הפסקת שימוש בכדורי שינה או הרגעה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/10/2009
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 44. עקב מצב נפשי רעוע הכולל לחץ, מצבי רוח, דאגנות יתר, חרדות, וחוסר יכולת להירדם, אני נוטלת ויאפקס XR במינון של 225 מ"ג מדי יום כשנה בהתייעצות עם פסיכיאטר. מצבי הנפשי השתנה לטובה, אני יותר רגועה, רואה את החיים בפרופורציות, ופחות לחוצה וחרדתית. לפני שנה, כשהתחלתי לקחת את הויאפקס התחלתי ליטול גם כדורים לשינה (בהתייעצות עם הפסיכיאטר) על מנת להפיג את נדודי השינה. אני נוטלת לפני השינה סטילנוקס מידי יום. לפני כשלושה חודשים פוטרתי מהעבודה, ולאור עודף הזמן התחלתי ליטול סטילנוקס פעמיים בשילוב 2 כדורי ואבן, בצהריים לשינה, ולפני השינה בלילה. הכדורים מרגיעים אותי מאוד ומביאים אותי לשלווה. כעת אני מעוניינת להפסיק לקחת ואבן וסטילנוקס לפחות בצהריים, היות שבעוד כמה ימים אני מתחילה לעבוד, ואני מרגישה תלות בכדורים, ואני יודעת שבלעדיהם אני לא רגועה, הגוף ממש דורש אותם. ידוע לי שתרופות מסוג ואבן וסטילנוקס ממכרות ויוצרות תלות, ולכן אני מבקשת לדעת כיצד אוכל להפחית את המינון עד להפסקתו, על מנת שלא תהיה לתרופות השפעה לרעה בעבודה וכדי שלא יפגעו לי בזיכרון. אני מרגישה שהזיכרון שלי התערער עקב התרופות.

תשובה:
כדורי שינה והרגעה הם ממכרים, ולכן הפסקתם צריכה להיות הדרגתית. את גם חייבת להשלים עם כך שבמהלך הפסקת התרופה, יהיו כמה ימים שתהיי בהם יותר מתוחה, שאין ברירה, ושצריך להמתין בסבלנות עד שיעברו הימים האלה. בימים הראשונים, ואפילו בשבועות הראשונים במקום עבודה חדש, יש נטייה לחוש מתוחים, לישון פחות טוב, וכדומה, וזה בסדר, זה טבעי, וקורה לכולם. אני ממליצה להפסיק בשלב ראשון את נטילת התרופה סטילנוקס בצהריים, ולאחר שבוע להפסיק גם את הואבן בצהריים. אם תחושי עדיין מאד מתוחה, את יכולה להעביר את הואבן מהצהריים לשעה שבה את מגיעה הביתה לאחר העבודה, על מנת שיהיו לך כמה שעות רגועות לאחר העבודה ולפני השינה. חשוב מאד לזכור, שאת שתי התרופות האלה אסור בתכלית האיסור ליטול לפני נהיגה או כל פעילות אחרת הדורשת עירנות וקואורדינציה (שימוש במכשירים חדים, באש). בהמשך, לאחר שתהיי "נקייה" מתרופות ההרגעה בשעות הצהריים, אני ממליצה להתייעץ עם הפסיכיאטר המטפל/ת כיצד להפחית את מינון התרופות אלו גם בשעות אחר הצהריים והערב, בהתאם למצבך הנפשי באותה עת. בברכה, ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית