סיבות אפשריות לעיוות ולנפיחות בעצם של אצבע בכף היד
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/11/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

זה מספר שנים יש לי דפורמציה מסוג Swan Neck באצבע השלישית ביד שמאל. בנוסף, העצם בגליל האמצעי נפוחה, וממשיכה להתנפח באופן איטי למדי, אך הניכר בבירור בצילומי רנטגן שנעשו במשך השנים. אני מוגבלת בתנועה באצבע זו, וסובלת מכאבים באזור, בעיקר מרגישות למגע, אך לפעמים האזור כואב בצורה ספונטנית. בדיקות לדלקת פרקים היו שליליות ועקביות במשך מספר שנים. לדברי מנתח כף יד מומחה אצלו ביקרתי, יש גידול שפיר בעצם (במכתב לרופאת המשפחה, הוא כתב "?Enchonroma", כולל סימן השאלה), והניתוח להסרתו אולי יפתור גם את בעיית הדפורמציה. ממאמרים באינטרנט הבנתי שאם הנפיחות בעצם היא אכן Enchonroma, צריך לראות זאת במפורש בצילום רנטגן בצורך חור שחור, עם נקודות לבנות. בצילומים שלי, האזור הנפוח של העצם נראה כמו כל אזור אחר בצילום. האם ישנן סיבות אפשריות אחרות לנפיחות בעצם? האם יש קשר בין הנפיחות לבין הדפורמציה? מהם הטיפולים המומלצים?

תשובה:
בשאלתך מתוארים שני מצבים בכף ידך. האחד, העיוות מסוג Swan Neck, המורכב מפגיעה משולבת בכמה מפרקים באצבע. הבעיה העיקרית הנובעת מעיוות מסוג זה היא תפקודית, והיא המכתיבה לרוב את אופי הטיפול, שיכול להיות שמרני או ניתוחי. שינויים במבנה העצם, כולל הרחבה או ממצאים אחרים, מעוררים בראש ובראשונה חדש שישנו תהליך גידולי, שפיר או אחר. למרות ממצאים אופייניים לכל סוג של גידול אשר מתוארים בספרות הרפואית, יכולות להיות צורות שאינו תואמות את התיאור הרגיל. הדבר השני שציינת הוא גידול מסוג Enchondroma. זהו הגידול השפיר הנפוץ ביותר בכף היד. לרוב הוא מתגלה במקרה, בצילומים הנעשים מסיבות אחרות. הבעיות שחשים כשיש גידול כזה מגוונות, ותלויות במיקומו ובאופיו. אמנם תוארו ממצאי אופייניים לגידול זה בבדיקות הדמיה, אך יכולות להיות צורות שלו שאינן תואמות את המראה האופייני. יתכן שלאור שכיחותו הרבה של גידול זה בכף היד, הוצעה אבחנה זו למרות העדר התאמה בין המראה האופייני לבין המראה בצילום שעברת. סיבות אחרות הגורמות לשינוי במבנה העצם כוללות סיבות זיהומיות או מטבוליות, בעיות הקשורות להפרעה במאזן הפירוק והבנייה בעצם. האבחנה במקרים אלה דורשת פרטים מכוונים אותם משיג הרופא על ידי ריאיון המטופל: חום, בעיות נוספות שחש המטופל והתפתחות הבעיה עד כה; וכן בדיקות דם ושתן נוספות, ובדיקות הדמיה אחרות. אין זה סביר כי שני הממצאים שתיארת קשורים. רוב הגורמים לעיוות מסוג Swan Neck הם דלקתיים (לכן נעשה אצלך הבירור לכיוון של דלקת מפרקים שגרונית), הפוגעים ברקמות רכות, כולל גידים ושרירים פנימיים בכף היד. מקור הממצא הגידולי שהוצע הוא בעצם עצמה, ולרוב הוא אינו פורץ לרקמות שכנות. ברובם המוחלט של המקרים, הטיפולים המומלצים בגידולים מסוג זה הם שמרניים, וכוללים מעקב בלבד. כאשר הכאב הופך למגביל, שוקלים הוצאה כירורגית של הנגע בניתוח. הטיפול בעיוות מהסוג שתיארת תלוי בחומרת העיוות ובהגבלה התפקודית שהוא גורם. אופי הטיפול נע בין טיפול שמרני, הכולל שימוש בסד תומך, ובין ניתוח הכולל שחרור גידים או רצועות. בהצלחה! ד"ר רונן בלכר - אינפומד