דם בצואה ובשתן אחרי טיפולי קרינה לערמונית
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/09/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

אבי בן 78. הוא עבר טיפולי הקרנות של הערמונית, עם תוצאות טובות. עדיין יש לו בעיה של מתן שתן מוגבר בלילה. השבוע קיבל תשובה על דם סמוי בשתן ובצואה, והופנה להתייעצות עם גסטרואנטרולוג. מה יכולה להיות משמעות התוצאה בבדיקה?

תשובה:
לאחר טיפול בקרינה לערמונית יכולות להופיע תופעות לוואי, שעשויות להימשך שנים רבות. הסיבוכים העיקריים הם במערכת העיכול, במערכת השתן ובתפקוד המיני. תופעות הלוואי במערכת העיכול עשויות להתבטא בשלשול, בתחושת יציאה לא מלאה (טנזמוס), בהיצרות בחלקים התחתונים של המעי ובדם בצואה. תופעות הלוואי במערכת השתן כוללות אי-שליטה על מתן שתן (תופעת לוואי נדירה), היצרות בשופכה, דלקת של שלפוחית השתן, קיצור של שריר בשלפוחית השתן הגורם להיצרות והצטלקות ודם בשתן. כפי שאת רואה, הן דם בצואה והן דם בשתן עשויים להיות תופעות לוואי מאוחרות של טיפולי קרינה לערמונית. עם זאת, למסקנה הזאת ניתן להגיע רק לאחר ששוללים גורמים אפשריים אחרים לדימום. לשם כך על אביך להיבדק על ידי גסטרואנטרולוג, ולעבור בדיקות נוספות, כמו קולונוסקופיה, כדי לוודא כי אכן מדובר בדימום עקב ההקרנות ושאין מקור אחר לדימום במעי. גם לגבי הדם בשתן כדאי להמשיך את הבירור. כדאי להתחיל בשליחת שתן לציטולוגיה ולהמשיך בבירור אורולוגי. אינני יודעת לפני כמה זמן עבר אביך את טיפולי הקרינה, אך אני מניחה כי הוא נמצא במעקב כלשהו - אונקולוגי או אורולוגי. כדאי להיוועץ גם ברופא העוקב אחריו. ד"ר ליה עשת - אינפומד