בלוטות לימפה נפוחות בקדמת האוזן ובצוואר
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/04/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

לבתי, בת 26, התנפחו בלוטות הלימפה בקדמת האוזן ובצוואר. לאחר בדיקה אצל רופאת המשפחה, קיבלה טיפות עיניים אנטיביוטיות ואוגמנטין 850, כי חשבה שיש לה דלקת. מכיוון שלאחר יום הנפיחות גברה, שלחה אותה הרופאה למיון בבית חולים. במיון עברה בתי בדיקות דם (כולן תקינות) ובדיקות רופא פנימי, רופא אף-אוזן-גרון, ורופא עיניים, כל הבדיקות היו תקינות, ורק רופא העיניים מצא שמדובר בווירוס אדנו, הוסיף לה טיפות סטרואידים, וביקש להפסיק לקחת את האנטיביוטיקה, ממנה הספיקה בתי לקחת שני כדורים. היום, לאחר שבוע וחצי, היתה בתי בביקורת אצל רופא עיניים מומחה שאמר לה, "תעזבי את הווירוס, הוא יעבור". הוא נתן לה טיפות נגד אלרגיה לעיניים, אבל אמר לה לטפל בדחיפות בבלוטת הלימפה אצל רופאת המשפחה. בתי חזרה לרופאת המשפחה, אשר הפנתה אותה בדחיפות למומחה לאף-אוזן-גרון. המומחה בדק ואמר שמכיוון שכל האיזור, נפוח אולי יש סיכוי שיש לה דלקת בבלוטת הרוק, אך לא הצליח לאבחן זאת חד-משמעית. המומחה לאף אוזן גרון ביקש ממנה להתחיל שוב לקחת אוגמנטין 850, פעמיים ביום. בתי עשתה גם בדיקה לשרטת החתול, ועדיין, לאחר שבוע וחצי, לא הגיעו תשובות. היינו גם אצל רופא שיניים אשר שלל כל בעיה. המקום נפוח, חם למגע, גורם לה עווית בפנים בזמן חיוך וכאבים בערב ובלילה. אנחנו מיואשים, לא יודעים לאן להמשיך מפה. אולי תוכלו להאיר את עינינו ולומר לנו מה ניתן עוד לעשות שלא עשינו? את האנטיביוטיקה היא לוקחת כבר יומיים ואין שום שיפור.

תשובה:
לפי תיאורך, יתכן שבתך סובלת מלימפאדניטיס (דלקת קשרית הלימפה) בצוואר. לרוב זו תגובה לזיהום אחר, בדרך כלל ויראלי. הדלקת יכולה לערב בלוטה אחת או מספר בלוטות ולהיות חד או דו-צדדית. תסמינים נלווים יכולים להיות צינון, כאב גרון, דלקת עיניים, חום, ולהופיע בעקבות מגע עם חיות (בפרט חתולים). כאשר יש קשרית לימפה מוגדלת באזור קדמת האוזן, לעתים קרובות זו שרטת החתול. אפשרויות אחרות נדירות יותר הן מחוללים הנקראים כלמידיה, ליסטריה, טולרמיה ושחפת. גם אדנו וירוס גורם לדלקת לחמית העין, ויכול להיות מלווה בהגדלת קשריות צוואריות. לכל אחד ממצבים אלה ניתן לשלוח בדיקות אבחנתיות. לגבי הבלוטה עצמה, לא הצלחתי להבין אם מדובר בבלוטה אחת בו בכמה בלוטות. מכל מקום, אם המצב עדיין חריף כפי שתיארת, יש מקום לשקול ביצוע אולטרסאונד של הבלוטה ולבדוק את מימדיה ותוכנה. לפעמים שוקלים ניקור אבחנתי וטיפולי של הממצא תחת אולטרסאונד או ללא צורך בהנחיה הדמייתית. מכל מקום, אם מדובר בהצטברות מוגלה, הטיפול הוא ניקוז שלה. רפואה שלמה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד