מתוק ובטוח
בני אדם נולדים עם העדפה ברורה לטעם מתוק, ויצרני המזון והמשקאות ברחבי העולם מספקים את המענה להעדפה הזו בדמותם של מוצרי מזון ומשקאות מתוקים. אלא שהטעם המתוק, כידוע לכולנו, מלווה בדרך כלל בערך קלורי.
2 דקות קריאה
בני אדם נולדים עם העדפה ברורה לטעם מתוק, ויצרני המזון והמשקאות ברחבי העולם מספקים את המענה להעדפה הזו בדמותם של מוצרי מזון ומשקאות מתוקים. אלא שהטעם המתוק, כידוע לכולנו, מלווה בדרך כלל בערך קלורי.
על מנת להקטין את תכולת הקלוריות של דברי מזון ומשקאות ממותקים, מוחלף הסוכר בתעשיית המזון בממתיקים מלאכותיים דלי קלוריות כגון אספרטיים, סוכרלוז, סכארין ואצסולפאם. אלה עוזרים לשלוט על צריכת הקלוריות, תוך כדי סיפוק הצורך האנושי למתוק.
למרות שחלק מהצרכנים והתקשורת חושבים כי ממתיקים אינם בטוחים, על פי מחקרים מדעיים רבים שביצעו רופאים ומדענים נחשבים במוסדות אקדמיים בכירים ברחבי העולם, שבדקו את בטיחות השימוש בממתיקים, טענות אלה הוכחו כבלתי נכונות .
אספרטיים הוא בדרך כלל הגורם העיקרי לדאגה הקשורה לבטיחות השימוש בממתיק מלאכותי, אך חשוב להדגיש, כי המוסדות האחראים לבריאות הציבור ובטיחותו בארצות הברית ובאירופה, בחנו מחדש טענות חוזרות ונשנות אלה וממשיכים לאשר שאספרטיים בטוח לשימוש.
בחודש אפריל 2007 פרסם ה – FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי את מסקנותיו מבדיקות אלה והצהיר כי : "ה - FDA לא מצא סיבה לשנות את ההחלטה הקודמת, האומרת שאספרטיים הוא ממתיק בטוח לשימוש כללי בתעשיית המזון".
האישור המחודש לבטיחות השימוש באספרטיים אינו מפתיע בהתחשב בניסויים הנרחבים ובבחינה המחודשת של הכללים לגבי ממתיקים בריכוז גבוה, המבוצעים לפני הוצאתם לשוק.
מחקרים מדעיים והערכה מחודשת בוצעו במשך שנים כדי לעמוד בדרישות רשויות הבריאות ולהוכיח את בטיחות המוצר, כולל בדיקת בטיחות השימוש על התפתחות העובר במהלך הריון. מחקרים אלו בוצעו באמצעות שימוש במנות הגדולות פי אלפים מזו שצורך הצרכן בפועל, כדי להבטיח את הבטיחות בצריכה במשך כל החיים. מחקרים אלה עוברים הערכות מחמירות של מוסדות הבריאות לפני שהאישור ניתן למוצר.
המחקר המקיף והמסקנות החד משמעיות לגבי ממתיקים מלאכותיים מבטיחים לציבור הצרכנים כי אפשר לשמור על הבריאות ועל הגזרה מבלי לוותר על הטעם המתוק ובצורה בטוחה.
הכותבת הינה בעלת תואר דוקטור לרפואה מאוניברסיטת נורטווסטרן, בשיקאגו אלינוי ארצות הברית וכן בעלת תואר ראשון ביוכימיה מאוניברסיטת ג'ורג'יה באטלנטה. כתבה ספר על תוספי מזון וממתיקים ומשמשת כמנהלת בחברת הייעוץ האמריקאית הייסטון. ד"ר בוצ'קו התארחה בכנס איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים בישראל. ומאמר זה מבוסס על הרצאה שנתנה ביום שלישי, 12 ביוני 2007 בכנס זה.
על מנת להקטין את תכולת הקלוריות של דברי מזון ומשקאות ממותקים, מוחלף הסוכר בתעשיית המזון בממתיקים מלאכותיים דלי קלוריות כגון אספרטיים, סוכרלוז, סכארין ואצסולפאם. אלה עוזרים לשלוט על צריכת הקלוריות, תוך כדי סיפוק הצורך האנושי למתוק.
למרות שחלק מהצרכנים והתקשורת חושבים כי ממתיקים אינם בטוחים, על פי מחקרים מדעיים רבים שביצעו רופאים ומדענים נחשבים במוסדות אקדמיים בכירים ברחבי העולם, שבדקו את בטיחות השימוש בממתיקים, טענות אלה הוכחו כבלתי נכונות .
אספרטיים הוא בדרך כלל הגורם העיקרי לדאגה הקשורה לבטיחות השימוש בממתיק מלאכותי, אך חשוב להדגיש, כי המוסדות האחראים לבריאות הציבור ובטיחותו בארצות הברית ובאירופה, בחנו מחדש טענות חוזרות ונשנות אלה וממשיכים לאשר שאספרטיים בטוח לשימוש.
בחודש אפריל 2007 פרסם ה – FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי את מסקנותיו מבדיקות אלה והצהיר כי : "ה - FDA לא מצא סיבה לשנות את ההחלטה הקודמת, האומרת שאספרטיים הוא ממתיק בטוח לשימוש כללי בתעשיית המזון".
האישור המחודש לבטיחות השימוש באספרטיים אינו מפתיע בהתחשב בניסויים הנרחבים ובבחינה המחודשת של הכללים לגבי ממתיקים בריכוז גבוה, המבוצעים לפני הוצאתם לשוק.
מחקרים מדעיים והערכה מחודשת בוצעו במשך שנים כדי לעמוד בדרישות רשויות הבריאות ולהוכיח את בטיחות המוצר, כולל בדיקת בטיחות השימוש על התפתחות העובר במהלך הריון. מחקרים אלו בוצעו באמצעות שימוש במנות הגדולות פי אלפים מזו שצורך הצרכן בפועל, כדי להבטיח את הבטיחות בצריכה במשך כל החיים. מחקרים אלה עוברים הערכות מחמירות של מוסדות הבריאות לפני שהאישור ניתן למוצר.
המחקר המקיף והמסקנות החד משמעיות לגבי ממתיקים מלאכותיים מבטיחים לציבור הצרכנים כי אפשר לשמור על הבריאות ועל הגזרה מבלי לוותר על הטעם המתוק ובצורה בטוחה.
הכותבת הינה בעלת תואר דוקטור לרפואה מאוניברסיטת נורטווסטרן, בשיקאגו אלינוי ארצות הברית וכן בעלת תואר ראשון ביוכימיה מאוניברסיטת ג'ורג'יה באטלנטה. כתבה ספר על תוספי מזון וממתיקים ומשמשת כמנהלת בחברת הייעוץ האמריקאית הייסטון. ד"ר בוצ'קו התארחה בכנס איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים בישראל. ומאמר זה מבוסס על הרצאה שנתנה ביום שלישי, 12 ביוני 2007 בכנס זה.
האם המאמר עניין אותך?
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה
5 דרכים להימנע מטחורים
מאת: מערכת אינפומד
18/04/2022
המצות עושות לכם עצירות? מפחדים שיצאו לכם טחורים? יש כמה דרכים פשוטות ויעילות שיכולות להקטין את הסיכון להופעה חוזרת ...
לכתבה המלאה