ערכים גבוהים של סמן CA 15-3 לחולת סרטן השד
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אימי חלתה בסרטן השד לפני כ-5 שנים, ולאחר ניתוח להסרת הגידול, סדרת טיפולים כימותרפיים והקרנות התגברה על המחלה. לפני מספר חודשים בדיקת הדם הראתה ערכים גבוהים מאוד של CA-15-3, כשבכל חודש שהיא חוזרת על הבדיקה הם רק הולכים ועולים. התוצאה האחרונה מלפני מס

תשובה:
CA 15-3 הוא סמן גידולי המופרש אל הדם בחלק מן החולות הסובלות מסרטן השד. הבעיה עם CA 15-3 היא שגם הרגישות שלו וגם הסגוליות שלו נמוכות. כלומר, רק בחלק מן הנשים בהן CA 15-3 מוגבר יאובחן סרטן השד, ולא בכל הנשים הסובלות מסרטן השד ימצאו רמות גבוהות של הסמן בדם. ב-9% בלבד מן הנשים בשלב מוקדם של המחלה (stage I) יהיו רמות CA 15-3 מוגברות, אך בקרב חולות עם סרטן שד גרורתי יהיו הרמות מוגברות ב- 75%. לאור נתונים אלה, משמש ה- CA 15-3 בעיקר לצורך מעקב אחר תגובה לטיפול בחולות סרטן שד גרורתי. עם זאת, מחקרים מראים כי בחלק גדול מן המקרים מקדימה העליה ברמות הסמן את הממצאים בבדיקות הדמיה לחזרת הגידול ב- 6-5 חודשים. אם כך, לא בטוח כי סרטן השד של אמך נשנה, אך יש לבדוק זאת בדקדקנות. אם לא נמצאו כל ממצאים בבדיקות ההדמיה שעשתה עד כה, ייתכן כי כדאי לבצע בדיקת PET CT, המדגימה את הגוף כולו. לפני כן יש לוודא כי היא נבדקה ע"י רופא, עשתה בדיקת ממוגרפיה ואולטרסאונד של השדיים, ספירת דם ובדיקת כימיה בדם, מיפוי עצמות ו-CT כל גופי. אם כל הבדיקות יימצאו תקינות, כדאי יהיה לחזור עליהן בעוד מספר חודשים.