כאבים בחזה והפרעות קצב קלות
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

בתוצאות בדיקת לופ רקורדר של אדם שסובל מפסוריאזיס "הודגמה vpcs וקטע קצר של aivr, אקו תקין. מרגיש כאב חמים בחזה בעוצמה 4 עם הקרנה לשתי נקודות - לכתף ולמרפק יד שמאל שמופיע במנוחה, לא במאמץ". במבחן מאמץ נכתב "13 דק מאמץ, שיא המאמץ. ST גבול

תשובה:
שאלת שאלה שפרטיה מורכבים, אנסה לפשטם. מכשיר הלופ רקורדר מאפשר ניטור קצב הלב ללא הפסקה. אין בו רישום אקג רציף, אלא בעת אירוע בלבד. המכשיר מאפשר דיווח הכולל תרשימים ומלל אנמנסטי. יתרונו הגדול של מכשיר הלופ ריקורדר הוא שהוא מאפשר לתעד על ידי לחיצה 3 דקות קודמות ללחיצה ודקה לאחר הלחיצה. הלב מורכב אנטומית מארבעה מדורים: שתי עליות ושני חדרים. בתוך המערכת האנטומית הזו משולבת מערכת הולכת החשמל של הלב. הקוצב הטבעי של הלב ממוקם במצב תקין בעלייה השמאלית (סינוס) וכשהוא, באופן תקין, שולט בקצב הלב, נקרא הקצב קצב סינוס, וזהו המצב האופטימלי. ישנם מוקדים נוספים בלב (למשל החדרים), אשר באופן תקין לא אחראים על קצב הלב, אך יכולים לירות מדי פעם פולסים חשמליים עד כדי השתלטות על קצב הלב. הקוצב המהיר ביותר, שהוא בדרך כלל הסינוס, משתלט על הקצב. Vpc's, שמשמעותם פעימות חדריות מוקדמות (Ventricular Premature Beats), הם פולסים חשמליים או פעימות אשר נורות מכיוון חדרי הלב, ויש להן צורה אופיינית באקג. באדם שאין לו מחלת לב, פעימות כאלה, כשהן בודדות, ולא בקבצים ארוכים, חסרות משמעות ואין צורך לטפל בהן. לעומת זאת, AIVR או Accelerated Idioventricular Rhythm, הוא סוג של הפרעת קצב חדרית, אמנם יחסית מהירה, אך עדיין בקצב של פחות מ-100 עד 120 פעימות לדקה, שיכול להיווצר כאשר שלושה או יותר Vpc's חוברים להם יחדיו, אך לא בקצב מהיר מדי. ישנם מספר מצבים פתולוגיים שיכולים לגרום ל- AIVR, ביניהם איסכמיה של שריר הלב, רעילות תרופתית, הפרעות מלחים ועוד. בדרך כלל צריך לקחת במסגרת הבירור בדיקות לאנזימי לב (טרופונין, CPK) וביוכימיה (מלחים-K וMG). בדיקות הדמיה כוללות בדרך כלל אקו לב, כדי לשלול בעיה בלב או במתסמים. אתה מציין שתי עובדות חשובות, האחת שהאקו שלך תקין, והשניה שהכאבים שלך הם במנוחה. אם עדיין המקור לבעיה הוא בלב, ישנה מחלה שגורמת לתעוקת חזה במנוחה שנובעת מכיווץ לא תקין של כלי הדם הכליליים של הלב, ולשם המשך בירור עליך להיוועץ בקרדיולוג! יש לזכור שהבעיות שאתה חש לא בהכרח נובעות מבעיה בלב, ויכולות לנבוע גם ממערכת העיכול, למשל מהחזר קיבתי-ושטי או צרבת, ואז יש לברר בכיוון גסטרואנטרולוגי. למרות אפשרויות שונות של סיבות לכאבים בחזה, אלה נראים לי שני הכיוונים העיקריים. בהצלחה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד