צורך תמידי להתרוקן אצל חולה טרשת נפוצה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/07/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

אני סובל מטרשת נפוצה ויש לי בעיה עם יציאות, זה לא בדיוק עצירות, אך אני כאילו תמיד צריך לשירותים. אני כאילו מבלה משירותים לשירותים. האם תוכלו להמליץ לי על איזה טיפול שאינו ממכר שיגרום לי ללכת לשירותים בבוקר ולהתרוקן? הייתי אצל גסטרואנטרולוג ועשיתי בדיקה לסרטן המעי והכל היה תקין. הוא המליץ לקחת אג'ולקס, אבל אני לא יודע אם אפשר לקחת את זה יום יום. אני כבר לוקח את זה שנתיים. האם יש משהו אחר שאתם יכולים להמליץ לי עם פעילות דומה אך עם פחות בעיות?

תשובה:
בטרשת נפוצה (Multiple Sclerosis או MS) יש עצירות גם בשל המחלה עצמה וגם כתופעת לוואי של התרופה קופקסון. לא ברור לי אם התופעה שאתה מציין היא אכן עצירות או תופעה אחרת שנקרא טנזמוס, שהיא רק התחושה של צורך ללכת לשירותים. בכל מקרה, אם נניח שאכן מדובר בעצירות, זוהי תופעה מאוד שכיחה בחולי MS המופיעה בעד 75% מהחולים. הנטיה לעצירות בחולי טרשת נפוצה נובעת משילוב של שתיה לא מספקת, פעילות פיזית לא מספקת, פגיעה נוירולוגית עצבית במערכת השרירים של מערכת העיכול ונטילת תרופות (משככי כאב, נוגדי דיכאון, תרופות לנוקשות שרירים ותרופות לשליטה על השתן, שכולן עלולות לגרום לעצירות). לכן יש להקפיד על שתיה מספקת, לצרוך מזון עתיר סיבים, ולהשתדל לשמור על תנועה. מבחינת תרופות משלשלות, עם האג'ילקס ( Senna) שאתה נוטל, עד כמה שידוע לי יש סכנה לאיבוד ניכר של נוזלים ומלחים (שיכולים בעקיפין להחמיר את העצירות), וההמלצה היא לא לקחת את התרופה במשך יותר משבוע ברציפות. אפשרויות אחרות לטיפול הן תכשירים המגדילים את נפח הצואה, כגון פסיליום (יש להרבות בשתייה עם נטילתה); משלשלים אחרים - לקסטיבים (מומלץ המינון הנמוך ביותר האפקטיבי, אם מדובר בעצירות כרונית); ותכשירים אחרים כדוגמת לקטולוז, אשר מדווח כיותר יעיל בעצירות כרונית לעומת האג'ילקס. הייתי מציעה לך לפנות הן לנוירולוג המטפל שלך והן לגסטרואנטרולוג בשאלה זו, שכן ודאי יש להם ניסיון טיפולי רב לאור שכיחותה הרבה של עצירות בסובלים מ-MS. בברכה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד