התפקיד של ויטמין D בגוף
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/07/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

בדיקות דם הראו שבגופי יש חסר גדול מאוד בוויטמין D. אני סובלת מכאבים בגוף, בברכיים, ובידיים ומעייפות לא נורמלית. האם ייתכן שתרופה מסויימת הובילה אותי למצב כזה? לקחתי לפני כמה חודשים Arcoxia עקב דלקת חריפה בשריר. כיצד מגיעים למצב כזה של חסר גדול? האם מותר להתעמל בחדר כושר? פעילות גופנית לא תגרע?

תשובה:
ויטמין D הוא הורמון המעורב בבקרת המינרלים בגוף. המקורות לוויטמין D הם תהליך אנדוגני המתרחש בגוף בתגובה לקרני השמש (UV), בו מתרחש ביקוע כימי של חומר שקיים בגוף ונקרא 7 dehydrocholesterol אשר הופך בתגובה לקרני השמש לחומר המוכר כוויטמין D; וכן ויטמין D הנמצא במזון. חשיפה לשמש היא תנאי הכרחי ליצירת ויטמין D על ידי הגוף, אבל כתחליף או בנוסף למה שמיוצר באופן טבעי על ידי הגוף, ניתן לקבל את הוויטמין גם דרך המזון. ויטמין D שנמצא בגוף (בין אם יוצר בעור על ידי קרני השמש או ובין אם נספג מהמזון על ידי המעי) עובר סדרה של שינויים כימיים. הראשון מתרחש בכבד והשני מתרחש בכליות. לכן, הפרעות בכבד או בכליות יכולות לגרום להפרעה במשק הוויטמין, כלומר למחסור בו. ויטמין D אחראי על משק הסידן בגוף, ולכן נחוץ לתקינות העצמות. מצד אחד, הוויטמין מגביר את ספיגת הסידן במעי, ומצד שני, הוא מדכא מערכות מפרקות עצם (מדכא פעילות של PTH). הסיבות למחסור בוויטמין D הן מיעוט חשיפה לאור השמש (למשל בשל שימוש במסנני קרינה), שבגללה לא מיוצר מספיק מן הוויטמין בעור. זו תופעה חדשה יחסית. מאז שעלתה המודעות לסכנה לפתח סרטן של העור כתוצאה מחשיפה לשמש, יותר ויותר תלויים בוויטמין D שמקורו במזון. אך אין בדברים אלה כוונה לעודד חשיפה לשמש או הפסקה של שימוש במסנני קרינה! חסר תזונתי הפרעה בספיגת הוויטמין במעי (למשל בשל מחלות מעי) הפרעה בכליות הפרעה בכבד תרופות הגורמות לפירוק מוקדם של הוויטמין: ברביטוראטים, פניטואין, ריפאמפיצין תרופות נוספות: איזוניאזיד (המפריעה על ידי פגיעה בכבד) מחלות גנטיות חסר בוויטמין D גורם בשלב ראשון לירידה בספיגת הסידן במעי, ובכך לירידה ברמה התקינה של סידן בדם. רמה נמוכה של סידן גורמת לעליה ברמת ה- PTH (הורמון הפארא-תירואיד), אשר שומר על רמת סידן תקינה בדם על ידי ספיגת עצם, כלומר פירוק של העצם ושחרור סידן למחזור הדם. הדבר גורם לירידה בצפיפות העצם וכן לחולשת שרירים, בעיקר שרירי הירך והזרוע. אבחון הסיבה למחסור בוויטמין חשוב ביותר. הבירור יכלול בשלב ראשון את הבדיקות הבאות: בדיקות דם לתפקודי כבד וכליות, רמת סידן בדם, רמת מגנזיום, רמת פוספאט, רמת ה- ALP (פוספטאז בסיסי), ורמת ההורמון PTH. רמת ויטמין D הנמוכה מ- 15 ננוגרם למיליליטר קשורה כבר לעלייה של רמת ה- PTH וירידה בצפיפות העצם. בדיקת שתן: רמת סידן ופוספאט בשתן (בדרך כלל באיסוף של 24 שעות). בנוסף, עליך לבצע סריקה של השלד על ידי צילום רנטגן או בדיקה מיוחדת שנעשית לצפיפות העצם (כמו לאבחון אוסטאופורוזיס). לאחר שתהיה אבחנה של הסיבה לחסר בוויטמין, יש מקום לדבר על הטיפול. הטיפול תמיד כולל מתן של הוויטמין בשילוב עם תוספת סידן. ויטמין D ניתן בדרך כלל במינון של 800 יחידות ליום עם 2-1 עד 5 גרם סידן ליום. התרופה ארקוקסיה שציינת אינה גורמת למחסור בוויטמין. בשלב זה, היות שאין לי מידע לגבי משך הזמן בו נמשך החסר בוויטמין ומה מצב המינרלים והעצמות בגופך, הייתי נמנעת מפעילות גופנית מחשש לשברים בעצמות. יתכן שמצבך אינו מצריך זהירות כזאת, אבל שוב, אני לא מכירה את כל הנתונים. תוכלי לקרוא על הוויטמין במאגר הוויטמינים של אינפומד: http://www.infomed.co.il/vitamin1.asp?vID=8