אבחון של דלקת מפרקים
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/08/2009
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 27. בעקבות סימפוטומים של כאבי מפרקים סימטריים בפרקי הידיים, במרפקים ובכפות הידיים, אובחנתי כחולה בדלקת מפרקים. כיום אני מטופל על ידי Plaquenil ויש שיפור ניכר בסימפטומים. בדיקות הדם במהלך השנה האחרונה תקינות, ואין לי עבר גנטי של המחלה. עד כמה נכונה הקביעה של המחלה על סמך הסימפטומים בלבד? והאם זו מחלה שאצטרך להתמודד איתה כל חיי ושאין סיכויי לנסיגה מלאה שלה?

תשובה:
דלקת מפרקים היא מחלה דלקתית כרונית המערבת את הגוף כולו. לאבחנה של המחלה על המטופל לעמו ב-4 מתוך 7 קריטריונים: 1. קשיון בוקר של הפרקים שנמשך מעל לשעה 2. דלקת של מעל ל-3 מפרקים קטנים 3. דלקת של פרקי הידיים 4. דלקת סימטרית בפרקים בין ימין ושמאל 5. קשריות תת-עוריות 6. רמה גבוהה של פקטור ראומטידי (RF) בדם 7. שינויים מתאימים לדלקת ראומטידית בצילום רנטגן כל הקריטריונים צריכים להימשך 6 שבועות לפחות. תוכל לראות כי 5 מתוך הקריטריונים מבוססים על סימפטומים בלבד, ורק קריטריונים 6 ו-7 הם מעבדתיים. לפיכך, סביר מאוד שאתה מקיים 4 קריטריונים מבין חמשת הראשונים, ואם כך, ניתן לאבחן את המחלה על סמך הסימפטומים בלבד, ללא בדיקות מעבדתיות. העובדה שהטיפול מועיל מחזקת את האבחנה. לצערנו, מחלה זו היא כרונית ואין לה ריפוי. דרגת החומרה משתנה מאוד מאדם לאדם. יש כאלה שהמחלה מתפתחת אצלם לאט ויש לה תקופות ארוכות של הפוגה. באחרים ההתקדמות מהירה יותר. איחולי בריאות ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד