דלג לתוכן

טרשת עורקים גורמת ל- % 50 מכלל המקרים של שבץ מוחי

טרשת עורקים גורמת ל- % 50 מכלל המקרים של שבץ מוחי

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/02/2010 תאריך עדכון: 11/05/2021
5 דקות קריאה

קבלת שבץ מוחי היא לרוב אחת מן התחזיות המפחידות ביותר כאשר מדברים על הזיקנה. שבץ מוחי יכול להופיע בפתאומיות, לגרום לאיבוד יכולת השימוש ביד אחת או איבוד יכולת הדיבור. יתר על כן, שבץ מוחי יכול להיות קטלני או לגרום לשיתוק מלא ובלתי הפיך.

כמחצית מכלל המקרים של שבץ מוחי הם כתוצאה מטרשת עורקים – אותו תהליך אשר גורם להיצרות והתקשות דפנות העורקים הגורמת גם להתקפי לב. טרשת עורקים היא מחלה אשר מתפתחת בהדרגה, בשקט, ללא תסמינים מיוחדים אשר מצביעים על קיומה, וזאת תוך כדי סיכון רקמות המוח והעצמאיות שלנו.

צמצום גורמי הסיכון אשר גורמים למחלת טרשת עורקים יכולה לצמצם את רמות הסיכון שלנו ללקות בשבץ מוחי. על ידי ביצוע מספר שינויים באורח החיים שלנו, יש ביכולתנו להגן על רקמת המוח שלנו מן הגורם הנפוץ ביותר לשבץ מוחי.

מספר עובדות לגבי שבץ מוחי ומחלת טרשת עורקים:

·          כאחד מכל חמישה בני אדם ילקה בשבץ מוחי במהלך חייו.

·          כרבע מכלל מקרי שבץ מוחי הם קטלניים.

למרות שמרבית המקרים של שבץ מוחי אינם קטלניים, רוב בני האדם אינם מחלימים לגמרי מן התופעות שהותיר אחריו השבץ. כרבע מבני האדם אשר שורדים את השבץ נשארים עם נכות תמידית כזו או אחרת.

ישנם שני סוגים עיקריים של שבץ מוחי:

איסכמי (מקומי): עורק אשר ממוקם בתוך המוח, או עורק אשר מוביל דם אל עבר המוח, נחסם לחלוטין. תופעה זו נגרמת בדרך כלל על ידי קריש דם אשר נוצר בעורק הנגוע בטרשת עורקים. ייתכן גם וסיבת היווצרות הקריש תהיה קריש אשר נע אל עבר המוח ומקורו נמצא בלב.

מרבית המקרים של שבץ מוחי (כ- % 80 מהם) הם איסכמיים, ומרביתם נגרמים כתוצאה מטרשת עורקים.

מדמם: סוג זה של שבץ מוחי נגרם כתוצאה מדימום במוח. במרבית המקרים הגורם לכך הוא יתר לחץ דם, אשר גורם לעורק קטן מאוד לפרוץ. כלי דם חריגים (כגון מפרצות או מומים עורקיים או ורידיים) הם בעלי הסבירות הגבוהה ביותר לפרוץ. הדימום אשר נוצר פוגע באספקת הדם התקינה אל עבר רקמת המוח.

שבץ מוחי מדמם הוא נפוץ פחות, וכ- % 20 מכלל מקרי השבץ הם מסוג שבץ מדמם.


ללא כל קשר לגורם של שבץ מוחי, בין אם הוא כתוצאה מטרשת עורקים או דימום תוך מוחי, התסמינים הם זהים:

·          הופעתה של חולשה פתאומית באחד מצידי הגוף (בפנים, ביד או ברגל)

·          הופעתן של בעיות ביכולת הדיבור, מלמול וגמגום או חוסר יכולת לזכור את המילים

·          הופעתה של ראייה מטושטשת או "כפולה"

כשעה מרגע הופעתם של התסמינים אשר מעידים על שבץ מוחי, רקמת המוח מתנוונת כתוצאה ממחסור באספקת דם וחמצן, וזאת באופן בלתי הפיך.

במידה ומופיעים תסמינים אשר יכולים להעיד על שבץ מוחי, הזמן הנכון לפנות לעזרה הוא: עכשיו!! רק בעזרת פניה מיידית ללא דיחוי לעזרה רפואית ניתן למנוע את המשך הנזק אשר נגרם לרקמת המוח.

לאחר הפנמת המידע החשוב אשר הופע לעיל, זהו הזמן הנכון להבין את התהליך כיצד בסופו של דבר טרשת עורקים גורמת לשבץ מוחי.

כיצד נוצרת טרשת עורקים?

טרשת עורקים מתרחשת בעורקים אשר נמצאים בתוך רקמת המוח, בדיוק כפי שהיא מתרחשת בכל מקום אחר בגוף:

·          שכבת הציפוי הפנימית של העורקים (שכבת האנדותל) נפגעת כתוצאה מערכים גבוהים של כולסטרול, כתוצאה מעישון או יתר לחץ דם.

·          הפגיעה בשכבת הציפוי מאפשרת לכולסטרול ה- LDL  (ה"רע") לחדור אל תוך דופן העורק, ולהצטבר שם.

·          הגוף שולח "צוות ניקיון" של תאי דם לבנים, או תאי הגנה אחרי, אל עבר העורק החסום על מנת לעכל את כולסטרול ה- LDL.

·          במהלך השנים, עודף הכולסטרול מצטבר, וכתוצאה מכך נוצרת מעין בליטה בדופן העורק, אשר מכונה פלאק.

 
במרבית המקרים, שכבת הפלאק מצטברת לאט ובאופן הדרגתי, בלא ליווי של תסמינים מיוחדים. למען האמת, מרבית המקרים אינם מאובחנים כלל וכלל. העורקים במוח מסתגלים להיצרות אשר נבנית באופן הדרגתי ואין הופעה של תסמינים כלשהם.

אולם, בלא כל סיבה נראית לעין, הפלאק יכול להפוך למודלק ולהיות בלתי יציב. במידה ושכבת הפלאק משתחררת, החומר המסוכן, אשר נמצא במרכז השכבה, נחשף לזרם הדם. 

כתוצאה מכך נוצר קריש דם אשר יכול לגרום לחסימה מהירה של העורק. רקמת המוח אשר נמצאת במורד הזרם אינה מקבלת את אספקת הדם וחומרי ההזנה לה היא זקוקה, וכתוצאה מכך הרקמה מתה תוך פרק זמן קצה של שעות מספר.

גורמי הסיכון של טרשת עורקים ושבץ מוחי

כגורם עיקרי של שבץ מוחי, התקפי לב, ומגוון מחלות אחרות, גורמי הסיכון של טרשת עורקים הם זהים. למד להכיר אותם!

·           יתר לחץ דם (גורם הסיכון העיקרי של שבץ מוחי)

·          עישון סיגריות

·          סוכרת

·          רמות חריגות של כולסטרול

·          משטר תזונה אשר עשיר בשומן טראנס ועני בפירות וירקות

·          חוסר פעילות גופנית

·          עודף משקל

הדרך הטובה ביותר למנוע שבץ מוחי היא להיות ער לגורמי הסיכון אשר הובאו לעיל. במידה וכבר עברת שבץ מוחי או שאתה סובל מטרשת עורקים, צמצום החשיפה שלך אל גורמי הסיכון היא חשובה עוד יותר.

טרשת עורקים, שבץ מוחי ומפרק קרישי דם

מרבית המקרים של שבץ מוחי נגרמים כתוצאה מהיווצרותו הפתאומית של קריש דם, אשר מקורו במחלת טרשת עורקים. על ידי נטילה מיידית של תרופה לפירוק קרישי דם ניתן אפילו להפוך את הנזק אשר כבר נגרם כתוצאה משבץ מוחי.

את התרופות לפירוק קרישי הדם (אשר מכונות מפעילי פלאזמינוגן רקמתי או TPA - Tissue Plasminogen Activator ) יש לתת לא יאוחר משלוש שעות מרגע הופעתם של התסמינים הראשונים אשר מעידים על שבץ מוחי, וזאת על מנת שיהיו יעילות. ניתן לתת את התרופה גם עד לפרק זמן של שש שעות מרגע הופעתם של התסמינים, אך זאת רק בהזרקה ישירה אל תוך מקום החסימה. 

הליך רפואי זה מבוצע על פי רוב רק במרכזים רפואיים גדולים מאוד. למרבה הצער מרביתם של בני האדם אינם מספיקים להגיע אל בית החולים בפרק הזמן הנדרש לאחר הופעתם של התסמינים הראשונים אשר מעידים על כך כי לקו בשבץ מוחי, יתר על כן הטיפול ב-
TPA אינו נמצא בשימוש נרחב דיו.

במידה ואתה חווה תסמינים כלשהם, אשר יכולים להעיד על כך כי לקית בשבץ מוחי, אל תהסס להתקשר ללא דיחוי למספר 101 (מגן דוד אדום). זוהי האפשרות הטובה ביותר שלך לצאת מן שבץ עם נזקים מועטים בלבד.

השתהות עפ פניה לעזרה במקרה של שבץ מוחי משמעותה צמצום ניכר של האפשרויות ותחזיות עגומות לעתיב. החל מכבר מרגע זה לצמצם את רמת החשיפה אל גורמי הסיכון, וכך תוכל להגן על עצמך מכל הסיבוכים אשר מתלווים אל טרשת עורקים. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן בן יוסף
ד"ר רונן בן יוסף גריאטריה
5.0
( 12 חוות דעת )
"שירות מעולה ומהיר רופא מקצועי אדיב ,קשוב וסבלני עם המון רגישות ואכפתיות.מומלץ בחום"
 יפעת ברקת
יפעת ברקת גריאטריה
5.0
( 7 חוות דעת )
"מומלצת בחום"
פרופ' ערן לשם
פרופ' ערן לשם קרדיולוגיה
5.0
( 9 חוות דעת )
"לאחר הצגת הבעיה קיבלתי הסבר מפורט על מצבי והאפשריות השונות לפתרון הבעיה בהתחשב בצרכים וברצונות העתידיים שלי . והותווה הדרך להמשך לשביעות דעתי המלאה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו