסינתזת החלבונים בשריר. כך השריר נבנה מהר יותר ובצורה משמעותית יותר. צריכת חלב גם יעילה במיוחד להשבת הנוזלים לגוף ולשיקום הגליקוגן בשריר.



חלב – למה לא כדאי?


מאידך, בשנים האחרונות צצים גם מחקרים הקושרים חלב לגורמים כמו:


1. השמנה - למרבה הפלא, במחקר שנעשה בארה"ב נמצא שחלב דל שומן גרם ליותר השמנה מאשר חלב מלא. נמצא כי ילדים בגילאים 9 עד 14 המרבים לשתות חלב, משמינים יותר. אבל ההפתעה המרכזית של המחקר הייתה העובדה שילדים ששתו חלב דל שומן (בעל 0%-1% שומן), היו שמנים יותר מילדים ששתו חלב מלא (3% שומן). אמנם כוס חלב מלא מכילה 150 קלוריות, כוס חלב רזה מכילה 100 קלוריות, וכוס חלב נטול שומן מכילה רק 85 קלוריות, אך החוקרים הסבירו כי הילדים שתו חלב רזה בחופשיות רבה יותר, ולכן האפקט המצטבר היה מזיק יותר מאשר בשתייה מתונה של חלב מלא. 


2. סיכון מוגבר לאקנה - נמצא קשר סטטיסטי בין צריכת חלב להחמרה באקנה.


3. אוסטאופורוזיס - יש הטוענים, בעיקר ברפואה האלטרנטיבית, שצריכת חלב עלולה להוביל לדלדול עצם (אוסטאופורוזיס) במיוחד אצל נשים בגיל הבלות ואחריו. 


המתנגדים לצריכת חלב פרה מציינים רשימה ארוכה של נזקים בריאותיים הנגרמים מצריכתו, ומסתמכים על חלק מהסטטיסטיקות, ועל חלק מתוצאות מחקרים שנעשו בנושא, ושלדעתם מראים קשר בין צריכת חלב לבין מחלות שונות כגון סרטן, מחלות כלי דם ולב. 


את הנתונים התומכים בצריכת מוצרי חלב, הם דוחים פעמים רבות בטענה שתעשיית החלב משקיעה כספים רבים בשיווק החלב ומוצריו, ולדעתם הגופים הללו גורמים להטיה של תוצאות מחקרים ולהטיית דעות מומחים לטובת ממצאים התומכים בצריכת מוצרי חלב.


בנוסף לסיבות הבריאותיות, ישנם אנשים שנמנעים מחלב מנימוקים מצפוניים. בין התומכים בזכויות בעלי חיים יש מתנגדים לצריכת חלב ומוצריו, כשם שהם מתנגדים לצריכת מוצרים אחרים מן החי ודוגלים בטבעונות, בנימוק שצריכת מוצרים מן החי מלווה בניצול לרעה של בעלי חיים ובגרימת סבל הן לאם והן לצאצא.


מבולבלים? אתם לא לבד. העצה שלי: בחרו את דרך האמצע, או את הדרך שנראית לכם נכונה לכם ביותר - בריאותית, מצפונית וכדומה.


הצטרפו לאינדקס הרופאים!