דלג לתוכן

תגובות בין תרופתיות : מה זה אומר והאם זה עלול להיות מסוכן?

לוקחים מספר תרופות מרשם בו זמנית או נוטלים תרופות ללא מרשם ביחד עם התרופות הקבועות שלכם? ייתכן והנזק של שילוב התרופות עלול לעלות על התועלת. מהן תגובות בין תרופתית, אילו סכנות קיימות במצבים של נטילת מספר תרופות במקביל וכיצד ניתן לבדוק האם התרופות מתנגשות? כל המידע שחשוב שתדעו

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/11/2018
3 דקות קריאה

בשל השימוש העולה בתרופות ובפיתוחן של תרופות חדשות רבות, הסיכויים לתגובות בין תרופתיות עולים באופן מתמיד. תגובה בין תרופתית היא מצב בו מתרחש שינוי בהשפעת התרופה כאשר היא נלקחת במקביל לתרופה אחרת או נצרכת עם מזונות מסוימים. אינטראקציה בין תרופתית עלולה להוריד מיעילותה של אחת התרופות, להוביל להתפתחות תופעות לוואי לא צפויות ואף להגביר את פעילותה של תרופה מסוימת. במקרים מסוימים אינטראקציה בין תרופתית אף עלולה להיות מסוכנת. עיון בעלון התרופה לצרכן וקבלת מידע בנוגע לאינטראקציה הבין תרופתית, הם צעדים קריטיים שעשויים למנוע את הסכנות הכרוכות בתגובות בין תרופתיות. 

תגובה בין תרופתית יכולה להתרחש בכל מצב בו תרופה מסוימת משולבת עם צריכה של תרופות מרשם אחרות, תרופות ללא מרשם ואף עם צריכה של מזונות ומשקאות מסוימים. למרות שברוב הפעמים אינטראקציה בין תרופות אינה מסוכנת, חשוב להכיר את הסיכונים האפשריים לפני התחלת השימוש בתרופה. 

אינטראקציה בין תרופות

אינטראקציה בין תרופות היא הסוג הנפוץ ביותר של תגובות בין תרופתיות. למעשה, ככל שמספר התרופות הניטלות גדול יותר, כך גדל בהתאמה הסיכון כי תרופה אחת תגיב לתרופה אחרת. אינטראקציה בין תרופתית עלולה להוריד מיעילותה של אחת התרופות, להגביר תופעות לוואי לא צפויות , קלות או חמורות, ואף להעלות את הרעילות האפשרית של תרופה מסוימת. 


אינטראקציה בין תרופות למזון

פעמים רבות, עלוני תרופה מסוימים אוסרים על אכילת מזונות שונים במהלך השימוש בתרופה. למרות שההנחיה עשויה להיראות תמוהה, תרופות מסוימות עלולות לקיים אינטראקציה עם מזון או משקאות. לדוגמה, מיץ אשכוליות יכול להוביל לירידה ברמות של אנזימים מסוימים בכבד אשר אמונים על פירוק התרופות. כתוצאה מכך רמות התרופה בדם עלולות לעלות ולהוביל להרעלה. אינטראקציה זו עלולה להתרחש עם סטטינים – תרופות המשמשות להורדת הכולסטרול בדם. כתוצאה מכך עלולים להתפתח כאבי שרירים ואף להוביל לרבדומיוליזיס (מצב בו מתרחש הרס של מעטפת התאים בשריר) .


אינטראקציה בין תרופות למחלות 

אינטראקציה בין תרופתית לא מתרחשת תמיד בין תרופות או מזונות מסוימים. המצב הרפואי הקיים יכול להשפיע על האופן בו תרופה מסוימת פועלת, ונטילת תרופות מסוימות עלולה להשפיע ואף להחמיר בעיות בריאותיות קיימות. לדוגמה, תרופות להקלה על גודש באף הניתנות ללא מרשם, כמו פסאודואפדרין, עלולות להוביל לעלייה בלחץ הדם – תופעה מסוכנת עבור אלה הסובלים מיתר לחץ דם. 


כיצד מתרחשת אינטראקציה בין תרופתית?

תגובה בין תרופתית מתרחשת בשתי דרכים מרכזיות:

תגובה פרמקודינמית 

אינטראקציה פרמקודינמית  מתרחשת כאשר שתי תרופות ניתנות יחד ופועלות על אותו רצפטור (קולטן) או רצפטור דומה לו וגורמות לאפקט מוגבר (סינרגיסטי) או מופחת (אנטגוניסטי). לדוגמה, נטילת כלופרוזמין ,תרופה המשמשת למניעת בחילה והקאות, יחד עם לופרידול, תרופה אנטי- פסיכוטית לטיפול בסכיזופרניה, עלולה לגרום לאי סדירות קשה בקצב פעימות הלב. 


תגובה פרמקוקיטנית

פרמקוקינטיקה עוסקת בהשפעת התרופה על גוף האדם ובתהליכים אותם עוברת התרופה מרגע כניסתה אל הגוף ועד ליציאתה ממנו. ארבעת התהליכים העיקריים הם: ספיקה, פיזור, מטבוליזם והפרשה. תגובה פרמקוקינטית מתרחשת כאשר תרופה אחת משפיעה על תהליך הספיגה, הפיזור, המטבוליזם או ההפרשה של תרופה אחרת. 


מדוע חשוב לבדוק האם עלולה להתרחש אינטראקציה בין תרופתית?

תגובה בין תרופתית עלולה להוביל למספר תופעות שונות: היא עלולה להשפיע על אופן הפעולה של התרופה, על ידי שינוי רמות התרופה בדם, לגרום להתפתחות תופעות לוואי לא צפויות, להרעלה, או להחמיר בעיות בריאותיות קיימות. בחינת האינטראקציה הבין תרופתית לפני השימוש בתרופה, מפחיתה באופן דרסטי את הסיכון להתרחשות התופעות שפורטו לעיל. 



תגובה בין תרופתית יכולה להוביל לירידה ביעילות אחת התרופות ולעיתים היא עלולה אף להיות מסוכנת


איך ניתן למנוע תגובה בין תרופתית?

ניתן לצמצם את הסיכון לתגובה בין תרופתית ולתופעות לוואי שונות המתפתחות בשל השימוש במספר תרופות במקביל, באמצעות קבלת מידע על אודות התרופה אותה אתם נוטלים. 

כאשר מדובר בתרופות מרשם, בחינת הסיכון לקיום אינטראקציה בין תרופתית תתבצע על ידי הרופא המטפל או הרוקח. למרות זאת, מומלץ לקרוא את עלון התרופה לצרכן לפני השימוש כדי להבין האם נטילת התרופה עלולה להשפיע או להיות מושפעת מיתר התרופות אותן אתם נוטלים. אם אתם משתמשים בתרופות שונות ללא מרשם או בתוספי תזונה, חשוב לוודא כי הם אינם עלולים ליצור אינטראקציה עם תרופות המרשם אותן אתם נוטלים. יידעו את הרוקח לגבי התוספים והתרופות אותם אתם צורכים בשגרה, כדי לוודא שאין כל מניעה לנטילת התרופה.



קראו את כל המידע אודות התרופות שאתם נוטלים:

תרופות באות א'

תרופות באות ב'
תרופות באות ג' 
תרופות באות ד'
תרופות באות ה'
תרופות באות ו'
תרופות באות ז'
תרופות באות ח' 
תרופות באות ט'
תרופות באות י'
תרופות באות כ'
תרופות באות ל'
תרופות באות מ'
תרופות באות נ'
תרופות באות ס'
תרופות באות ע'
תרופות באות פ'
תרופות באות צ'
תרופות באות ק'
תרופות באות ר'
תרופות באות ש'
תרופות באות ת'



קראו עוד: אחת ולתמיד: האם בטוח להשתמש בתרופות אחרי תאריך התפוגה?

3 השאלות שחשוב לשאול לפני נטילת התרופה


לפני שאתם מתחילים לקחת תרופה מסוימת, חשוב לשאול את הרופא המטפל או את הרוקח את השאלות הבאות:

1.האם ניתן לקחת את התרופה במקביל לנטילת תרופות אחרות?

2.האם יש צורך להימנע ממשקאות או ממזונות מסוימים בזמן נטילת התרופה?

3.מהן תופעות הלוואי האפשריות שיכולות להתפתח עקב השימוש בתרופה וכיצד ניתן להתמודד איתן?

למי ניתן לפנות לקבלת מידע נוסף?

ניתן לקבל מידע על מינון התרופות, תופעות הלוואי והתגובות הבין תרופתיות, ביחידה לפרמקולוגיה וטוקסיקולוגיה במרכז הרפואי אסף הרופא  או ביחידה לפרמקולוגיה קלינית במרכז הרפואי רמב"ם.



למידע על התרופות אותן אתם נוטלים  לחצו כאן

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' עמוס קורצ'ין
פרופ' עמוס קורצ'ין נוירולוגיה
נוירולוג בכיר
ד"ר ואלרי דונצ'יק
ד"ר ואלרי דונצ'יק כירורגיה
מומחה כרורגיה כלי דם
ד"ר תמיר וינברג
ד"ר תמיר וינברג עיניים
5.0
( 22 חוות דעת )
"מקצוען לעילא ועילא. הומני ומסביר פנים.נתון לטיפולו בהרגשה של ביטחון שאטופל מקצועית וענינית ."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו