דלג לתוכן

הפרייה חוץ גופית והקפאת עוברים

הפרייה חוץ גופית והקפאת עוברים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/03/2010
3 דקות קריאה

הפרייה חוץ גופית ושימור עוברים

שימור עוברים בחנקן נוזלי למשך תקופה ארוכה הוכח כיעיל ונמצא בשימוש רוטיני בטיפולי הפרייה חוץ גופית (IVF)  . כאשר יש צורך בשימור פוריות  מומלץ לנשים לעבור טיפולי הפריה חוץ גופית ולבצע הקפאת עוברים לפני מתן טיפול הפוג עבשחלות. לא ניתן ליישם טיפול זה בילדות ובנערות. בנשים ללא בן זוג מוכר, יש להשתמש בזרע תורם למטרות ההפריה. ניתן לשמור ביעילות עוברים בהקפאה למשך שנים רבות ,אף למשך יותר מעשר שנים. על מנת להשיג מספר רב של עוברים, יש צורך במתן תרופות.

ההכנה התרופתי לגירוי השחלות

על מנת ליעל את טיפולי הפרייה החוץ גופית ולשפר באופן משמעותי את סיכויי ההצלחה בעיקר בנשים המועמדות לשימור פוריות אנו משתדלים כיום להשיג מספר ביציות בשלות במהלך כל טיפול. באופן טבעי בגוף האשה מבשילה ביצית אחת בחודש. על מנת להשיג מספר ביציות במחזור אחד על האישה לקבל מספר תרופות.

ישנם שלוש קבוצות עיקריות של תרופות. הקבוצה הראשונה אלו תרופות שנועדו למנוע ביוץ עצמוני מוקדם של הביציות, כלומר מצב בו הביציות חורגות מהזקיקים בשחלה לפני מועד שאיבת הביציות. תרופות אלו קרויות גם תרופות "לדיכוי" מאחר והן "מדכאות" את הביוץ הטבעי.

ישנן תרופות שונות בקבוצה זו (דקפפטיל, סינרל, בוסרלין, צטרוטייד, אורגלוטרן,) אך לכולן אותה מטרה. בהתאם לפרוטוקולים הטיפוליים השונים התרופות ניתנות לפני שלב התחלת הגירוי- פרוטוקול ארוך, או בשילוב עם התרופות לגירוי השחלה- פרוטוקול קצר או אנטגוניסט.

הקבוצה השנייה של התרופות תפקידה לגרום לגירוי השחלות לשם גיוס זקיקים מרובים באותו החודש. במשפחה זו נמצאות התרופות פיוריגון , גונל-F המכילות FSH בלבד ומנוגון ומנופור , המכילות שילוב של גונדוטרופינים. הקבוצה השלישית של התרופות (אוביטרל, כוריגון) ניתנת על מנת להבטיח הבשלה סופית של הביציות ולקבוע את מועד הביוץ. שאיבת הביציות חייבת להתבצע תוך 36 שעות ממתן התרופה. לאחר מועד זה יתרחש ביוץ ולא ניתן יהיה למצוא ביציות בזקיקים.

שלב שאיבת הביציות

התהליך מתבצע בבית החולים תחת הרדמה כללית ברוב המקרים. בהנחיית מכשיר אולטרסאונד עם מתמר נרתיקי בדרך כלל מוחדרת מחט ארוכה דרך קיר הנרתיק דרך דופן השחלה לתוך הזקיקים (כיסי נוזל המכילים את הביציות). הנוזל והביציות נשאבים למבחנה. תהליך השאיבה אורך מספר דקות. בסיומו המטופלת נשארת להשגחה של מספר שעות לפני שחרורה לביתה. הביציות מועברות למעבדה שם בודקים את דרגת בשלותן תחת המיקרוסקופ, ומכינים אותן להפריה. מספר הביציות המתקבלות תלוי בתגובה השחלתית של האישה. יש לזכור כי לא כל זקיק מכיל ביצית.

שלב המעבדה: מכינים את הזרע בתהליך "השבחת זרע" והוא מוסף בריכוז מדוד לצלוחיות בהן נמצאות הביציות. הצלוחיות נשמרות באינקובטורים מיוחדים בהם קיימת שמירה קפדנית על תנאי הסביבה (טמפרטורה, לחות, הרכב הגזים). בלוח זמנים נתון נבדקות הביציות כדי להעריך האם התקיימה הפריה, וחלוקות נוספות של הביצית המופרית לקבלת עובר.

כאשר קיימת בעיה באיכות הזרע מבצעים מיקרומניפולציה מסוג ICSI, פעולה בה באמצעות מיקרוסקופ, מוזרק תא זרע בודד ישירות לתוך הביצית. שיטה זו, מבטיחה שיעור הפריות גבוה גם במקרים בהם קיימים בזרמה רק תאי זרע בודדים. למחרת יום השאיבה בודקים במעבדה כמה מהביציות הופרו על פי זיהוי הופעת שני גרעינונים בביצית. בתהליך IVF רגיל הביצית המופרית נחלקת לשני תאים, הממשיכים להתחלק לתאים נוספים. ביום השלישי או השני לאחר הפרייה חוץ גופית מתבצעת החזרת עוברים לרחם.

בשמירת פוריות מתבצעת הקפאה של כל העוברים. במחזור הפרייה חוץ גופית IVF)) רגיל מקפיאים את העוברים העודפים לשימוש עתידי בעיקר לאור ההנחיות להימנע מהריון מרובה עוברים.

הקפאת עוברים

תהליך הקפאה של מבוצע ע"י מכשיר מיוחד, מבוקר מחשב, המוריד את הטמפרטורה באופן הדרגתי, עד לטמפרטורה של 196- מעלות צלסיוס. 

בתנאים אלו העוברים יכולים להישמר שנים רבות. יכולתם ליצור הריון אינה נפגעת לאורך זמן, כך שעוברים שהיו קפואים לחודש או לשנים רבות הם בעלי יכולת דומה ליצירת הריון. בנשים שעברו שימור פוריות דווח על הריונות שהושגו לאחר שהעוברים שהו בהקפאה למעלה מ- 12 שנים.

המאמר נכתב על ידי פרופסור דרור מאירוב, אחראי על שימור הפיריון בי"ח שיבא

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
ד"ר יורם מנור
ד"ר יורם מנור יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לגניקולוגיה, מיילדות, אולטראסאונד ומי שפיר. מומחה לכל סוגי האולטראסאונד הגניקולוגי.
ד"ר משה רויבורט
ד"ר משה רויבורט יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר רויבורט רופא בחסד, רגיש ומקצועי! זמין לכל שאלה,מסביר הכל כנדרש,ומבין לגמרי בתחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו