קשר בין אוסטאוסקלרוזיס לגלולות למניעת הריון
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/07/2006
2 דקות קריאה
שאלה:

יש לי שתי שאלות: 1. יש לי חשד לאוסטאוסקלרוזיס. בחיפוש שערכתי באינטרנט קראתי על הקשר שבין הריון , גלולות למניעת הריון והפרעות הורמונליות לאוסטאוסקלרוזיס. אני לקחתי דיאנה כמה שנים (בגלל אקנה) ולאחר הפסקה של שלוש שנים חזרתי לקחת דיאנה במשך שנה וחלה ירידה נוספת בשמיעה. כעת, בגלל מה שקראתי, הפסקתי לקחת את הגלולות ואיני לוקחת גלולות כלל, אולם רופא הנשים שלי לא מכיר קשר בין אוסטאוסקלרוזיס לגלולות ולדעתו אין מניעה לקחת. השאלה: מה ידוע לכם על הקשר בין אוסטאוסקלרוזיס לגלולות, והאם אני יכולה לקחת גלולות למניעת הריון? ואם יש לי באמת אוסטאוסקלרוזיס (מדובר כרגע בחשד) - האם המחלה תחמיר לאחר הריון? 2. בגלל שהפסקתי לקחת את גלולות דיאנה חזר לי האקנה. רופאת עור נתנה לי מינוציקלין. בשבוע הראשון שלקחתי את התרופה סבלתי מכאבים חזקים במפרקים, באצבעות הידיים והרגליים, עקצוצים בלשון ובשפתיים וגירודים. הלכתי לרופא המשפחה, אמרתי לו שאני לוקחת מינוציקלין, הוא לא ראה כל קשר והפנה אותי לאורתופד (שאליו לא הלכתי). הכאבים נחלשו לאחר שבוע בהדרגתיות והיום (לאחר חודש וחצי) כואב לי רק קצת ביד ימין. חזרתי לרופא המשפחה כמה פעמים והוא עדיין התעקש שאני צריכה ללכת לאורתופד. עכשיו קראתי במקרה כתבה בעתון על קשר בין תופעות לוואי דומות לתרופה מינוציקלין אצל בחורה שסבלה מאקנה והשתמשה בתרופה, ובנוסף סבלה מבצקות במוח ופגיעה בראייה. אני מפסיקה את המינוציקלין. רציתי לדעת מדוע נגרמים הכאבים וכל התופעות שתיארתי, והאם זה שלקחתי את התרופה חודש וחצי למרות תופעות הלוואי עלול לגרום לנזק כלשהו. כמו כן, איזו עוד תרופה אני יכולה לקחת לאקנה, שהיא לא דיאנה ולא מינוציקלין?

תשובה:
רוב המחקרים על הקשר בין אוסטאוסקלרוזיס (ניוון עצמות השמע) לגלולות למניעת הריון התבצעו בשנות השמונים. אוסטאוסקלרוזיס נפוץ יותר בנשים בשנות הפריון. המצב מחמיר במקרים רבים במהלך הריון. החשד כי גלולות למניעת הריון עשויות לגרום להופעת אוסטאוסקלרוזיס נבדק במחקר בו נערכו בדיקות שמיעה ל-600 נשים צעירות, ללא ילדים, שנטלו גלולות למניעת הריון. במחקר נמצאו 3 נשים (0.5%) עם חשד לאוסטאוסקלרוזיס - שכיחות זהה לשכיחות באוכלוסיה הכללית. גם מחקרים נוספים לא הוכיחו קשר בין גלולות למניעת הריון לאוסטאוסקלרוזיס. ייתכן כי יש צורך במחקרים גדולים יותר, עם כוח סטטיסטי רב יותר. באשר למינוציקלין: בין תופעות הלוואי של התרופה ניתן למנות הפרעות בתחושה ונימול וכן כאבי פרקים, כאבי שרירים ודלקת מפרקים. אגב, התרופה אינה מומלצת עבורך, שכן באחוז זעיר מן המקרים היא עשויה לגרום להפרעה בשמיעה, ואם את כבר סובלת מהפרעה כזאת - לא נראה כי כדאי להסתכן. התופעה עליה קראת בעיתון נקראת pseudotumor cerebri והיא מופיעה כסיבוך נדיר מאוד של שימוש במינוציקלין. תוכלי לקרוא על כך עוד באינפומד: http://www.infomed.co.il/questions/q_101004_1.htm