כאב באשכים לרוכב אופניים
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/06/2006
2 דקות קריאה
שאלה:

כאב באשכים, האם עקב דלקת או הרחבת ורידים ? סדר הפעולות: יום שבת- רכיבה על אופניים כ- 6 שעות בתנאים חמים. ימים א' ב' - הופעת כאב עמום באשך ימין. יום ד' - בדיקת רופא כללי, הפניה לאורולוג ושלילת אפשרות לדלקת ע"י מישוש. יום ה' - המשך כאבים, כולל כאב במפשעה צד ימין. יום א' - בדיקת אורולוג- אבחנה: דלקת באשך. בדיקת שתן ואקו אשכים טרם נעשו. שאלותי הן: 1. באיזו בדיקה ניתן לקבוע בוודאות האם מדובר בדלקת או בהרחבת ורידים. 2. האם שתי התופעות דומות בסוג הכאב. 3. האם שתי התופעות מצבן הפיך, כלומר האם אוכל לחזור לרכב. 4. מה יכול להיות פרק הזמן שעלי לנוח לפני חזרה לפעילות. 5. האם אני יכול לבצע פעילות אחרת, כגון שחיה או חדר כושר.

תשובה:
שאלתך חשובה מאד ואפרט את התשובה: ראשית, כאב באשך הוא אחד ממצבי החירום ברפואה. האשך תלוי על ציר של צינורית זרע, עורק ווריד. כאב עמום או חד יכול להיות הביטוי של סיבוב האשך על צירו סיבוב מלא או חלקי, ועל פי חומרת הסיבוב - חומרת הכאב. מצב חמור עלול להביא לנמק אשך, לכן לא מחכים. כאשר קורה מצב כזה פונים למוקד חירום שיפנה עוד באותו יום לאורולוג בחדר מיון שיבדוק עם מכשיר דופלר את זרימת הדם לאשך, ויבדוק שאין torsion of testis - כך נקרא הסיבוב. קרוב לוודאי שאצלך המצב הוא לא כזה מפני שעבר כבר שבוע ואתה מסוגל לשבת מול מחשב ולכתוב! דלקת באשך מתבטאת בדרך כלל ברגישות קשה עם נפיחות ואודם, ויש לתת אנטיביוטיקה רחבת- טווח כמו אופלודקס או ציפרודקס. כנ"ל אם יש מצב של דלקת יותרת האשך. הרחבת ורידים נקראת varicocele - מצב שלא מלווה בד"כ בכאב. המלצתי קשורה דווקא לרפואת הספורט. אתה נמנה קרוב לוודאי על קבוצה שאני קורא לה "לוחמי סוף שבוע". כל השבוע יושבים במשרד ובשבת יוצאים לעומס לא רציונלי למוכנות הגוף. 6 שעות באופניים בקיץ רק בשבת - אין הרבה סיכויים שתצא ללא פגיעות באיזור התחתון. יש להפחית ל- 3.5 או מקסימום 4 שעות. מאחר והפגיעה אצל רוכב אופניים היא במפרק החייק באגן, או בלטינית sinfisis pubis , כמו כל מפרק הוא נדלק בעומס יתר. מקום שני להיפגע הוא האורטר או שופכן השתן. הכל הפיך, אבל הפחת עומסים. וודא שגובה הכסא, סוג הכסא וגודל אופניים מתאימים. נסה לחלק את כמות האימונים ואורכם לאורך השבוע. שחיה וחדר כושר לא יחמירו את הבעיה. בברכה ד"ר משה ארוך - רופא משפחה