מהי "לשון קשורה" ואיך מטפלים בה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/05/2007
2 דקות קריאה
שאלה:

בני בן השנתיים מזיל רוק ללא הפסקה ובכמויות גדולות. יש לו "לשון קשורה". האם יכול להיות שזה בשל כך? לאיזה רופא עלי לפנות?

תשובה:
ראשית כמה מילים על "לשון קשורה". לשון קשורה, או Ankyloglossia, היא בעיה מולדת שבה הרקמה המחברת בין הלשון ורצפת הפה קצרה מהרגיל. הבעיה מאובחנת בערך בכ-3 עד 5 מבין כל מאה תינוקות לאחר הלידה. היא שכיחה יותר אצל בנים ואצל תינוקות לאימהות מכורות לסמים ולמחלות מולדות אחרות בהן התינוק נולד עם חיך שסוע. כתוצאה מן הלשון הקשורה, מתקצר טווח התנועה של הלשון, ומיומנויות חשובות כמו יניקה נפגעות. בשל העלייה הגדולה בשיעורי האימהות המיניקות בשנים האחרונות, הועלתה המודעות לבעיה זו. בעת ההנקה, התינוק מזיז קדימה את הלסת התחתונה, הלשון מתקפלת מעט כלפי מעלה ונעה מהאזור המרוחק של הפטמה לכיוון הגרון. לשון שאינה קשורה נשלפת אל מעבר לגבול החניכיים, מגינה על פטמת האם ו"מרפדת" את האחיזה בשד. מאחר שתינוקות עם "לשון קשורה" אינם יכולים לעשות זאת, ההנקה של תינוקות כאלה הופכת לחוויה לא נעימה ומכאיבה. התינוק לא מצליח ליצור מספיק ואקום בחלל הפה אשר עוזר לו למצוץ כהלכה מהפטמה, וכתוצאה מכך יכולות להיווצר בעיות כמו בעיות בהתפתחות וצמיחה; בעיות בהתפתחות שפה וביטוי הברות מסוימות; חוסר היגיינה בחלל הפה, מפני שללשון תפקיד חשוב בניקוי חלל הפה, ולכן עששת מוקדמת נפוצה יותר בתינוקות אלה; בעיות בתפקוד המיני בשלבים מאוחרים יותר של החיים, ובשל כך הערכה עצמית נמוכה יותר של הילד. כאשר מתגלות בעיות בהנקה, יש לוודא כי אומנם הלשון הקשורה היא המקור לכך. ולעיתים הדרכת הנקה נכונה יכולה לפתור את כל הבעיות. הטיפול בבעיה פשוט ונעשה על ידי חיתוך של הרקמה המחברת. ניתן לבצע אותו כבר זמן קצר לאחר הלידה ועד גיל חצי שנה ללא כל הרדמה. לאחר גיל זה החיתוך נעשה בעזרת אלחוש מקומי. ההחלמה מהירה מאוד וברובם הגדול של המקרים אינה כרוכה בסיבוכים. בחלק מן המקרים, בגילאים מבוגרים יותר, תכונות הגמישות של הלשון יחד עם הפעילות האינטנסיבית שלה מאפשרות מתיחה והתארכות של הרקמה במהלך השנים, כך שהלשון הופכת לחופשית יותר ואין צורך בחיתוך. במקרה של בנך, ייתכן בהחלט כי הריור קשור ללשון הקשורה בשל חוסר היגיינה של חלל הפה. אני ממליץ לך לפנות לרופא אף-אוזן-גרון מומחה לילדים או לרופא שיניים מומחה לילדים לבדיקה ולהערכה נוספת. בברכה, ד"ר עידו ווליניץ - אינפומד