בעיות הרטבה אצל ילד בן חמש וחצי
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/05/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

בני בן החמש וחצי עדיין מרטיב בלילה ולעיתים גם חוזר מן הגן עם מכנסיים רטובות. ברצוני לדעת איך להתמודד עם כך ולאיזה טיפול צריך לפנות. כמו כן, האם יש סיבה שהוא ממשיך להרטיב בגיל זה?

תשובה:
הרטבה בלילה היא בעיה שכיחה בילדים: בגיל 5, 15% מן הילדים מרטיבים במיטה. כאשר בעיית ההרטבה מופיעה לעיתים גם בשעות היום, השכיחות של בעיות אורולוגיות או נוירולוגיות גבוהה יותר, והבעיה נקראת הרטבה מורכבת (Complicated enuresis). ההרטבה שכיחה פי שניים אצל בנים מאשר אצל בנות, והיא נפתרת באופן ספונטני ב-15% מן המקרים בשנה. התפתחות השליטה בשלפוחית השתן היא הדרגתית. בדרך כלל הילדים יכולים לשלוט במתן שתן בשעות היום בגיל 4 ובשעות הלילה בגילאים 5-7. קיימות מספר סיבות הגורמות להרטבה, ולעיתים מופיעים כמה מן הגורמים יחד. בין הגורמים: עיכוב בהתפתחות שלפוחית השתן והשליטה עליה. גורמים גנטיים - כאשר אחד או שני ההורים הרטיבו בלילה בילדותם - עולה הסיכוי שגם הילד ירטיב בלילה. נפח שלפוחית קטן. הפרשה לא תקינה של ההורמון האחראי על מתן שתן. חוסר יציבות של שריר בשלפוחית הקשור במנגנון השליטה. הפרעות שינה. כמות שתן מוגברת בשעות הלילה. גורמים פסיכולוגיים. יש לבדוק את הילד אצל אורולוג. בדיקת שתן כללית תוכל לשלול מחלות העשויות להשפיע על מתן שתן (סוכרת, למשל). בחלק מן המקרים תבוצע גם הדמיה של מערכת השתן (אולטרסאונד או ציסטואורטרוגרמה). הטיפול בהרטבת לילה נחלק לתרופתי וללא תרופתי. דרך טובה להתחיל היא זו הנותנת מוטיבציה לילד לא להרטיב: חלוקת פרסים על לילות יבשים. שיטה זו נמצאה כמביאה לשיפור משמעותי, והיא מוצלחת ופותרת את בעיית ההרטבה ב-25% מן הילדים. אימון שלפוחית היא שיטה בה מעודדים את הילד להתאפק לזמן ארוך ככל האפשר מן הרגע בו הוא חש בצורך להשתין. השיטה יעילה ב-35%. מיעוט שתיה בשעות הערב, והימנעות ממשקאות המכילים קפאין בשעות אלה, משום שהם גורמים לצורך לתת שתן. אזעקות הרטבה - מכשיר הממוקם מתחת למצעים ומזהה רטיבות. כאשר הילד מרטיב האזעקה מופעלת. השיטה פועלת באמצעות התניה - כך שהילד לומד לזהות את התחושה שלפני ההרטבה, ולקום לשירותים. שיטה זו נמצאה יעילה ביותר. שעון מעורר - המכוון לשעתיים-שלוש לאחר שהילד הלך לישון. השעון מעיר אותו ומזכיר לו ללכת לשירותים. קיימות שתי תרופות הניתנות כדי לסייע בהרטבת לילה: DESMOPRESSIN, הנקראת בעברית MINIRIN - הורמון, הניתן בערב ומסייע בהפחתת כמות השתן בלילה. תרופה אחרת היא IMIPRAMINE, או בעברית טופרניל.