על טיסות בהריון, ותסחיף פקיקי בזמן טיסה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/12/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בסוף חודש שלישי. במהלך ההריון ייצא לי לטוס כ 2.5 טיסות טרנס אטלנטיות. (עד חודש שישי) ברצוני לדעת האם יש סיכון לעובר ?

תשובה:
חיפוש קצר באינטרנט העלה בחכתי תשובה שמבוססת על הנחיות שפרסם ה - Royal College of Obstetrics and Gynecology בנוגע לטיסה בזמן הריון והתשובה היא כדלקמן: למעשה לא קיימת הערכה ישירה של הסיכון לאירוע טרומבואמבולי ורידי (תסחיף פקיקי - כלומר חסימת כלי דם, במקרה זה וריד, ע"י חלק, שניתק מקריש דם שנוצר במקום אחר במחזור הדם), בזמן הריון. סה"כ ההיארעות של תסחיף פקיקי סימפטומטי (כלומר שיתבטא בסימפטומים כמו כאבים, נפיחות של הרגל, יגרום לחסימה של הוריד וכו') נעה בין 1:400 ל - 1:10000. תסחיף פקיקי א-סימפטומטי (שלא יתבטא והאדם לא ירגיש בו כלל) הוא שכיח פי 10. תסחיף פקיקי ורידי עלול לסבך בין 0.13/1000 ל - 1/1000 הריונות, כלומר פחות מ - 0.1% מסך ההריונות הרגילים. אך סיכון זה עולה אצל אישה הרה במהלך טיסה. הסיכון לתסחיף פקיקי נובע בעיקר מחוסר התנועתיות במהלך טיסה. בניסוי, שנערך בקרב 231 נוסעים שחולקו באופן שרירותי לכאלה, שלבשו גרביים אלסטיות מתחת לברך וכאלה, שלא לבשו, הייתה ירידה בסיכון למאורע תסחיפי אצל הקבוצה של האנשים, שלבשו גרביים אלסטיות. לא נמצא מחקר שבדק את היעילות של הגרביים האלסטיות בנשים הרות באופן ספציפי. אמצעי זהירות נוסף שאנשים ובמיוחד נשים בהריון צריכות לנקוט הוא, ביצוע תרגילים במהלך הטיסה, הליכה סביב המושב מתי שרק אפשר, הימנעות מהתייבשות ע"י שתיה מרובה של מים והימנעות מאלכוהול וקפאין. טיסות מסחריות הן בדרך כלל בטוחות לנשים בהריון ולעובר. אך רוב חברות התעופה מגבילות קבלת נשים בהריון לטיסות. באופן כללי בהריון רגיל, שאיננו בסיכון, אפשר לטוס טיסות למרחק ארוך עד שבוע 36. בד"כ לאחר שבוע 28, יש לצרף מכתב מרופא המדווח על בריאות טובה, הריון תקין והתאריך המיועד של הלידה. לחברות תעופה שונות יש דרישות שונות ולכן יש ליצור איתן קשר על מנת לקבל יותר מידע. המלצות: על נשים בהריון לדעת שיש עליה בסיכון למאורע תסחיפי ורידי בטיסות ארוכות, אם כי לא ברור האם יש סיכון נוסף בזמן הריון (מבחינת העובר או סיכונים אחרים לאם חוץ מתסחיף פקיקי). באוכלוסיה הכללית, לבישת גרביים אלסטיות יעילה בהפחתת הסיכון. The Department of health document on Health Information for Overseas travel, published in 2001 (2)