איך לשדרג את ארוחת המדורה?
סביב המדורה אנו נוהגים לאכול בעיקר תפוחי אדמה, פיתות, מרשמלו ושתייה מתוקה, אך אפשר גם אחרת.
איך לשדרג את המזונות והחטיפים שנאכלים סביב המדורה בל"ג בעומר לארוחה טעימה, מספקת ובריאה יותר?
2 דקות קריאה
צבעוניות ועסיסיות
לתוספת נהדרת לצד סלט קצוץ דק טרי או פיתה מקמח מלא, נסו לזרוק למדורה בנוסף לתפוחי האדמה גם בטטות מתוקות, חצילים, בצל, קישואים, גמבות ובצל עטופים בנייר כסף. כאשר הם מוכנים, הוציאו אותם מהמדורה והוסיפו להם מעט מלח גס וטחינה.
מדריך הפוייקה הגדול
בישול ארוך בקדירה ישמח כל לבב אנוש. כל אדם ימצא את אהבתו בתוך הסיר הגדול והמהביל. בבישול ארוך בקדירות חמות, ירקות שורש (כל מה שגדל עם הראש בתוך האדמה - גזר, בטטות, תפוחי אדמה, בצלים, שומר, שורש פטרוזיליה, שום, עוד שום, עוד קצת שום, ארטישוק ירושלמי, ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם) יעשו את העבודה.
תבלינים: עשבי תיבול טריים. טימין תמיד טוב, קצת רוזמרין, אפשר מרווה וכל מה שבא לכם בנוסף - יבשים וטריים. על אלו חשוב תמיד להוסיף המון פלפל גרוס טרי, קצת מלח גס ופפריקה (אני אוהבת בצורה של פלפל אדום יבש גרוס).
בשר: לכו על שריר או בשר קדירה ואפשר גם אוסובוקו או שפונדרה. במקרה של עוף, עדיף רק כרעיים, כי עוף שלם יתייבש ופולקע יתפרק.
אורז או קטניות: הוספת אורז לסיר 30 דקות לפני סיום הבישול היא שיטה מצוינת להפוך את הקדירה לארוחה מאוזנת, משביעה וטעימה.
בפוייקה כדאי להוסיף משהו מתוק. אפשר להוסיף כף סילאן או דבש. בישול ארוך מתחבר טוב עם המתיקות העדינה.
קינוח מתוק
הקינוח שקופץ לנו לראש כשחושבים על ל"ג בעומר הוא המרשמלו, כמובן - אותו גוש רך בצבעים עזים של לבן או ורוד על מקל נמס בתוך המדורה. המרשמלו עשוי מהמון סוכר, ג'לטין וחומרים משמרים וסינתטיים. אפשר לחגוג הפעם טיפה אחרת:
מצרכים לקינוח בסגנון פוייקה: עשרה תפוחים, עשרה אגסים, חבילת משמשים מיובשים, חבילת שזיפים מיובשים, חבילת צימוקים שחורים, 200 גרם פקאנים מקולפים, שני בקבוקי יין מתוק, חמישה מקלות קינמון, וניל, ציפורן, מעט סוכר חום
בישול בשטח: הכי פשוט והכי טעים – הוציאו מהתפוחים ומאגסים את הגרעינים (באמצעות תפוחן או חיתוך התפוחים והאגסים לפלחים), שימו אותם בפוייקה וערבבו את הפירות היבשים. הוסיפו את הנוזלים, פזרו את התבלינים והכניסו את הפוייקה למדורה עם אש חזקה למשך כארבעים דקות. בדקו שהתפוחים רכים מספיק והגישו חם.
אל תשכחו להביא
תפוחי אדמה, בטטה, בצל, שום
סלטים טריים עשירים
קטניות ודגנים מלאים לפוייקה
חצילים שלמים/קישואים
טחינה גולמית משומשום מלא
פירות
בשר פילה/שייטל או כתף, במקרה של ארוחה בשרית
מלח גס, פלפל ותבלינים
נייר אלומיניום
בקבוקי מים בשפע.
בתיאבון!מאת: דניאלה קאופמן, דיאטנית קלינית
לתוספת נהדרת לצד סלט קצוץ דק טרי או פיתה מקמח מלא, נסו לזרוק למדורה בנוסף לתפוחי האדמה גם בטטות מתוקות, חצילים, בצל, קישואים, גמבות ובצל עטופים בנייר כסף. כאשר הם מוכנים, הוציאו אותם מהמדורה והוסיפו להם מעט מלח גס וטחינה.
מדריך הפוייקה הגדול
בישול ארוך בקדירה ישמח כל לבב אנוש. כל אדם ימצא את אהבתו בתוך הסיר הגדול והמהביל. בבישול ארוך בקדירות חמות, ירקות שורש (כל מה שגדל עם הראש בתוך האדמה - גזר, בטטות, תפוחי אדמה, בצלים, שומר, שורש פטרוזיליה, שום, עוד שום, עוד קצת שום, ארטישוק ירושלמי, ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם) יעשו את העבודה.
תבלינים: עשבי תיבול טריים. טימין תמיד טוב, קצת רוזמרין, אפשר מרווה וכל מה שבא לכם בנוסף - יבשים וטריים. על אלו חשוב תמיד להוסיף המון פלפל גרוס טרי, קצת מלח גס ופפריקה (אני אוהבת בצורה של פלפל אדום יבש גרוס).
בשר: לכו על שריר או בשר קדירה ואפשר גם אוסובוקו או שפונדרה. במקרה של עוף, עדיף רק כרעיים, כי עוף שלם יתייבש ופולקע יתפרק.
אורז או קטניות: הוספת אורז לסיר 30 דקות לפני סיום הבישול היא שיטה מצוינת להפוך את הקדירה לארוחה מאוזנת, משביעה וטעימה.
בפוייקה כדאי להוסיף משהו מתוק. אפשר להוסיף כף סילאן או דבש. בישול ארוך מתחבר טוב עם המתיקות העדינה.
קינוח מתוק
הקינוח שקופץ לנו לראש כשחושבים על ל"ג בעומר הוא המרשמלו, כמובן - אותו גוש רך בצבעים עזים של לבן או ורוד על מקל נמס בתוך המדורה. המרשמלו עשוי מהמון סוכר, ג'לטין וחומרים משמרים וסינתטיים. אפשר לחגוג הפעם טיפה אחרת:
מצרכים לקינוח בסגנון פוייקה: עשרה תפוחים, עשרה אגסים, חבילת משמשים מיובשים, חבילת שזיפים מיובשים, חבילת צימוקים שחורים, 200 גרם פקאנים מקולפים, שני בקבוקי יין מתוק, חמישה מקלות קינמון, וניל, ציפורן, מעט סוכר חום
בישול בשטח: הכי פשוט והכי טעים – הוציאו מהתפוחים ומאגסים את הגרעינים (באמצעות תפוחן או חיתוך התפוחים והאגסים לפלחים), שימו אותם בפוייקה וערבבו את הפירות היבשים. הוסיפו את הנוזלים, פזרו את התבלינים והכניסו את הפוייקה למדורה עם אש חזקה למשך כארבעים דקות. בדקו שהתפוחים רכים מספיק והגישו חם.
אל תשכחו להביא
תפוחי אדמה, בטטה, בצל, שום
סלטים טריים עשירים
קטניות ודגנים מלאים לפוייקה
חצילים שלמים/קישואים
טחינה גולמית משומשום מלא
פירות
בשר פילה/שייטל או כתף, במקרה של ארוחה בשרית
מלח גס, פלפל ותבלינים
נייר אלומיניום
בקבוקי מים בשפע.
בתיאבון!
האם המאמר עניין אותך?
עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד
30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה
אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד
21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה
מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד
30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה
10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד
09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה
חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה
תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד
22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה
האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד
13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה
מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה
כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה
האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה