ההשפעה של מחלת הנשיקה על תינוקות וילדים
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/07/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

מה הסכנות לילדה בת 3 חודשים שנדבקת במחלת הנשיקה? האם החזקתה על הידיים על ידי חולה במחלה או, נשיקה ממנו, עשויים לגרור הדבקה?

תשובה:
מחלת הנשיקה היא מחלה זיהומית הנגרמת בעיקר על ידי נגיף אפשטיין-באר, הפוגע בקשרי לימפה בצוואר, בבתי השחי ובמפשעה. אחרי תקופת דגירה של 7-5 ימים מופיעים תסמינים, הכוללים התנפחות של קשרי לימפה, חום, כאב ראש, כאב גרון ואיבוד התיאבון. המחלה מאובחנת לפי נוכחות מספר רב של מונוציטים לא טיפוסיים בדם ועל ידי בדיקות סרולוגיות. התסמינים עשויים להימשך שבועות אחדים עד להחלמה. אין טיפול למחלת הנשיקה, שכן זהו וירוס, ובווירוס לא מטפלים טיפול אנטיביוטי. המחלה עוברת עם הזמן, ומתבטאת אצל כל אחד באופן שונה, גם מבחינה אורכה. בנוסף, זו מחלה די קלה כשחולים בה בגיל צעיר, וההתאוששות ממנה קצרה יחסית. אין צורך למנוע הידבקות, ואפילו עדיף לעבור אותה בגיל צעיר. ידוע כי 90% מהילדים שנדבקים בנגיף הם אסימפטומטיים, כלומר אינם סובלים מתסמיני המחלה. בגיל הילדות, אלה שנדבקים במחלה יכולים לסבול מעייפות ומחולשה, ובמקרים רבים מדלקת בגרון. בתינוקות, אם יש חשש להדבקה מהאם במהלך ההריון, יש צורך בטיפול. כאשר ההדבקה מתרחשת מאוחר יותר, הטיפול תלוי במצב התינוק. התרופה בה משתמשים נקראת Ganciclovir, והיא הוכחה כיעילה ביותר בטיפול בנגיף CMV. זהו הטיפול הנפוץ ביותר והמתאים ביותר, כפי שהוכח במספר מחקרים גדול במשך השנים האחרונות ברחבי העולם. התרופה ניתנת תחילה בטיפול של כחודש דרך הווריד, ואחריו בטיפול לתקופה שבין חודשיים לשנה דרך הפה. משך הטיפול תלוי מאוד במצב התינוק ובמדדים אחרים שיש לעקוב אחריהם, כמו ספירות דם ותפקודי כבד וכליות. כל תינוק שמקבל טיפול כזה חייב להיות במעקב צמוד של רופא ילדים. בהצלחה. ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד