ממצאים חדשים לגבי רקמת שומן חום
ממצאים חדשים לגבי רקמת שומן חום
3 דקות קריאה
רקמת שומן חומה (brown adipose tissue) היא צורה של רקמת שומן עשירה באנרגיה, שמסוגלת להפוך במהירות לחום. קיימת השערה שניצול מהיר של שומן חום בא לאזן אכילה מופרזת וייצור מיותר של שומן לבן (הצורה העיקרית של רקמת השומן). צורות מסוימות של השמנת יתר קשורות למחסור בשומן חום או לחוסר יכולת לסנתז אותו.
להלן שלושה מאמרים שהופיעו לאחרונה ב- New England Journal of Medicine המביאים תוצאות מחקרים שנערכו על רקמת שומן חומה.
רקמת שומן חום שמופעלת בקור בגברים בריאים
מחקרים בבעלי חיים מראים שרקמת שומן חום חשובה לוויסות משקל הגוף, ושייתכן שניתן לייחס הבדלים אינדיווידואליים בתרמוגנזה (יצירת חום) לשוני ברמת הפעילות של רקמת שומן חום.
עד לא מזמן חשבו שרקמת שומן חום רלבנטית מבחינה פיזיולוגית רק ביונקים קטנים ובתינוקות, וזניחה במבוגרים.
בניסוי המתואר בוצעה בדיקה סיסטמטית של נוכחות, פיזור ופעילות של רקמת שומן חום בגברים רזים ושמנים במהלך חשיפה לטמפרטורות קרות. פעילותה נבדקה ביחס להרכב הגוף ולחילוף החומרים.
נבדקו 24 גברים בריאים , 10 מהם רזים ו-14 בעלי משקל עודף או סובלים מהשמנת יתר, בטמפרטורה נייטרלית (22 מעלות) ובחשיפה לקור מתון (16 מעלות).
פעילות משוערת של רקמת שומן חום נקבעה תוך שימוש בטומוגרפיה של פליטת פוזיטרון וטומוגרפיה ממוחשבת. הרכב הגוף והוצאת האנרגיה נמדדו תוך שימוש בקליטת קרני רנטגן ובקלורימטריה עקיפה.
פעילות רקמת שומן חום נצפתה ב-23 מתוך 24 נבדקים (96%) בחשיפה לקור, אך לא בטמפרטורה רגילה. הפעילות היתה נמוכה משמעותית בקרב בעלי משקל עודף ושמנים בהשוואה לרזים (p=0.007).
ל- BMI (מדד מסת הגוף) ולאחוזי השומן בגוף היתה קורלציה שלילית מובהקת עם רקמת שומן חום, בעוד שלשיעור המטבולי במנוחה היתה קורלציה חיובית מובהקת.
מסקנות החוקרים הן: האחוז של גברים צעירים עם רקמת שומן חום הוא גבוה, אך פעילות רקמה זו מופחתת בגברים בעלי משקל עודף והשמנת יתר.
ייתכן שלרקמת שומן חום יש חשיבות מטבולית בגברים, והעובדה שהיא פחותה בכמותה אך קיימת ברוב הגברים השמנים, עשויה להוות מטרה בטיפול בהשמנת יתר.
זיהוי וחשיבות של רקמת שומן חום במבוגרים
השמנה נובעת מחוסר איזון בין צריכת אנרגיה והוצאת אנרגיה. בזוחלים ובתינוקות רקמת שומן חום מסייעת בוויסות הוצאת אנרגיה, אך עד לאחרונה סברו שלרקמת שומן חום אין חשיבות פיזיולוגית בבני אדם מבוגרים.
במחקר זה נבדקו 3,640 דגימות שהתקבלו מ-1,972 חולים, במטרה לזהות כמות ניכרת של משקעי רקמת שומן חום. משקעים כאלה הוגדרו כמצבורים של רקמה בקוטר מעל 4 מ- "מ, עם צפיפות של רקמת שומן (על פי CT), עם פעילות מטבולית גבוהה (על פי בדיקות עם פלואור מסומן - F18).
המדדים הקליניים נרשמו והושוו עם קבוצת ביקורת.
כמות ניכרת של משקעי רקמת שומן חום זוהתה באמצעות PET CT באזור שמשתרע מקדמת הצוואר עד בית החזה. סריקות חיוביות נמצאו ב-76 מתוך 1,013 נשים (7.5%) וב- 30 מתוך 959 גברים (3.1% ). הסיכוי למצוא רקמת שומן חום נמצא ביחס הפוך לגיל, לטמפרטורה החיצונית, לשימוש בחוסמי בטא, ובחולים מבוגרים יותר - לאינדקס מסת הגוף.
החוקרים מסיקים שאזורים מוגדרים של רקמת שומן חום פעילה קיימים בבני אדם מבוגרים, יותר שכיחים בנשים מאשר בגברים, וניתן לכמת אותם באמצעותPET CT. חשוב ביותר - כמות רקמת שומן חום נמצאת ביחס הפוך ל-BMI, במיוחד בקשישים, מה שמצביע על תפקיד פוטנציאלי של רקמה זו בחילוף חומרים במבוגרים.
רקמת שומן חום פונקציונלית במבוגרים בריאים
במחקר זה נמצא שקליטת גלוקוז גדלה בפקטור של 15 ברקמת שומן חום באזורים הסמוכים לצוואר ולעצם הבריח. המחקר נעשה על 5 נבדקים בריאים. דגימות ביופסיה, הערכה מורפולוגית ואנליזה ביוכימית הראו שממצאים אלה מוכיחים הימצאות של כמויות ניכרות של רקמת שומן חום פעילה מבחינה מטבולית במבוגרים בריאים.
[04/05/2009]
להלן שלושה מאמרים שהופיעו לאחרונה ב- New England Journal of Medicine המביאים תוצאות מחקרים שנערכו על רקמת שומן חומה.
רקמת שומן חום שמופעלת בקור בגברים בריאים
מחקרים בבעלי חיים מראים שרקמת שומן חום חשובה לוויסות משקל הגוף, ושייתכן שניתן לייחס הבדלים אינדיווידואליים בתרמוגנזה (יצירת חום) לשוני ברמת הפעילות של רקמת שומן חום.
עד לא מזמן חשבו שרקמת שומן חום רלבנטית מבחינה פיזיולוגית רק ביונקים קטנים ובתינוקות, וזניחה במבוגרים.
בניסוי המתואר בוצעה בדיקה סיסטמטית של נוכחות, פיזור ופעילות של רקמת שומן חום בגברים רזים ושמנים במהלך חשיפה לטמפרטורות קרות. פעילותה נבדקה ביחס להרכב הגוף ולחילוף החומרים.
נבדקו 24 גברים בריאים , 10 מהם רזים ו-14 בעלי משקל עודף או סובלים מהשמנת יתר, בטמפרטורה נייטרלית (22 מעלות) ובחשיפה לקור מתון (16 מעלות).
פעילות משוערת של רקמת שומן חום נקבעה תוך שימוש בטומוגרפיה של פליטת פוזיטרון וטומוגרפיה ממוחשבת. הרכב הגוף והוצאת האנרגיה נמדדו תוך שימוש בקליטת קרני רנטגן ובקלורימטריה עקיפה.
פעילות רקמת שומן חום נצפתה ב-23 מתוך 24 נבדקים (96%) בחשיפה לקור, אך לא בטמפרטורה רגילה. הפעילות היתה נמוכה משמעותית בקרב בעלי משקל עודף ושמנים בהשוואה לרזים (p=0.007).
ל- BMI (מדד מסת הגוף) ולאחוזי השומן בגוף היתה קורלציה שלילית מובהקת עם רקמת שומן חום, בעוד שלשיעור המטבולי במנוחה היתה קורלציה חיובית מובהקת.
מסקנות החוקרים הן: האחוז של גברים צעירים עם רקמת שומן חום הוא גבוה, אך פעילות רקמה זו מופחתת בגברים בעלי משקל עודף והשמנת יתר.
ייתכן שלרקמת שומן חום יש חשיבות מטבולית בגברים, והעובדה שהיא פחותה בכמותה אך קיימת ברוב הגברים השמנים, עשויה להוות מטרה בטיפול בהשמנת יתר.
זיהוי וחשיבות של רקמת שומן חום במבוגרים
השמנה נובעת מחוסר איזון בין צריכת אנרגיה והוצאת אנרגיה. בזוחלים ובתינוקות רקמת שומן חום מסייעת בוויסות הוצאת אנרגיה, אך עד לאחרונה סברו שלרקמת שומן חום אין חשיבות פיזיולוגית בבני אדם מבוגרים.
במחקר זה נבדקו 3,640 דגימות שהתקבלו מ-1,972 חולים, במטרה לזהות כמות ניכרת של משקעי רקמת שומן חום. משקעים כאלה הוגדרו כמצבורים של רקמה בקוטר מעל 4 מ- "מ, עם צפיפות של רקמת שומן (על פי CT), עם פעילות מטבולית גבוהה (על פי בדיקות עם פלואור מסומן - F18).
המדדים הקליניים נרשמו והושוו עם קבוצת ביקורת.
כמות ניכרת של משקעי רקמת שומן חום זוהתה באמצעות PET CT באזור שמשתרע מקדמת הצוואר עד בית החזה. סריקות חיוביות נמצאו ב-76 מתוך 1,013 נשים (7.5%) וב- 30 מתוך 959 גברים (3.1% ). הסיכוי למצוא רקמת שומן חום נמצא ביחס הפוך לגיל, לטמפרטורה החיצונית, לשימוש בחוסמי בטא, ובחולים מבוגרים יותר - לאינדקס מסת הגוף.
החוקרים מסיקים שאזורים מוגדרים של רקמת שומן חום פעילה קיימים בבני אדם מבוגרים, יותר שכיחים בנשים מאשר בגברים, וניתן לכמת אותם באמצעותPET CT. חשוב ביותר - כמות רקמת שומן חום נמצאת ביחס הפוך ל-BMI, במיוחד בקשישים, מה שמצביע על תפקיד פוטנציאלי של רקמה זו בחילוף חומרים במבוגרים.
רקמת שומן חום פונקציונלית במבוגרים בריאים
במחקר זה נמצא שקליטת גלוקוז גדלה בפקטור של 15 ברקמת שומן חום באזורים הסמוכים לצוואר ולעצם הבריח. המחקר נעשה על 5 נבדקים בריאים. דגימות ביופסיה, הערכה מורפולוגית ואנליזה ביוכימית הראו שממצאים אלה מוכיחים הימצאות של כמויות ניכרות של רקמת שומן חום פעילה מבחינה מטבולית במבוגרים בריאים.
[04/05/2009]
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה