לידה רגילה או ניתוח קיסרי אחרי ניתוח קיסרי קודם
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

יש לי הרניה באזור הטבור, ואני בסוף שבוע 37 להריון. לידה שניה (הראשונה היתה קיסרי בשל מצג עכוז). האם יש סיכון מוגבר בלידה רגילה בשל העבר ובשל ההרניה ? האם עדיף קיסרי או לידה רגילה ומה השיקולים לטובת ונגד כל אחת מהאפשרויות ?

תשובה:
שיעור הלידות הוגינליות לאחר ניתוח קיסרי עלה באופן משמעותי מאז תחילת שנות השמונים. יתרונות של לידה וגינלית לאחר ניתוח קיסרי: ירידה בסיכון למאורע תרומבואמבולי (תסחיף פקיקי) משך אשפוז קצר יותר פחות תחושת אי נוחות לאישה לאחר הלידה לעומת ניתוח סיכוי נמוך יותר לצורך בעירויי דם שיעור נמוך יותר של חום לאחר הלידה, זיהום בפצע או אנדומטריטיס (זיהום רחמי) סיכון נמוך יותר לבעיות נשימתיות אצל היילוד מחקרים מצאו שנשים, שסיבת הניתוח הקיסרי הקודם שלהם הייתה מצג עכוז, הן בעלות השיעור הגבוה ביותר להצליח ללדת בלידה רגילה, שיעור הגבוה פי 2 מנשים, שעברו ניתוח קיסרי בגלל סיבות אחרות. אחד הסיבוכים הכי משמעותיים בלידה וגינלית הוא קרע רחמי, שעלול לגרום לסיבוכים אמהיים ותחלואה/תמותה עוברית. מחקר גדול שכלל 33,000 נשים שעברו ניתוח קיסרי אחד או שניים מצא ש: שיעור הסיבוכים האמהיים (קרע רחמי, כריתת רחם, מאורע תרומבואמבולי, מתן עירויי דם, אנדומטריטיס, מוות) היה גבוה יותר בנשים שניסו לידה רגילה לעומת אלה שעברו ניתוח קיסרי נוסף (5.5% בלידה רגילה לעומת 3.6% בניתוח) תחלואה/תמותה היו גבוהות יותר בנשים שניסו לידה רגילה לעומת ניתוח קיסרי. לסיכום: הסיכון לסיבוכים אמהיים או עובריים גבוה יותר בלידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי לעומת ניתוח נוסף, אם כי מדובר באחוזים קטנים. 75% מהנשים שיבחרו בלידה רגילה יצליחו ללדת בלידה ללא סיבוכים, כאשר אחוז זה עולה בהתאם לסיבה שבגללה בצוע הניתוח הקיסרי הקודם - הוא הכי גבוה כשמדובר במצג עכוז ונמוך יותר בסיבות אחרות. שיעור התחלואה לאחר לידה בנשים שעברו לידה רגילה הוא נמוך יותר לעומת נשים שעברו ניתוח קיסרי. נשים שמתכננות הריונות נוספים בעתיד צריכים לשקול את עניין הניתוח הקיסרי היטב משום שכל ניתוח קיסרי נוסף מעלה את הסיכון לתחלואה וסיבוכים בהריונות הבאים (קרע רחמי, בעיות בהיצמדות השליה לרחם - למשל שליה נעוצה). עלייך להגיע להחלטה לאחר שיחה רצינית ומעמיקה עם רופא/ת הנשים שלך, לאחר שקיבלת את כל המידע על יתרונות וחסרונות של כל אחת מהשיטות וסיכונים הכרוכים בהן. אני מקווה שהמידע שנתתי לך יעזור באופן חלקי אך הוא אינו תחליף לייעוץ עם רופא/ת הנשים שלך. באשר לעניין ההרניה, לצערי נדרשת בדיקת כירורג כיוון שאי אפשר לקבוע את מידת ההפרעה של הבקע ללידה רגילה ללא בדיקה כירורגית. בקעים הם תחום התמחות של הכירורגים והן יוכלו לענות של שאלתך טוב יותר.