טיפול פיזיותרפי בכאבים בברך לאחר פעילות גופנית
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/04/2009
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 27. לפני כחצי שנה התחלתי להתאמן במכון כושר. לאחר חודש של אימונים שכוללים אירובי ועיצוב, הופיעו כאבים בברך ימין, שחלפו לאחר 3 שבועות, ואז הופיעו הכאבים בברך שמאל ולא עברו. הייתי אצל אורתופד 3 פעמים עד שאובחנתי כסובלת מגמישות יתר, כך הסביר לי הרופא, ובהפניה לפיזיותרפיה כתוב: Chondromalacia Patellae. המליצו לי על פיזיותרפיה ועל חיזוק השריר הארבע-ראשי וזה מה שאני עושה, אבל הכאבים עדיין ישנם. יש ימים יותר טובים ויש ימים שבהם בהליכה רגילה יש לי כאבים גם אם אני לא עושה פעילות. לפעמים הכאבים מופיעים גם בברך ימין, אבל חולפים אחרי יומיים. למה הכאבים הופיעו פתאום אם בעבר עשיתי הרבה הליכות? האם יש טיפול שעוזר לכאבים הללו? והאם הם יחלפו אי פעם? כמה זמן צריכה להיות המנוחה המוחלטת? והאם אין איזו תרופה שתרפא את הדלקת הזו?

תשובה:
לשאלתך מדוע החלו כאבים להופיע למרות שכבר שכבר עסקת בפעילות גופנית בעבר, התשובה היא שכנראה הגברת את עומס המאמץ, וגם אם זה נראה לך מעט מאוד, לפעמים זה מספיק כדי לגרום לתחילה של תהליכים דלקתיים כואבים. אם אכן נאמר לך שאת סובלת מגמישות יתר, כדאי לך בהחלט לחזק את השרירים שמסביב לברך, ובעיקר את השריר הארבע ראשי. אולם עלייך לעשות זאת עם כמה שפחות נשיאת משקל על הברך, ולכן הליכה על הליכון או מכשירים אחרים בעמידה לא מומלצים לך. מוטב שתתמקדי בפעילויות כמו פילאטיס ועיצוב. אם את זקוקה לפעילות עם היבט יותר אירובי, האפשרויות הן פעילויות כמו שחיה או אופניים. אך יחד עם חיזוק ממוקד של השריר הארבע-ראשי, עלייך לדאוג לזמני מנוחה מספיקים לברך, ולא להגזים בפעילות כדי שהברך תוכל להשתקם באופן טבעי. מנוחה מוחלטת לתקופה מסוימת היא הרצויה ביותר, והיא כנראה גם הדבר שיעזור לך הכי הרבה. לגבי טיפול תרופתי, הדלקת היא רק תגובה משנית של מה שקורה אצלך בברך. לאיזה סוג חרופה תזדקקי, נוגדת דלקת או אחרת, על זה רק הרופא האורתופד יוכל להמליץ. קשה להעריך כמה זמן באמת דרוש, בדרך כלל מדברים על כשלושה חודשים. אם תקפידי לא לעסוק בשום ספורט ולא ללכת מעל הדרוש לך באופן רגיל ביום יום, ומצב הכאבים לא ישתנה, אז כדאי יהיה שוב להתייעץ עם הרופא. קתרין אטל - פיזיותרפיסטית