הקשר בין יובש בעיניים, קטרקט ויתר לחץ דם
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

אימי, בת 71, סובלת מיובש בעיניים ומלחץ דם שפעם הוא גבוה ופעם הוא נמוך. הרופאה טוענת שזה קשור לעיניים. היא צריכה לעבור ניתוח קטרקט בעיניים. האם יש קשר בין הדברים? האם יש רופא מנתח שאתם ממליצים עליו?

תשובה:
את מעלה שלוש נקודות שקשורות לעיניים, בין אם ישירות ובין אם בעקיפין. הנקודות שאת מעלה קשורות בקשר של סיבה ומסובב ואעמוד על כך בהסברים שלהלן. הנקודה הראשונה היא יובש בעיניים. באופן נורמלי, פילם הדמעות מורכב משלוש שכבות, שמופרשות בחלקן מבלוטות הנמצאות בלחמית העין ובחלקן מבלוטת הדמעות שמעל העין. כאשר רפלקס המצמוץ תקין, פילם הדמעות מביא ללחלוח של העין ומונע את יובש הקרנית. תסמונת העין היבשה, או בשמה הלטיני - Keratoconjunctivitis sicca, יכולה להיגרם בשל ייצור מופחת של דמעות, תופעה האופיינית לגיל המבוגר, בעיקר אצל נשים בגיל הבלות; או בשל מבנה לא תקין של פילם הדמעות, דבר שעלול לגרום לאידוי מוקדם של הדמעות או ל"שבירה" של פילם הדמעות ולתחושת יובש. יש סיבות אפשריות רבות ליובש בעיניים: בעיות מולדות, בעיות בעצבוב התחושתי של העין, מחלות כגון דלקת מפרקים שגרונית (RA), זאבת (SLE), תסמונת סיוגרן (Sjogren's syndrome). תרופות רבות יכולות לגרום ליובש בעיניים, ביניהן תרופות משתנות, נוגדות דיכאון, מרדימות, תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, תרופות קרדיאליות, אטרופין ועוד. אחוז ניכר מן המשתמשים בעדשות מגע מתלוננים על יובש בעיניים. אלה רק חלק מן הסיבות האפשריות. הטיפול בעיניים יבשות כולל לרוב שימוש בדמעות מלאכותיות. במקרים חריגים, רופא עיניים יכול לסתום את מערכת ניקוז הדמעות, באופן זמני או קבוע, ועל ידי כך לשמר את העין מלוחלחת. כאשר היובש בעין מציק, שורף, מגרד או מפריע לפעילות היומיומית בכל דרך אחרת, אפשר לפנות לרופא עיניים לצורך בדיקה וקבלת טיפול מקל. יתר לחץ דם הוא מחלה סיסטמית, שפוגעת במספר איברים בגוף וביניהם העיניים, אלא שאז הפגיעה היא לרוב בשכבת הרשתית הפנימית, ולא בלחלוח העיניים. הקשר הוא עקיף: אם אימך משתמשת בתרופות להורדת יתר לחץ דם, חלקן עלולות לגרום ליובש, ויתכן שזו הסיבה לבעיה. קטרקט היא עכירות של עדשת העין, שיכולה להיגרם מסיבות רבות, והשכיחה בהן היא עכירות שמופיעה עם הגיל. הפתרון הטיפולי הוא ניתוח להחלפת עדשה. לא ידוע על קשר בין קטרקט לבין יובש בעיניים או יתר לחץ דם. לסיכום, לאימך יש מספר בעיות, האופייניות לגילה. ההמלצה היא לפנות לרופא משפחה ורופא עיניים לצורך בדיקה והחלטה על טיפול. לגבי המלצה על רופא, פורטל אינפומד מספק מידע רפואי ואינו ממליץ על רופאים. ניתוח קטרקט הוא ניתוח בסיסי ברפואת עיניים, אם כי אינו נטול סיבוכים. אמנם קיימים מנתחים טובים יותר וטובים פחות, אך באופן עקרוני, רופאי עיניים רבים יכולים לבצע ניתוח זה בהצלחה. באיחולי רפואה שלמה, ד"ר עידו דידי פביאן - אינפומד