דלג לתוכן

אורח חיים בריא (Healthy lifestyle)

2 דקות קריאה
ידוע שניהול אורח חיים בריא הוא חשוב אך מהו אותו אורח חיים בריא, כיצד מאמצים אותו ומה הקשר בינו לבין גורמים פסיכולוגיים?

אורח חיים בריא

אורח חיים בריא הוא מונח שאינו ברור. הוא סובייקטיבי ומושפעת מאמונותיו וערכיו של הפרט. אולם, לפי התפיסה הרווחת אורח חיים בריא כולל הרגלי חיים המקדמים את הבריאות הגופנית. במסגרת אורח חיים בריא יש בדרך כלל הקפדה על תזונה מאוזנת המאפשרת שמירה על משקל גוף תקין, ביצוע פעילות ספורטיבית, שמירה על כמות שעות שינה מספקת וכדומה. אורח חיים בריא גם כולל דיאטות ייחודיות ונטילת טיפול תרופתי מתאים במקרים של מחלות כרוניות. מאות מחקרים הראו שאורח חיים בריא הוא חיוני, אך המנסים לשמור על אורח חיים כזה מגלים עד מהרה כי הדבר איננו כה פשוט. למה קשה לנו לאמץ אורח חיים אשר תורם לבריאותנו ולהרגשתנו החיובית?

אורח החיים בחברה המערבית בכלל, ובישראל בפרט, מציב מול האדם הממוצע מערכת של פיתויים ומעמיד אותו בפני מגוון קשיים לקיום אורח חיים בריא.

שפע מסעדות המזון המהיר, יום העבודה הארוך והציפייה התרבותית לאיזון בין קריירה למשפחה הם מבין הגורמים ההופכים אימוץ אורח חיים בריא למשימה לא קלה. נוסף לכל אלה הלחץ הקבוע של ישראלים בשל המציאות הביטחונית המורכבת. אימוץ אורח חיים בריא ונינוח המורכב מחיים רגועים ומאוזנים, בישול בריא ופעילות ספורטיבית לכל המשפחה לא תמיד מרגיש כדבר בר השגה.

הפסיכולוגיה של אורח חיים בריא

למרות שפע הפיתויים והקשיים, אורח חיים הוא אפשרי. נכון שמרבית האנשים אינם מקיימים מאה אחוזים של אורח חיים בריא, אך רבים מצליחים לקיים אורח חיים בריא דיו. המפתח לקיום אורח חיים בריא, בניגוד למה שרבים מאתנו חושבים, אינו מציאת הדיאטה המושלמת או זכייה בלוטו שתאפשר לנו להפחית את שעות העבודה. הסוד הוא בהיבטים פסיכולוגיים-רגשיים אשר קשורים לתפיסתנו העצמית וליכולת שלנו לשנות הרגלים. למשל, חולה סכרת אשר שוכח שוב ושוב לקחת את התרופות החיוניות להצלת חייו או בחורה אשר נאבקת רבות במשקלה העודף. על פניו מדובר במקרה של שכחה סתמית ובמאבק על קלוריות המוכר לרבים מאתנו. עם זאת התבוננות מעמיקה יותר תגלה היבטים רגשיים משמעותיים המשפיעים על הקושי בשמירה על אורח חיים בריא: חולה הסוכרת, לדוגמה, עשוי להתגלות כאדם אשר רגיל לתפוס את עצמו כחזק ובריא ולכן הוא לא יסכים להכיר במחלתו, כאשר סירוב זה מתבטא באי לקיחת התרופות. באופן דומה, הקושי להתמודד עם הדיאטה עשוי להתגלות לא רק כקושי טבעי והגיוני לשנות הרגלים ולדחות סיפוקים אלא גם ככלי לא מודע להימנעות מכניסה לקשרים אינטימיים: ייתכן שהבחורה חווה חששות וקשיים בתחום הזוגי והמיני, והמשקל העודף מעניק לה "תירוץ" בלתי מודע להימנעות מיצירת קשרים. במילים אחרות קשיים לא מעטים ביצירת אורח חיים בריא נגרמים כתוצאה מגורמים פסיכולוגיים אשר טיפול בהם יאפשר אימוץ אורח חיים בריא.

היבט נוסף העוסק בקשר בין אורח חיים בריא לפסיכולוגיה היא העובדה שאורח חיים בריא באמת אינו רק בריאות הגוף אלא גם בריאות הנפש. אדם שמקפיד על תפריט מאוזן ועל פעילות ספורטיבית אך סובל מהתקפי חרדה, לחץ תמידי או דיכאון אינו יכול להיות מוגדר כבעל אורח חיים בריא, מכיוון שהגוף והנפש משפיעים האחד על השני תדיר. מסיבה זוו, בניית אורח חיים בריא מצריכה לא רק שינוי של התפריט התזונתי אלא גם שינוי של ה"תפריט" האישי שלנו ובדיקה האם הוא כולל זמן מנוחה, קשרים בין אישיים מספקים, טיפול בקשיים רגשיים והקדשת תשומת לב לתחומי הפנאי וההנאה.
רופאים בתחום
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
ד"ר יצחק שוחט
ד"ר יצחק שוחט אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 43 חוות דעת )
"ד"ר נסיה לנג היא רופאה מדהימה, מקצועית ומלאת רגישות. אני נוסעת אליה מרחוק כי אין כמוהה- שילוב של מקצועיות שיא ואנושיות מדהימה. תודה על האפשרות להיות מטופלת שלה."
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו