מה גורם לעליה ברמת פרולקטין?
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/09/2006
1 דקות קריאה
שאלה:

יש לי פרולקטין גבוה. האם יש קשר בינו לבין חבלת ראש? האם זה יכול להיגרם מכאב כרוני בעמוד שדרה צווארי?

תשובה:
הפרולקטין מופרש מתאים לקטוטרופיים בבלוטת יותרת המוח (היפופיזה). באופן נורמלי, עליה ברמת הפרולקטין בדם עשויה להיגרם עקב הריון, הנקה ומצבי מתח גופני או פסיכולוגי. במקרה של תגובה למתח, העליה ברמת הפרולקטין קטנה, ובדרך כלל רמתו בדם אינה עולה על 40 ng/mL. סיבה שכיחה להיפרפרולקטינמיה היא אדנומה - גידול שפיר של בלוטת יותרת המוח, המפריש פרולקטין. סיבות נוספות הן גידולים ומחלות בבלוטת ההיפופיזה או בהיפותלמוס, קריעה של ה- hypothalamic-pituitary stalk - החיבור בין ההיפופיזה להיפותלמוס, בעקבות חבלת ראש, או שימוש בתרופות, ביניהן תרופות פסיכיאטריות (ריספרדל, הלידול), פרמין, תרופות ליתר לחץ דם (וראפאמיל) ותרופות מקבוצת ה- SSRI's - שעשויות לגרום לעליה קלה בערכים. סיבות אפשריות נוספות לעליה בערכי פרולקטין בדם הן עליה ברמת האסטרוגן, תת-פעילות של בלוטת התריס, פציעה של דופן בית החזה, אי-ספיקת כליות כרונית. אין קשר בין העליה בערכי הפרולקטין לבין כאבים בעמוד שדרה צווארי. במקרים נדירים עשוי להיות קשר לחבלת ראש (כמפורט מעלה). לצורך השלמת הבירור פני אל אנדוקרינולוג.