החשיבות של בדיקת חלבון אלפא עוברי
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/08/2007
2 דקות קריאה
שאלה:

לא מצאתי שום תשובה לגבי בדיקת חלבון עוברי, עד כמה היא מדויקת. עשיתי את הבדיקה בשבוע ה-16 ויצא לי חיובי לכרומוזום. דיברתי עם הרבה חברות וגם להן הבדיקה היתה חיובית, בדיקת מי שפיר היתה בסדר, והן ילדו ילד בריא. זה הריון רביעי שלי, עשו לי בדיקת אולטרסאונד נוספת לפני בדקית מי השפיר ואמרו שהכל נורמלי. אמרתי שאני לא מעוניינת לסכן את התינוק ולעשות בדיקת מי שפיר. מה ההמלצה שלכם בעניין? עד כמה הבדיקה באמת מדוייקת אם אצל כל כך הרבה נשים הבדיקה לא טובה והילד נולד בסדר? אשמח לקבל תשובה בנושא, ואני בטוחה שעוד הרבה נשים ישמחו לדעת למה ממשיכים לעשות בדיקה שגורמת ללחץ בהריון עם כל כך הרבה תוצאות שגויות.

תשובה:
יש בלבול בשאלתך. בדיקת דם לחלבון עוברי לא מראה כרומוזומים, ולכן אני לא מבינה את מה שכתבת, שיצא לך חיובי לכרומוזום. אני גם לא מבינה למה את מתכוונת כשאת כותבת שיצא לך חיובי. בדיקת חלבון עוברי מודדת רמות של AFP - חלבון אלפא עוברי (Alpha Feto Protein). אם הרמה גבוהה, היא מעידה על סכנה לבעיות שלד, בעיקר של עמוד השדרה, ובעיות נוירולוגיות בעובר. אם היא נמוכה היא מעידה על סכנה לכך שהעובר נשא של תסמונת דאון. בנוסף, בודקים עוד שני דברים אחרים: Bhcg , Estradiol. הבדיקות האלו בדרך כלל אמינות, אך כמובן שמשלבים אותן את התוצאות עם מדדים נוספים, כמו הסיכון לפי גיל האם ותוצאות בדיקת שקיפות עורפית, ובסופו של דבר מסכמים את כולם, רואים את היחס לעומת שאר האוכלוסיה ואז מחליטים אם צריך לבצע בדיקת מי שפיר או לא. שאלי את רופא הנשים שלך מהי תוצאת היחס שלך, ועל פי זה שקלי אם לבצע את הבדיקה או לא. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד