הקרנה כטיפול בסרטן הערמונית
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/05/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

בבדיקת ביופסיה של הפרוסטטה התגלה גידול סרטני בגודל 6 (3+3). בהתייעצות אצל הרופא נאמר לי שלא עושים בגיל כזה ניתוח, אלא רצוי הקרנה. מהן ההשפעות של הקרנה על האדם? האם יש לזה השלכות להמשך החיים ? האם הקרנה משפיעה על שליטה בשתן?

תשובה:
סרטן של הערמונית (פרוסטטה) הוא הגידול הממאיר השכיח ביותר בגברים. בדיקות סקר תכופות של רמות PSA בדם הובילו לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית, כאשר הוא עדיין מוגבל לערמונית. לא קיימים מחקרים המוכיחים באופן חד- משמעי מהו הטיפול היעיל ביותר לחולה עם גידול המוגבל לערמונית. האפשרויות הטיפוליות הן כריתת הערמונית בניתוח, טיפול בקרינה חיצונית, בראכיתרפיה (הקרנה הנובעת ממקורות המוחדרים אל הגוף), עם או בלי טיפול הורמונלי, ומעקב בלבד. את מידת הסיכון בסרטן הערמונית מחלקים לשלוש, על פי גודל הגידול, ערכי ה- PSA לפני הטיפול (נתונים שאתה לא ציינת), ומדד גליסון - ערך המבטא את מידת ממאירות התאים בכל אחד מצידי הערמונית (במקרה זה - 6, כלומר רמת סיכון נמוכה). הטיפול הקרינתי מתוכנן כך שמלוא מנת הקרינה תגיע אל הערמונית, וכמות מועטה ככל האפשר תגיע לאיברים שסביבה ותפגע בהם. כמות הקרינה נקבעת על פי מידת הסיכון, אך בדרך כלל מדובר בטיפול של כ-7 שבועות. סיבוכי מערכת העיכול: במהלך הקרינה עשויה להתפתח דלקת של המעי, המתבטאת בעיקר בשלשולים. סימפטומים אלה חולפים 3-8 שבועות לאחר סיום ההקרנות. באחוז נמוך מן המטופלים קיימים סימפטומים לטווח ארוך: שלשולים, פצעים באיזור פי הטבעת או דם בצואה. סיבוכי מערכת השתן: כמעט מחצית מן המטופלים בהקרנות לסרטן הערמונית חשים סימפטומים של מערכת השתן בזמן הקרינה. בדרך כלל הביטוי הוא תכיפות במתן שתן, הפרעות במתן שתן ודחיפות. סימפטומים אלה חולפים כ-3 שבועות לאחר סיום הטיפול. הפרעה קבועה במתן שתן לאחר קרינה - נדירה ביותר. סיבוכים אפשריים אחרים הם הופעת צלקות בצינור השתן או בשלפוחית, דלקת של שלפוחית השתן או הופעת דם בשתן. סיבוכי מערכת המין: באחוז ניכר מן הגברים המטופלים בקרינה לסרטן הערמונית מופיעה אין- אונות (אימפוטנציה) כתוצאה מן הטיפול, בשילוב עם גורמים נוספים - הגיל עצמו, מחלות רקע ושימוש בתרופות. ברוב המקרים מסייעת ויאגרה לפעילות מינית תקינה. הקרנות מעלות באחוז קטן מאוד את הסיכון לממאירות משנית באיזור המוקרן.