מה ניתן להסיק מבדיקת OCT של העיניים
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/10/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 51. ביצעתי בדיקת OCT בעיניים. אבקש הסבר של התוצאות הבאות ושל דרכי הטיפול, אם צריך. עין ימין - הידקקות קלה של ה- RNFL במחציתו האפית של השדה. הודגמה שקערורית קטנה בנפח כ-0.04 ממ"ק. עין שמאל - הידקקות קלה של ה - RNFL במחציתו האפית של השדה. נפח שקערורית קרוב ל-0.1 סמ"ק.

תשובה:
בדיקת Optical Coherence Tomography או OCT היא בדיקת הדמיה לא פולשנית, בה מתקבלת תמונה של הרשתית על שכבותיה השונות, תמונה של עצב הראייה ושל נוזל הזגוגית. הבדיקה מזכירה, מבחינת העקרונות הפיזיקליים בהם משתמשים בה, את בדיקת האולטרסאונד US, אלא שב -OCT עושים שימוש בגלי אור ולא בגלי קול. בבדיקת OCT משתמשים למספר שימושים, ביניהם: אבחנה של מחלות מקולריות (אזור מרכז הראייה) כגון חור מקולרי, בצקת, ממברנה המכסה את המקולה ועוד. מעקב אחר התקדמות מחלות שונות (גלאוקומה ועוד), או לחילופין, תגובה לטיפול. הבחנה בין סוגים שונים של מחלות רשתית (היפרדות, רטינוסכיזיס). בחינת העצב האופטי. בחינת ה- Retinal Nerve Fiber Layer (או RNFL). הרשתית מורכבת ממספר שכבות שקולטות אור, המעובד לאינפורמציה עצבית ועובר דרך סיבי העצב (RNFL) לעצב הראייה ולמוח. הידקקות של ה- RNFL הנצפית ב- OCT יכולה להצביע על פתולוגיה, או לחילופין על מצב נורמלי. בדיקות הדמיה שונות, ביניהן בדיקת- OCT, מבוצעות לאור קליניקה מסוימת שהחולה מציג, כגון טשטוש ראייה, כתם בשדה הראייה וכדומה. לרוב, רופא שמכיר את הבעיות מהן סובל החולה ובדק אותו, שולח אותו לביצוע בדיקת הדמיה בכדי להשלים את ה"פאזל". כאשר יש בידי הרופא מספיק פרטים, הוא קובע את האבחנה ומחליט על טיפול. אני ממליץ לך לפנות לרופא העיניים ששלח אותך לבדיקת ה- OCT לצורך קביעת האבחנה וקבלת טיפול, אם יש בו צורך. בברכת רפואה שלמה, ד"ר עידו דידי פביאן - אינפומד