אוננות אובססיבית אצל נער אחרי הפסקת ריטלין
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/06/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

בני נטל כחודש ריטלין 20 מ"ג, והיה שיפור ניכר בהתארגנות ובסיום מטלות לימודיות, אך הילד התלונן על עצבנות וכעס וראינו זאת בבית כרגישות יתר. הוא כעס וצעק וחיפש תשומת לב כל הזמן, וכל הזמן היה נדמה לו שהוא לא זוכה לה. הפסקנו את התרופה, מאז הילד מרגיש טוב, תיאבונו גבר, הוא נינוח יותר, אך מבית הספר מדווחים על מצבי אוננות בלתי נשלטים ותכופים, תופעה שהיתה גם לפני לקיחת הכדור אך היתה נשלטת, לא כמו עכשיו. האם יש קשר בין נטילת הכדור או הפסקת הכדור לחוסר השליטה הזה באוננות?

תשובה:
ריטלין, או Methylphenidate, היא תרופה אמפטמינית המשמשת בילדים לטיפול בהפרעת קשב וריכוז. על תופעות הלוואי הפסיכיאטריות והנוירולוגיות של התרופה נמנות התנהגויות חריגות, טיקים, גמגום, מאניה, מצב רוח בלתי יציב והתנהגות אובססיבית. בנטילה ממושכת של התרופה מתפתחת הן תלות נפשית והן גופנית בתרופה, ואין להפסיק את נטילתה בבת אחת. בהפסקת התרופה יש חשיפה של התסמינים הבסיסיים במלוא עוצמתם, וכן עלולים להתפתח תסמיני גמילה הכוללים חוסר שקט, חרדה, רעד, הפרעות שינה ועוד. האוננות שאת מתארת, עלולה לנבוע מהשימוש בתרופה (אך זו אפשרות פחות סבירה, שכן היא אמורה להתפנות תוך שעות, וכבר הפסקתם אותה), מתסמיני גמילה של הפסקתה הפתאומית, וגם עשויה להיות חלק ממצבו הבסיסי של הילד. הייתי מציעה לכם לפנות לייעוץ של רופא ילדים ופסיכיאטר ילדים. בברכה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד