הטיפולים בהמנגיומה אצל תינוקת
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/07/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

לבתי בת 4 החודשים יש המנגיומה נרחבת ומורכבת על פניה (המנגיומת זקן). היא מטופלת בכמותרפיה וינקריסטין וב-5 מ"ג סטרואידים ליום ( פרדניזון). הרופאים האונקולוגים שוקלים להפסיק את השימוש בסטרואידים ולהוסיף קרבופלטין. טענתם שהסיכוי לעצירת ההמנגיומה ואף לנסיגתה גבוה יותר, וחשוב מכך, הם טוענים כי הנזקים, לאורך זמן, של הקרבופלטין, נמוכים יותר מאלה של הסטרואידים. ברצוני לדעת מהם הנזקים שעשויים להיות בכל אחד מהשילובים, ומה הופך את הסטרואידים למזיקים יותר מהכמותרפיה בקרבופלטין?

תשובה:
המנגיומה הוא הגידול הווסקולרי (של כלי דם) השפיר השכיח ביותר בינקות. שכיחותו עומדת על 10% עד 12%. הוא בדרך כלל מופיע מספר שבועות לאחר הלידה וגדל במהירות עד גיל 12-10 חודשים, אז הוא בדרך כלל מתייצב ונסוג מעצמו עד להיעלמות מוחלטת תוך 10-5 שנים. לכן רוב ההמנגיומות אינן דורשות טיפול, אך רק מעקב רפואי צמוד. עם זאת, כ-10% עד 20% מההמנגיומות, בשל מיקומן או סיבוכיהן, דורשות גישה יותר אגרסיבית. הגישה הטיפולית התרופתית ההתחלתית מבוססת בעיקר על סטרואידים, אך בשל תופעות הלוואי השימוש בהם מוגבל ומנסים להמירם בתרופות אחרות. תרופות חלופיות לעניין זה הן למשל תרופות אנטי-אנגיוניות (מעכבות יצירת כלי דם) כמו וינקריסטין ואינטרפרון 2a, או קרבופלטין שגם היא תרופה אנטי-גידולית. מבחינת ההשוואה בין הטיפולים, לכל טיפול תופעות לוואי משלו, בפרט לתרופות הכמותרפיות. עם זאת, סטרואידים הם עתירי תופעות לוואי, בפרט אם הם ניתנים לזמן ממושך. אין כמעט מערכת שאין להם השפעה עליה. הערך המוסף השלילי הוא שספציפית בילדים, סטרואידים קשורים עם פגיעה בגדילה משום שהם מפחיתים הפרשת הורמון הגדילה, וזהו שיקול דומיננטי נגד מתן ממושך שלהם בילדים. לא מצאתי ששילוב של וינקריסטין עם קרבופלטין הוא בעייתי, כך גם לגבי וינקריסטין או קרבופלטין עם פרדניזון. בהצלחה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד