התרופות המתאימות לטיפול בבולימיה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 31/07/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

ב-10 השנים האחרונות אני מתמודדת עם בולימיה, ובנוסף עם OCD, חרדה ודיכאון. לאחרונה המצב הדכאוני החמיר, ואני גם לא ישנה יותר משלוש או ארבע שעות ביום. איזו תרופה ממשפחת SSRI או ממשפחה אחרת יעילה למצבים שציינתי ולא תגרום להפרעות בשינה? האם הבנתי נכון שעם פלובוקסאמין, שהיא אחת התרופות המועדפות לבעיות כמו שלי, יש בעיה מהבחינה הזאת? להלן רשימה של תרופות שידוע לי עליהן. imipramine (Tofranil) desipramine (Norpramin) fluoxetine (Prozac) sertraline (Zoloft) paroxetine (Paxil) naltrexone naloxone איזו תרופה ממשפחת SSRI או ממשפחה אחרת יעילה למצבים שציינתי ולא תגרום להפרעות בשינה? האם הבנתי נכון שעם פלובוקסאמין, שהיא אחת התרופות המועדפות לבעיות כמו שלי, יש בעיה מהבחינה הזאת? קיבלתי מרשם ללוסטראל ולפבוקסיל, והבחירה ביניהן נותרה בידי. מה מהם עדיף עבורי? אילו נקודות חשובות יש בהשוואה ביניהם?

תשובה:
הטיפול בבולימיה הוא מורכב, ואין תרופה אחת מומלצת. התרופה שיש איתה הכי הרבה ניסיון ומחקרים שהוכיחו יעילות, היא פריזמה או פרוזק. היתרון של לוסטראל הוא שזו תרופה ממשפחת ה- SSRI, שאין לה הרבה תופעות לוואי, שהיא נוחה לנטילה מבחינת המינון היומי, וחשוב מאד - אינה גורמת להשמנה. פלובוקסאמין יכולה להיות יותר יעילה לגבי המרכיב הכפייתי, ואם ה- OCD מפריע לך באופן משמעותי - הייתי מתחילה עם פבוקסיל, עם עלייה מהירה יחסית עד למינון המקסימלי (300 מ"ג ליום ואף יותר מכך). גם פבוקסיל אינה גורמת להשמנה, וגם אינה גורמת באופן מיוחד לבעיות שינה. להיפך, עם השיפור בדיכאון ובחרדה, סביר להניח שתחושי שיפור בשינה. בנוסף לתרופות אלה, שהן מקבוצת ה- SSRI, גם תרופות ממשפחת ה- SNRI יעילות לשילוב הבעיות שאת סובלת מהן. בהחלט שווה לנסות את התרופה אפקסור בהקשר זה, אם פבוקסיל או לוסטראל לא יביאו לשיפור. לגבי התרופות הראשונות ברשימה ששלחת, השייכות לקבוצת הטריציקלים, אני לא ממליצה עליהן מהסיבה שיש לקבוצה זו יותר תופעות לוואי, כולל השמנה, וזה עלול לפגוע בהתקדמותך להחלמה. לסיום, כפי שכתבתי בתחילת תשובתי, הטיפול בבולימיה הוא מורכב, ולדעתי, הטיפול התרופתי חייב להיות בשילוב עם טיפול פסיכותרפי פרטני או קבוצתי, או לפחות יחד עם השתתפות בקבוצת תמיכה, למשל הקבוצות של אכלני-יתר-אנונימיים (OA), שיש בהן בדרך כלל גם נשים עם בולימיה. מרפאות בארץ שכדאי לפנות אליהן לקבלת ייעוץ יותר מדויק ולקבלת מידע לגבי טיפולים פרטניים וקבוצתיים הן המרפאות הייעודיות להפרעות אכילה בבתי החולים רמב"ם, הדסה י-ם ותל השומר. בברכה, ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית