הסבר על מחלת צליאק
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/01/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

אני סובלת ממחלת צליאק. גיליתי את זה לפני שנה וחצי. בחודשים האחרונים פתאום הופיעו לי הסימפטומים שממש מזיקים לי, כמו נפיחות, גזים, כאבי בטן, לפעמים כאבים בקיבה, לפעמים עצירות ושלשולים. האם עם כל הסימפטומים האלה, המחלה הזאת הפכה למחלה כמו סרטן?

תשובה:
אני מתקשה להבין מהי בדיוק שאלתך, אך אני מבינה כי את סובלת ואנסה להתייחס למצב שאת מתארת. במחלת הצליאק, המעי ניזוק עקב חשיפה לגלוטן, החלבון הנמצא בקמח חיטה ומוצריו. כתוצאה מכך מתפתחת דלקת, אשר הורסת את הרירית של המעי הדק. כאשר הרירית הרוסה, עלולה להיפגע הספיגה של רוב אבות המזון (שומנים, חלבונים, פחמימות, ברזל, ויטמינים ועוד). אין הופעה ייחודית אחת למחלת הצליאק, הופעתה משתנה מאדם לאדם, ותלויה בחומרת הרס הרירית ובחומרים השונים שספיגתם נפגעה. במקרים רבים, החולה סובל מבעיות במערכת העיכול, הכוללות כאבי בטן, שלשולים, גזים, נפיחות בבטן וצואה שומנית. אלה בעצם הסימפטומים שאת מתארת, ובהחלט הגיוני שכולם נגרמים כתוצאה מהמחלה. הטיפול במחלת הצליאק הוא הימנעות מוחלטת ותמידית מאכילת מוצרים המכילים גלוטן. זהו אתגר לא פשוט שקשה להתרגל אליו, אך חשוב מאוד לדבוק בדיאטה זו, המביאה להחלמה של המעי ולהיעלמות הסימפטומים. חשוב לקרוא בעיון את רשימת המרכיבים במזונות שונים, מכיוון שגלוטן נמצא ברבים ולא צפויים (למשל במרקים ורטבים תעשייתים ובגלידות). עם זאת, כיום ישנם מוצרים רבים אשר לא מכילים גלוטן, וכמעט בכל סופר ישנו מדף בו הם מרוכזים. האם ניסית דיאטה נטולת גלוטן? האם את מתמידה בה? חשוב לא לאכול אפילו כמות קטנה מאוד. ברב הגדול של המקרים דיאטה זו מצליחה! אם אינך אוכלת גלוטן וממשיכה לסבול, גשי לגסטרואנטרולוג (מומחה למחלות דרכי עיכול) שיעשה בירור נוסף. אולי אינך סובלת מצליאק אלא ממשהו אחר, או שבנוסף לצליאק ישנה מחלה נוספת. אני מאחלת לך כל טוב. אל תתייאשי. לעיתים לוקח זמן להתרגל לאורח חיים מעט שונה. בברכה, ד"ר מיכל רסנר - אינפומד