אישה עם אובססיה של ניקוי
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/01/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

לחמותי בת ה-75 יש, לדעתי, הפרעה כפייתית בנושא ניקיון, אך לא זהה לדוגמאות שישנן באתר. האובססיה שלה באה לידי ביטוי בניקיון הבניין שבו היא גרה, לרבות כל המדרכות מסביב, מגרש החנייה, וכל הרחוב עצמו. היא מקדישה לזה 6-5 שעות ביום, מבריקה את הכניסה, כולל את קירות מעלית, מרצפות, עוברת למדרכה ואוספת עלים בימי חורף, מרוקנת פחי זבל של העירייה ואף מנקה צרכים של חיות מהרחוב עצמו. היא לא מקבלת את העובדה שזה כפייתי ולא מוכנה לגשת להתייעצות. לדעתנו זה נובע מחוסר מעש, שכן היא אלמנה זה 12 שנה ולא מעסיקה עצמה בשום דבר למעט הניקיון. האם זה תואם את ההגדרה של הפרעה כפייתית אובססיבית? ואם כן, מה ניתן לעשות עבורה?

תשובה:
לפי התיאור, נראה שאבחנת נכון את הבעיה של חמותך. נראה כי הגברת עוסקת באופן כפייתי ומוגזם בניקיון, ברמה שחורגת מהנורמלי בחברה בה היא חיה. חשוב לדעת ממתי החלה הבעיה: האם התנהגות זו ליוותה אותה לאורך החיים (עם תקופות ברמה נמוכה יותר, ותקופות ברמה גבוהה יותר)? האם הבעיה החלה רק לאחר שהתאלמנה? ואולי זה משהו חדש של השנה או של החודשים האחרונים? בדרך כלל כאשר מדובר ב- OCD (הפרעה טורדנית-כפייתית), הבעיה שמתגלה היתה קיימת גם בעבר, אולי בעוצמה פחותה, או שהיו לה סימפטומים אחרים (אולי דברים כמו היה עיסוק בבדיקה של הדלת או של הגז? או עיסוק יתר בניקיון בתוך הבית?). בגיל 75, ישנן אפשרויות נוספות שיכולות להביא להתנהגות דומה, החל מהתחלה של תהליך דמנציה (תהליך איטי ומתקדם של פגיעה בזיכרון וירידה ביכולת השכלית), דרך מצב של דיכאון, שמתבטא באי-שקט עם עשייה מרובה, וכלה בהתפתחות של הפרעה מהקבוצה הפסיכוטית, ובמקרה כזה, העיסוק בניקיון אולי נובע ממחשבת שווא כלשהי (אמונה מאד חזקה של האדם החולה במשהו שלרוב האוכלוסייה נראה בלתי הגיוני). בכל מקרה, על מנת לסייע לה, לא יהיה מנוס מבדיקתה על ידי פסיכיאטר/ית, מכיוון שללא אבחנה מדויקת, לא ניתן לדעת מה הטיפול שיעזור. אתה מציין שהגברת חסרת מעש. האם ניסתה בשנים האחרונות למצוא תעסוקה נוספת? כדאי לנסות להציע לה דרכים אלטרנטיביות לבילוי זמנה, כגון קורס, סדנת יצירה אומנותית (ציור, פיסול, ריקוד), או אפילו התנדבות בעזרה לקשישים. אם היא תקבל את הרעיון, ייתכן שזה יסייע לה לצאת מהמצב בו נמצאת. אם היא לא תקבל את הרעיון, גם צורת התגובה שלה להצעה שלכם יכולה ללמד לגבי הבעיה ולסייע בבחירת הטיפול המתאים ביותר. בהצלחה, ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית