דלג לתוכן

האם שוב התגלה שביצים מסוכנות ללב שלנו?

בעקבות מחקר חדש הטוען שצריכה מוגברת של ביצים מעלה את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות ולתמותה מוקדמת, הוצת מחדש הוויכוח על השפעת ביצים על בריאות הלב

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/03/2019 תאריך עדכון: 28/04/2019
2 דקות קריאה

במשך שנים התנהל ויכוח לגבי האם צריכת ביצים או תזונת כולסטרול מעלה את הסיכון למחלות לב ותמותה מוקדמת. עד שנת 2015, ההמלצות בארה"ב היו להגביל את צריכת הביצים היומית לעד 300 מ"ג כולסטרול ביום, שזה קצת פחות משתי ביצים גדולות ביום (חלמון גדול מכיל כ-186 מ"ג כולסטרול).

המסמך האחרון של משרד הבריאות האמריקאי (Dietary Guidelines for Americans) לשנים 2015-2020 כבר אינו כולל המלצות להגבלת צריכת הביצים וכולסטרול, למעשה, המסמך כולל צריכת ביצים שבועית כחלק מתזונה בריאה. עם זאת, אין במסמך מסר שתזונת כולסטרול הוא משהו שצריך להתעלם ממנו כחלק מדפוסי תזונה בריאים. 

מחקר חדש של אוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA, ערך אנליזה של נתונים משישה מחקרי עוקבה הכוללים כ-30,000 משתתפים, מתוכם 45% גברים, כשתקופות המעקב היו בין 17 ל-30 שנה.

סיכון גבוה יותר למחלות לב ולתמותה

לטענת החוקרים, הבעיה עם מחקרי עבר שלא מצאו קשר בין צריכת ביצים לסיכון גבוה יותר למחלות קרדיווסקולריות, היא שהם עשו מדגמים לא מגוונים, תקופות המעקב היו קצרות והיה קושי להתאים את הקשר לסוגי מזון אחרים שהיו בתזונה.


המחקר החדש בחן שני אנשים שאוכלים בדיוק את אותו הדבר, אך ההבדל היחידי הוא בצריכת הביצים, ולכן, לטענת החוקרים, ניתן לאמוד באופן ישיר את השפעת צריכת הביצים על בריאות הלב.

החוקרים מצאו כי צריכה של חצי ביצה ביום הייתה קשורה ל-6%-8% עלייה בסיכון להתקף לב, שבץ, ותמותה מוקדמת בתקופת המחקר, וזאת בהשוואה לאנשים שלא אכלו ביצים כלל. יתרה מזאת, ככל שעלתה כמות הביצים שאדם צרך, כך עלו הסיכונים.


צריכה של חצי ביצה ביום היתה קשורה ל-6-8% עלייה בסיכון להתקף לב, שבץ ותמותה מוקדמת בתקופת המחקר 



אנשים שצרכו ביצה בכל יום היו בעלי סיכון גבוה יותר ב-12% להתקף לב או לשבץ בהשוואה לאלו שלא צרכו ביצים; אנשים שצרכו 2 ביצים ביום היו בעלי סיכון גבוה יותר ב-24% לאירועי לב בהשוואה לאלו שלא צרכו ביצים. העלייה בסיכון נצפתה גם בקרב אנשים שצרכו בשר מעובד.

מבט צר על דפוסי תזונה

למרות שהמחקר רחב ומגוון מבחינה מדגמית ותקופת המעקב בו ארוכה, הוא מספק מבט צר על דפוסי תזונה ומתמקד רק בצריכת ביצים וכולסטרול מתחילת המעקב. בחיים, אנשים נוטים לשנות את הרגלי התזונה שלהם עם השנים, בטח בפרק זמן של 17-30 שנה.


עוד חשוב לשים לב שמדובר במחקר שמבצע אנליזה למחקרי עוקבה ולא במחקר המבוסס על סיבה והשפעה, ולכן ניתן להצביע רק על הקשרים ולא על גורמים.

לצד כל אלה, לא ניתן לשלול שממצאים אלו עלולים לגרום להשבת המצב על כנו, מצב שבו יומלץ שוב על הגבלת הצריכה היומית של כולסטרול.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דוד רוט
פרופ' דוד רוט קרדיולוגיה
ד"ר ליאור פרל
ד"ר ליאור פרל קרדיולוגיה
ד"ר יונתן בובר
ד"ר יונתן בובר פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

אולי יעניין אותך - מאמרים נוספים בתחום תזונה ודיאטה

שאלות מתוך פורום צנתור לב טיפולי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו