מהי מחלה סכיזואפקטיבית
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/09/2007
1 דקות קריאה
שאלה:

אובחנה אצלי מחלה סכיזואפקטיבית DX. ברצוני לדעת מה בדיוק המשמעות של מחלה פסיכיאטרית זו, ובמיוחד מה משמעות ה-DX. אובחנתי לפני כ-7 שנים כחולת נפש, תחילה כמאנית-דפרסיבית, ובעקבות פסיכוזה לפני כשלוש שנים אובחנתי כסכיזואפקטיבית. עדיין לא הבנתי את מלוא משמעות המחלה שלי. אשמח לקבל תשובה.

תשובה:
ראשית, לגבי האותיות DX, מדובר בקיצור המקובל בכתיבה של סיכומים רפואיים שמשמעותו "האבחנה" (diagnosis). לגבי משמעות האבחנה "סכיזואפקטיבית" - מדובר בהפרעה נפשית אשר כוללת שילוב של שתי קבוצות של סימפטומים - סימפטומים פסיכוטיים ("סכיזו" כמו במחלת הסכיזופרניה) וסימפטומים אפקטיביים, כלומר מתחום מצב-הרוח, כמו בהפרעה דו-קוטבית (מניה דפרסיה). משמעות אבחנה זו עבור המטופל/ת היא שישנו סיכון להופעה של "התקפים" או של החמרות במצב הנפשי עם כל הסימפטומים שצוינו, כפי שכתבת שקרה אצלך: סבלת בעבר מאפיזודות (תקופות של החמרה) של דיכאון ושל מניה, ובהמשך גם מאפיזודה של פסיכוזה. על מנת להפחית ככל האפשר את הסיכון להופעת החמרות במצב הנפשי, הטיפול המומלץ כולל שילוב תרופתי עם מרכיב של מייצב מצב-רוח, ועם מרכיב אנטי-פסיכוטי. כיום ישנם תכשירים הכוללים את שני המרכיבים בתרופה בודדת, אולם לעיתים קרובות צריך ליטול שילוב של שתי תרופות פסיכיאטריות או יותר על מנת לשמור על מצב נפשי מאוזן. ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית