שילוב תרופות אחרי פרפור פרוזדורים
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/05/2009
1 דקות קריאה
שאלה:

אמי בת ה-88 לקתה בפרפור פרוזדורים בחודשים האחרונים, והיא מטופלת בתרופות איקאקור 80 מ"ג 3 פעמים ביום, דרלין 5 מ"ג 3 פעמים ביום, לוטן 12.5 פעם ביום. היא מטופלת גם במדלל דם. מאחר שהיא משתתפת במחקר, איננו יודעים אם היא לוקחת קומדין או אפיקסבאן. האם אספירין 350 מ"ג לא מספיק לדילול? בזמן האחרון היא מתלוננת על חרדה, בחילה, עייפות וחוסר תיאבון. אולי אלה תגובות בין-תרופתיות?

תשובה:
הטיפול נוגד הקרישה בפרפור פרוזדורים, ניתן כדי למנוע היווצרות וסחיפה של קרישי דם. בחירת הטיפול מבוסס על רמת הסיכון האינדיבידואלית להיווצרות קרישי דם ותסחיפים, לפי הסדר הבא. בחולה שגילו נמוך מ-60 שנה ללא מחלת לב, ניתן להסתפק באספירין בלבד במינון של 325 מ"ג ליום, או אף לא לטפל כלל. בגיל מעל 60, ללא גורמי סיכון למחלת לב (כגון יתר לחץ דם) ניתן לתת רק אספירין. לחולים בגיל מעל 60, עם סוכרת או מחלת לב איסכמית יש לתת אנטיקואגולציה (כגון קומדין, להשגת INR של 3-2) ואספירין במינון של 162-81 מ"ג ליום. בגיל מעל 75, בפרט בנשים, נותנים אנטיקואגולציה בלבד, להשגת INR של 2. לגבי שילוב התרופות, לוטן, דרלין ואיקאקור - יש בעיה בשילוב של דרלין (חוסם בטא) עם איקאקור (חוסם תעלות סידן), העלול לגרום ללחץ דם נמוך מדי ודופק לב איטי. היוועצו ברופא המעורב במחקר, אם יתכן שמדובר בתרופה שאותה היא מקבלת. בברכה, ד"ר טלי צ’רנוביצקי - אינפומד