תזונה עשירה בברזל לבחור צעיר שסובל מחסר
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/07/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 21, מבצע פעילות גופנית יום יום. בבדיקות דם שערכתי נמצא שיש לי אנמיה: WBC 4.41 HGB 13.5 HCT 39.9 FERRITIN 13.2 עברתי בדיקת דם סמוי בצואה והכל תקין, וגם בדיקת צליאק והכל תקין. הרופא הצבאי נתן לי כדורי Ferro-Gradumet אבל הם גורמים לי לעצירות, וגם אמרו לי שהם לא כל כך עוזרים. על מה אתם ממליצים? האם יש כדורים טבעיים שלא גורמים לעצירות? לפני חצי שנה תרמתי דם. אולי זה קשור לאנמיה? את בדיקות הדם עשיתי אחרי כעבור 3 חודשים.

תשובה:
תרומת דם אינה גורמת לאנמיה. ערך ההמוגלובין שלך, 13.5, אינו עד כדי כך נמוך, מכיוון שהערך התחתון לגברים הוא 14. אותו הדבר לגבי ההמטוקריט - ערכים נורמליים הם בין 40% ל-53% ולכן אתה ממש קרוב לגבול התחתון. רמת הפריטין אכן נמוכה: הערכים הנורמליים הם 25 עד 300 ng/ml. ערך זה אכן מעיד על חוסר בברזל. החוסר יכול להיות על רקע תזונה לקויה, חוסר ספיגה או דימום במערכת העיכול. הדרך הטבעית להעלאת רמת הברזל היא קודם כל תזונה נכונה. ישנם מוצרי מזון העשירים בברזל כגון כבד, בשר אדום, פירות יבשים כמו שזיפים מיובשים או צימוקים, דגים ועוף, קטניות, שומשום (טחינה), חלמון ביצה, לחם מלא, דגנים, ועלי ירקות ירוקים. לגבי כדורי הברזל, אחת מתופעות הלוואי שלהם היא אכן עצירות. ישנם סוגים שונים של כדורי ברזל וגם ניתן ליטול טיפול זה גם בסירופ. רוב האנשים מנסים מספר אופציות עד שמוצאים את הטיפול המתאים להם, איתו יש מינימום תופעות לוואי. אמליץ לך להתייעץ עם הרופא לגבי החלפת הטיפול, להקפיד על תזונה נכונה, ולבצע בדיקת דם חוזרת על מנת לראות אם יש שיפור. בהצלחה, ד"ר קרן גלרון - אינפומד