מידע על אנדומטריוזיס
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/06/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

אני סובלת למעלה מעשרים שנה מהתקפות של כאבים פנימיים באזור שלפוחית השתן, ותחושה של כאב עמום באזור הדגדגן ובבטן התחתונה. הכאב מחריף לאחר הטלת שתן. ישיבה ממושכת לא מתאפשרת. לעיתים איני יכולה לישון לא מקופלת. יש שהכאב מקרין בצורה חדה לעבר פי הטבעת. בבדיקות גינקולוגיות, אורולוגיות כולל ציסטוסקפיה, אורדינמיקה, הכל תקין. בקרתי אצל פיזיותרפיסטית לשיקום האגן, ולדבריה תרגילים אולי יועילו, אך לא בטוח כי אין לי דליפת שתן. גם באולטרסאונד של הבטן אין כל ממצאים. סבלי רב. האם יש פיתרון ? למי ניתן לפנות שמכיר את הבעיה ?

תשובה:
כל כמה זמן מופיעים התקפי כאב אלה? האם זה קשור לווסת ? אינני מתמצאת בכל הפתולוגיות של האגן, מערכת השתן ומערכת העיכול, אבל אם מה שאת מתארת מופיע בתקופת הווסת, ייתכן שאת סובלת מאנדומטריוזיס. לא פירטת לגבי סוג הבדיקות הגינקולוגיות שעברת והאם שללו אנדומטריוזיס או לא. אנדומטריוזיס היא מחלה כרונית שפוגעת בלמעלה מ - 5.5 מליון נשים ונערות בצפון אמריקה. במחלה זו, רקמות של אנדומטריום - הרירית המצפה את הרחם מבפנים, (אותה רירית שנושרת וגורמת לדימום הווסתי) מתיישבות מחוץ לרחם. הרקמות יכולות להתיישב בבטן, על השחלות, החצוצרות, רצועות התומכות ברחם, האזור בין הנרתיק לרקטום, פני השטח של הרחם. מקומות נוספים יכולים להיות על שלפוחית השתן, מעי, נרתיק, צוואר הרחם, הפות וכן על צלקות ניתוחיות בבטן. מקומות פחות שכיחים: ריאה, זרוע, ירך וכו'. הרקמות הללו, כמו רירית רחם נורמלית, גדלות ומתפתחות בכל חודש ואז נושרות. כשמדובר באנדומטריום במיקום התקין יש דימום וסתי והדם יוצא מהרחם לנרתיק. אבל במקומות הלא תקינים, הרקמה נושרת ויש דימום, אך הדימום לא יכול לצאת כיוון שמדובר בחלל סגור, ולכן מתפתח תהליך דלקתי שיכול לגרום לכאבים, אי- פוריות, היווצרות רקמת צלקת, הידבקויות ובעיות במעיים. הסימפטומים של אנדומטריוזיס יכולים להיות: כאב לפני ובמהלך הווסת, כאב בעת קיום יחסי מין, אי- פוריות, עייפות, כאב בהשתנה בזמן הווסת, כאב ביציאות בזמן הווסת, בעיות במערכת העיכול - שלשול, עצירות, בחילות. אבחנה נעשית בד"כ ע"י לפרוסקופיה, הליך ניתוחי פשוט שבו רואים את האיים של רקמת האנדומטריום במקומות שונים באגן. הטיפול נחלק לכמה מטרות: טיפול בכאב - ע"י תרופות שונות: אקמול, NSAIDS - כמו נקסין, איבופרופן. טיפול הורמונלי- לעצירת הביוץ : גלולות למניעת הריון, פרוגסטרון ועוד. ניתוחי - ניתוח שמרני להוצאת האיים הללו ממקומות שונים באגן ולהקלת הכאב. אינני יודעת אם אכן מדובר בבעיה הזו. אם לא נשללה האבחנה הנ"ל ע"י גינקולוגים, אני ממליצה לך לפנות לגינקולוג ולהתייעץ איתו. אם תרצי לקרוא מידע נוסף על המחלה, תוכלי לפנות לאתרים הבאים: http://www.nichd.nih.gov/publications/pubs/endometriosis/index.htm